κοτόσουπα

Εύκολη συνταγή για αχνιστή κοτόσουπα

Η αχνιστή κοτόσουπα είναι το απόλυτο χειμερινό φαγητό. Με τη γεύση του τρυφερού κοτόπουλου, των φρέσκων λαχανικών και του αρωματικού ζωμού, αυτή η σούπα είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα αλλά και τις ημέρες που θέλουμε κάτι light.

Αλλά υπάρχει ένα μυστικό υλικό που θα την απογειώσει, κάνοντάς την πιο νόστιμη και πλούσια από ποτέ: το ξίδι. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η προσθήκη λίγης ποσότητας ξιδιού στον ζωμό ενισχύει τη γεύση και δημιουργεί την τέλεια ισορροπία για μια ακαταμάχητη κοτόσουπα. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε την αξεπέραστη γεύση που θα γίνει η αγαπημένη σας.

Συνταγή για κοτόσουπα

Υλικά:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (ή 4-5 μπούτια)
  • 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια, ολόκληρα (χωρίς να τα κόψετε)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξίδι (το μυστικό υλικό!)
  • 1 φλ. ρύζι ή τραχανά (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία του κοτόπουλου: Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε το με νερό. Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και το δεντρολίβανο. Βράστε το για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  2. Προσθήκη λαχανικών: Προσθέστε τα καρότα, τα κρεμμύδια (ολόκληρα και με τη φλούδα τους για περισσότερη γεύση) και το σκόρδο. Αφήστε να βράσουν για ακόμα 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
  3. Το μυστικό υλικό: Στην τελευταία φάση του βρασίματος, προσθέστε 1 κ.γ. ξίδι. Αυτό θα ενισχύσει τη γεύση και θα κάνει το ζωμό πιο πλούσιο και γευστικό. Δεν ανησυχείτε για τη γεύση του ξιδιού – απλά δίνει μια πιο έντονη, καθαρή γεύση στην κοτόσουπα.
  4. Ολοκλήρωση: Αφαιρέστε το κοτόπουλο και τα λαχανικά από την κατσαρόλα. Αποθηκεύστε το κοτόπουλο για να το κόψετε σε μικρά κομμάτια και να το επιστρέψετε στη σούπα. Αν θέλετε να προσθέσετε ρύζι ή τραχανά, είναι η ώρα να το κάνετε, και αφήστε τη σούπα να βράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι ή ο τραχανάς.
  5. Σερβίρισμα: Σερβίρετε την κοτόσουπα ζεστή με το κρέας του κοτόπουλου, τα λαχανικά και τον ζουμερό ζωμό. Αν θέλετε, προσθέστε λίγο φρέσκο λεμόνι ή ψιλοκομμένο μαϊντανό για φρεσκάδα.

Το ξίδι είναι το μυστικό υλικό που κάνει τη διαφορά στη γεύση.