Αλμυρή γαλατόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο
Όταν ακούμε γαλατόπιτα μας έρχεται στο μυαλό η αγαπημένη γλυκιά λιχουδιά.
Τι κι αν σας λέγαμε όμως πως υπάρχει μία αλμυρή εκδοχή της αγαπημένης παραδοσιακής πίτας με μοναδικά ελαφριά και συνάμα πλούσια γεύση;
Αυτή η κλασσική και γευστική πίτα με βάση το γάλα και τη φέτα είναι η ιδανική επιλογή για ένα βραδινό τραπέζι με την οικογένεια ή την παρέα μας, όταν θέλουμε να χορτάσουμε αλλά και να αποφύγουμε να φάμε ένα γεύμα που θα μας βαρύνει.
Η πλούσια γεύση της θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους και σίγουρα δε θα μείνει ούτε ψίχουλο! Σε περίπτωση που είστε τυχεροί και περισσέψει κάποιο κομμάτι μπορείτε να το πάρετε εύκολα μαζί για κολατσιό στη δουλειά ή το σχολείο. Πρόκειται, για μία πεντανόστιμη πίτα, αφράτη και με ιδιαίτερα ανάλαφρη γεύση, ωστόσο πολύ πλούσια σε αρώματα.
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη με λίγα και απλά υλικά, ενώ δε χρειάζεται να ανοίξετε ούτε φύλλο. Δεν θα σας πάρει πολλή ώρα για να τη φτιάξετε ενώ το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένα επιτυχημένο.
Υλικά
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 λτ γάλα πλήρες
- 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 400 γρ. φέτα
- 1 κλωναράκι θυμάρι
- 3 αυγά + 1 κρόκο αυγού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Παράλληλα, προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέσουμε το βούτυρο και τα κρεμμύδια . Μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πέφτει ο όγκος τους. Αποσύρουμε προσωρινά από την εστία, προσθέτουμε με προσοχή το γάλα και επαναφέρουμε στην εστία.
- Ανακατεύουμε εώς ότου το γάλα φτάσει σχεδόν στο σημείο βρασμού (περίπου 2 – 3 λεπτά) και στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια κρέμα πηχτή όπως αυτή του γαλακτομπούρεκου.
- Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε μέσα τη φέτα θρυμματισμένη, το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις ομογεονοποιήσουμε τα υλικά διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά (που τα έχουμε χτυπήσει σε ένα μπολ) ανακατεύοντας γρήγορα.
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί περίπου 25 x 35 εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε το κρόκο στην επιφάνεια της κρέμας και ψήνουμε στο φούρνο για 35 – 45 λεπτά.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την κόψουμε χωρίς να διαλυθεί.