Talk of the town: 4 φούρνοι στο κέντρο της Αθήνας για θεϊκό ψωμί και άπαιχτα γλυκά
Τόσο η αρτοποιία όσο και η ζαχαροπλαστική έχουν πλέον αποκτήσει ένα ιδιαίτερο στάτους στην Αθήνα. Πλέον, το να είσαι φούρναρης σημαίνει ότι κατέχεις μια τέχνη που πολλοί θαυμάζουν και σχεδόν όλοι θέλουν να δοκιμάσουν, να τη συζητήσουν, και να έρθουν σε επαφή με τις δημιουργίες σου.
Καθώς οι cool φούρνοι γίνονται ολοένα και πιο trendy, οι foodies της Αθήνας ξεχύνονται σε κάθε γωνιά της πόλης ψάχνοντας ενδελεχώς τις πιο αφράτες viennoiseries, τα πιο πρωτότυπα αρτοσκευάσματα και τα πιο λαχταριστά γλυκά, αναζητώντας το μαγαζί που θα πάρει τη «βούλα έγκρισης» για να γίνει το μόνιμο στέκι τους.
Εμείς χτενίσαμε το κέντρο της πρωτεύουσας απ' άκρη σ 'άκρη και εντοπίσαμε τους φούρνους με τις νοστιμότερες, πιο ποιοτικές λιχουδιές που θα δοκιμάσετε στην πρωτεύουσα. Από concept μαγαζιά ως παραδοσιακούς, οικογενειακούς φούρνους αυτά είναι τα talk of the town αρτοποιία της πόλης:
Kora bakery – Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι
Ο φούρνος Kora άνοιξε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2021 και κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γίνει talk of the town, προσελκύοντας τους πιο απαιτητικούς foodies της πόλης. Mε αμέριστη προσοχή στην λεπτομέρεια και έμφαση στην ποιοτική πρώτη ύλη, οι εμπνεύστριες και δημιουργοί του Kora, Ιάνθη Μιχαλάκη και Μαρία Αλαφούζου κινούνται με βάσει το σκεπτικό «λίγα και καλά».
Στον όμορφο φούρνο της οδού Αναγνωστοπούλου, δε θα βρείτε τεράστια ποικιλία η μεγάλη γκάμα επιλογών αλλά ό,τι δοκιμάσετε θα σας παρακινήσει να επιστρέψετε ξανά και ξανά. Προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης από στάρι, σίκαλη και βρώμη, γλυκές και αλμυρές βιενουαζερί με βούτυρο Νορμανδίας και αφράτες focacce με μεσογειακές γεύσεις, είναι μερικά από τα πεντανόστιμα δημιουργήματα που καθίστανται sold-out εντός λίγων ωρών και έχουν καθιερώσει το Kora ως έναν από τους καλύτερους φούρνους της Αθήνας.
Ο μοντέρνας αισθητικής χώρος με τα λευκά πλακάκια και τους κίτρινους τοίχους αποτελεί το τέλειο φόντο για τις ανάρπαστες λιχουδιές που κοσμούν τις άσπρες ραφιέρες στις βιτρίνες του μαγαζιού. Σήμα κατατεθέν του kora είναι το ανοιχτό εργαστήριο που επιτρέπει στον επισκέπτη να περιηγηθεί στον μαγικό κόσμο της αρτοποιίας μέσα από λαχταριστές εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές.
Τρομερο παιδί - Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια
Το Τρομερό Παιδί των Ιλισίων, γαλλιστί «enfant terrible» δανείστηκε το όνομα του από τα ατίθασα παιδιά που συχνά σοκάρουν τους άλλους λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς τους. Πλέον, η φράση χρησιμοποιείται και για νέους με πρωτοπόρες, «out of the box» ιδέες που χρίζουν αποδοχής. Κάπως έτσι κι ο Χρήστος κι ο Στέφανος, πράττουν κατά τον δαίμονα εαυτού, ακολουθώντας τους δικούς τους κανόνες στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία, εμπνευσμένοι από τα μυστικά που έχουν μάθει τόσα χρόνια στον χώρο.
Ενστερνιζόμενοι τη γαλλική φιλοσοφία που έχει σμιλέψει την ζαχαροπλαστική αντίληψη αμφότερων -o Χρήστος είναι απόφοιτος της σχολής Cordon Bleu και ο Στέλιος της Ferrandi στο Παρίσι-, πατούν σε κλασσικές, παραδοσιακές συνταγές υιοθετώντας μια σύγχρονη προσέγγιση.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στα παρασκευάσματα τους παίζει το προζύμι, το οποίο αποτελεί βάση για τα λαχταριστά ψωμιά τους αλλά ακόμα και τα κρουασάν και τα τσουρέκια. Όλα ξεκίνησαν από μια μαγιά που έφερε ο Χρήστος στον Στέφανο από ένα εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης, με τους δύο λάτρεις της αρτοποιίας να αποφασίζουν να ενώσουν τις γνώσεις τους και να στεγάσουν το εργαστήριο τους σε μία μονοκατοικία του 1926 στα Ιλίσσια. Αγαπούν την τέχνη τους και αφοσιώνονται σε αυτήν με μεράκι, δίνοντας προτεραιότητα στην διαλογή των καλύτερων πρώτων υλών, από το αλέυρι πιστοποιημένων Ελλήνων παραγωγών μέχρι και τον φυσικό χυμό λεμόνι που χρησιμοποιείται στο φανταστικό τους κέικ και τα φρέσκα λαχανικά και τυριά που εμπλουτίζουν τα νόστιμα σάντουιτς και τις πίτες τους.
O Φούρνος του Τάκη - Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι
Ένας από τους παλαιότερους φούρνους της Αθήνας, ο φούρνος του Τάκη στο Κουκάκι θεωρείται από τα καλύτερα αρτοποιεία στην πόλη -και όχι αδίκως. Όπως υπονοεί και το όνομα του εμβληματικού μαγαζιού, η επιτυχία της επιχείρησης οφείλεται εν πολλοίς στον αείμνηστο Τάκη Παπαδόπουλο, έναν άνθρωπο μερακλή που αγαπούσε τη δουλειά του όσο και τους πελάτες του. Ερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη το 1961, καθιερώθηκε ως ο «μαιτρ του κουλουριού» γεμίζοντας τα καρότσια των κουλουρτζήδων της Αθήνας με τα καλύτερα «σιμίτια» που μπορούσε να βρει κανείς στην πρωτεύουσα.
Για τους κατοίκους της γειτονιάς του και τους πιστούς του θαυμαστές ήταν ένας άνθρωπος χαρισματικός, που κέρδισε την αγάπη τους προσφέροντας τους πέραν από γευστικά προϊόντα αρίστης ποιότητας, και έναν ζεστό χώρο με οικογενειακή ατμόσφαιρα, έναν αυθεντικό «φούρνο της γειτονιάς» σε μία μοντέρνα Αθήνα.
Από το 2010, την επιχείρηση τρέχουν οι γιοι του Θόδωρος και Αρτέμης, οι οποίοι μαθήτευσαν δίπλα στον πατέρα τους και εξέλιξαν τις οικογενειακές τους γνώσεις μέσα από σχετικές σπουδές. Με φόντο την παράδοση και έμπνευση την πρωτοπορία κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν τον φούρνο του Τάκη διατηρώντας τον μύθο του ανέγγιχτο στο πλαίσιο της νέας Αθηναϊκής πραγματικότα. Παντρεύοντας το παλιό με το σύγχρονο έχουν καταφέρει να μείνουν πιστοί στην τέχνη του παραδοσιακού αρτοποιήτή χωρίς όμως να μένουν στάσιμοι, επιδιώκοντας νέες γεύσεις και νέες προτάσεις.
Πάνω από 30 είδη ψωμιού καθημερινά διαθέσιμα, πλήθος λαχταριστά βουτήματα, σάντουιτς με γεύσεις παραδοσιακές και ερυωπαικές, ποικιλία πεντανόστιμων γλυκών και φυσικά τα ανάρπαστα κουλούρια Θεσσαλονικής είναι κάποια από τα καλούδια που θα βρει κανείς να στολίζουν τα ράφια, τις βιτρίνες και τα καλάθια του μαγαζιού.
Βetty’s Bakery – Κασσάνδρας 10, Κεραμεικός
H Ελισάβετ Κουλούρη, η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από το Betty’s Bakery είναι μία φουρνάρισσα νέα γενιάς που αποφάσισε να αφήσει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ακολουθήσει αυτό που αγαπάει, το δρόμο του ψωμιού.
Η δυναμική επιχειρηματίας βασίστηκε στις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες της για να δημιούργησε ένα που δε μοιάζει σαν όλους τους άλλους. Στο Betty's Bakery παράγονται αποκλειστικά και μόνο βιολογικά ψωμιά τα οποία παραγγέλνετε διαδικτυακά και σας το φέρνει ο Χάρης με το ποδήλατό του στο κατώφλι του σπιτιού σας. Με σεβασμό προς το περιβάλλον ακολουθεί αυστηρώς την εποχικότητα στα υλικά -το ψωμί με τη λεβάντα και το μέλι θα το βρείτε μόνο τη άνοιξη και αυτό με το θυμάρι το παρασκευάζεται μονάχα το καλοκαίρι.
Ο αμέριστος σεβασμός της Ελισάβετ και της ομάδας της στην τέχνη της αρτοποιίας αντανακλάται όχι μόνο στην εξαιρετική ποιότητα και την μεστή, πλούσια γεύση των προϊόντων της, αλλά και στο μεράκι με το οποίο αντιμετωπίζει κάθε βήμα της διαδικασίας παρασκευής τους. Με γνώμονα το πάθος της για το φυσικό προζύμι, η πρωτοπόρος φουρνάρισσά αφιερώνει όσο χρόνο χρειάζεται για να διασφαλίσει τις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και οξύτητας προκειμένου να πετύχει την απόλυτη γεύση.
Και φαίνεται πως κάτι κάνει καλά, καθώς έχει καταφέρει να προσελκύει πελάτες-θαμώνες από κάθε άκρη της πόλης και να αναγνωριστεί ως μια από τις καλύτερους αρτοποιούς της Αθήνας από γευσιγνώστες και κριτικούς.
Η πρώτη ύλη είναι πρωταγωνίστρια στα δημιούργήματα τα οποία είναι όλα αλεύρι από πετρόμυλο χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά και χωρίς ζάχαρη. Πλέον ο φούρνος Betty’s Bakery έχει αποκτήσει τα δικά του σιταροχώραφα στο Κανδήλι Ευβοίας, ενώ η Ελισάβετ φιλοδοξεί να πάρουν και τον δικό τους μύλο ώστε να μπορούν να δημιουργήούν το δικό τους αλεύρι και να στηρίζουν όλο τον κύκλο της βιολογικής αλυσίδας.