Φωτογραφία: Shutterstock

Αντί για πατάτες: 3 συνταγές για τα γιορτινά τραπέζια

Τα τραπέζια των γιορτών στρώνονται και γεμίζουν αλμυρές και γλυκές λιχουδιές.

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή των φαγητών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς οι οικοδέσποινες και οι οικοδεσπότες ψάχνουν κάτι νόστιμο, όχι πολύ δύσκολο στην παρασκευή αλλά εντυπωσιακό κα γιορτινό.

Το κρέας έχει συνήθως την τιμητική και περιτριγυρίζεται από διάφορα ορεκτικά αλλά και συνοδευτικά. Αν ψάχνετε κάτι αντί για πατάτες για να απολαύσετε στο γιορτινό τραπέζι σας προτείνουμε συνταγές για το κάτι διαφορετικό!

Ρύζι με αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα

Υλικά

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο
  • 3 φλιτζάνια σαμπάνια (ή αφρώδες κρασί)
  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι ή σταφίδες (λευκές ή μαύρες)
  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
  • ¼ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα σε κομματάκια
  • Αλάτι όσο ταιριάζει στη γεύση σας

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα αμύγδαλα σε φέτες και ανακατεύετε συχνά μέχρι να πάρουν χρώμα και να αρωματιστούν, περίπου 2-3 λεπτά. Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν.
  • Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει.
  • Ανακατέψτε το ρύζι και αλατίστε. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά, καλύπτοντας το ρύζι με το λάδι.
  • Ρίξτε τη σαμπάνια και αφήστε το να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε χωρίς κάλυμμα μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν τα υγρά, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι το ρύζι να μαλακώσει. Σβήστε τη φωτιά.
  • Ανακατέψτε απαλά τις σταφίδες, τα αποξηραμένα βερίκοκα, τον μαϊντανό και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  • Μεταφέρετε σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και απολαύστε!
Φωτογραφία: Shutterstock

Πουρές κάστανου

  • 360 γρ. κάστανα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και προβρασμένα)
  • 700 ml πλήρες γάλα
  • 1-2 κλωνάρια θυμάρι
  • 35γρ. βούτυρο
  • 2 εσαλότ κομμένα σε φετ
  • 1 κουταλιά της σούπας creme fraiche
  • λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ρίχνετε τα κάστανα σε μια κατσαρόλα με το γάλα και το θυμάρι. Αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 10-15 λεπτά. Τα κάστανα είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να διαλύονται ελαφρώς όταν τα τρυπάτε με ένα πιρούνι.
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αφαιρέστε το θυμάρι από τα κάστανα και πετάξτε το. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρετε τα κάστανα σε έναν μπλέντερ, και στη συνέχεια ρίξτε 100 ml από το γάλα, κρατώντας το υπόλοιπο. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και την creme fraiche, και χτυπήστε τα σε μέχρι να πήξει, προσθέτοντας περισσότερο από το γάλα που κρατήσατε για να αραιώσετε αν χρειαστεί. Αλατοπιπερώστε και έτοιμο!
 Φωτογραφία: Shutterstock

Και κάτι διαφορετικό

Ψητά λαχανικά

  • 1 μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 2 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε κομμάτια
  • 2 κολοκυθάκια, σε κύβους
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 γραμμάρια ντοματίνια
  • 3 σκελίδες σκόρδο θρυμματισμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200C/180C στον αέρα. Ρίχνετε το μπρόκολο, τις γλυκοπατάτες, τις κόκκινες πιπεριές, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις ντομάτες σε ένα μπολ και προσθέτετε το ελαιόλαδο μαζί με μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια ρίξτε τα σε ένα μεγάλο ταψί ή σε δύο μικρότερα ταψιά, φροντίζοντας να είναι όλα σε ομοιόμορφη στρώση.
  • Βάλτε τα στο φούρνο και ψήστε για 35-40 λεπτά, ανακατεύοντας στα μισά, μέχρι να ψηθούν και να καραμελώσουν ελαφρά.
Φωτογραφία: Shutterstock