Ελαφρύ σοκολατένιο κέικ με γλάσο -Απόλαυση σε κάθε μπουκιά
Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας τότε ένα υγρό κέικ με γλάσο είναι η τέλεια επιλογή.
Ένα κέικ είναι η ιδανική επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας, πόσο μάλλον αν πρόκειται να καλέσεις φίλους στο σπίτι.
Ένα κέικ σαν αυτό αποτελεί ιδανικό σνακ διότι μπορείς να το πάρεις στο γραφείο και να το απολαύσεις με τον καφέ σου, μπορείς να «τσιμπήσεις» ένα κομμάτι το απόγευμα αλλά και να το δώσεις στα παιδιά για το σχολείο.
Ελαφρύ σοκολατένιο κέικ με γλάσο -Απόλαυση σε κάθε μπουκιά
Υλικά
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 1/4 φλιτζανιού σκόνη κακάο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ξινόγαλα
- 1/4 φλιτζανιού γιαούρτι, χωρίς λιπαρά
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
- 2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για γλάσο σοκολάτας
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 1/4 φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
- 1/3 φλιτζανιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ξινόγαλα
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ανακατεύουμε μέσα το νερό και το κακάο σε σκόνη. Το αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε το ξινόγαλα και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν καλά. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Ενώ το κέικ ψήνεται φτιάχνουμε το γλάσο.
Για το γλάσο, ανακατεύουμε το βούτυρο, το κακάο και το ξινόγαλα. Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά. Χύνουμε το γλάσο πάνω στο ζεστό κέικ και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο κέικ.