Φωτογραφία: shutterstock

Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή -Εύκολη συνταγή με άρωμα παράδοσης

Βρήκαμε την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για παραδοσιακή σιροπιαστή γιαουρτόπιτα με σίγουρη επιτυχία!

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού συνηθίζουμε να προτιμάμε γλυκά με δροσερή γεύση και ελαφριά αρώματα που θα ικανοποιήσουν τις «γλυκές» λιγούρες μας χωρίς να μας βαρύνουν.

Αυτό το κλασικό και γευστικότατο γλύκισμα με βάση το γιαούρτι είναι η ιδανική επιλογή για επιδόρπιο μετά από ένα βραδινό καλοκαιρινό τραπέζι με την παρέα η την οικογενειά σας. Η πλούσια γεύση του θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους και σίγουρα δε θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Yλικά

Για τη γιαουρτόπιτα:

  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεσαία αυγά
  • 320 ml κρέμα γάλακτος Arla 36%
  • 60 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 150 γρ. βούτυρο μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 250 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 4 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι:

  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 ¾ φλ. τσαγιού νερό
  • ξύσμα και χυμό 1/2 λεμονιού
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τη γιαουρτόπιτα:

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. Χωρίζετε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Σε μπολ τοποθετείτε τα ασπράδια αυγών, τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός σε πηχτή μαρέγκα και τα αφήνετε στην άκρη.
  • Χτυπάτε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 7-10 λ ή μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε τους κρόκους, το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε, το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά, λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με τη μαρέγκα. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του να βγει στεγνή

Για το σιρόπι: 

  • Σε μια κατσαρολίτσα τοποθετείτε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 4-5 λ περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνετε για 5 λ να “σταθεί”, το κόβετε σε κομμάτια και το περιχύνετε με το καυτό σιρόπι.
  • Το αφήνετε να κρυώσει και απορροφήσει καλά όλο το σιρόπι του, το πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

Tη συνταγή πήραμε από την ιστοσελίδα sintayes.gr.