Τσάι με βρετανικό στιλ -5 αθηναϊκές διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείς μετά τα ψώνια

Τσάι με βρετανικό στιλ -Oι αθηναϊκές διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείς μετά τα ψώνια

Το τσάι σερβιρίστηκε σε ένα πράσινο τσαγερό μαζί με ένα πήλινο ποτηράκι και ένα βαζάκι με μερικά λουλούδια. Η κλεψύδρα γύρισε και λίγη-λίγη η σκόνη άρχισε να πέφτει, μόλις τελείωσε το αφέψημα ήταν έτοιμο.

Η μικρή αυτή τη τελετουργία κράτησε μόλις μερικά λεπτά και είχε τη δική της χάρη, θυμίζοντας εικόνες μιας άλλης εποχής. Στην Αθήνα, αν και αγαπάμε τον καφέ, το τσάι έχει τα δικά του στέκια που γεμίζουν μυρωδιές ολόκληρες γειτονιές.

Afternoon Tea στο Winter Garden στο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα αφιέρωμα με προορισμούς για τσάι στην πόλη δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει με το Μεγάλη Βρεταννία. Στο ιστορικό ξενοδοχείο στην «καρδιά» της Αθήνας έχει καθιερωθεί το Afternoon Tea στο Winter Garden.

Τα τραπεζομάντιλα στρώνονται κατάλευκα και στα πολυτελή φλιτζάνια το τσάι αχνίζει. Το απογευματινό τσάι συμπεριλαμβάνει βασιλικά καλούδια, όπως ποικιλία από tea sandwiches με σπιτικά αρτοποιήματα με καβούρι, καπνιστό σολομό, αυγό-μαγιονέζα και roast beef, γλυκά και κέικ.

Ιδιαίτερη αναφορά στα scones τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παραδοσιακού αγγλικού απογευματινού τσαγιού τον 19ο αιώνα και παραμένουν μια κλασική και λατρεμένη παράδοση στη βρετανική κουλτούρα. Στο Μεγάλη Βρεταννία τα scones με crumble μοσχολέμονο και κράνμπερις σερβίρονται με εποχικές μαρμελάδες και clotted cream.

Πού: Γεωρ. Α' 1, Αθήνα

Το Τσάι

Ανηφορίζοντας προς το Κολωνάκι, το Τσάι οδηγεί στον κόσμο του τσαγιού εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, που επιβεβαιώνει, ότι ο σεβασμός και η συνεχής εξέλιξη σε αυτό που αγαπάς, σε καθιερώνει.

Στο μίνιμαλ χώρο, με τις σαφείς γιαπωνέζικες επιρροές, όλα μοιάζουν στρατηγικά τοποθετημένα έχοντας ως στόχο την χαλάρωση, ακόμη και αν δεν κάτσετε να απολαύσετε ένα ζεστό αφέψημα στους αφράτους καναπέδες.

Σε περίπτωση που καθίσετε για να χαρίσετε στον εαυτό σας λίγη ώρα χαλάρωσης, κρατήστε το φλιτζάνι σας με τα δύο χέρια και πάρτε μια βαθιά ανάσα ώστε η μυρωδιά να σας κατακλύσει.

Πέρα από το τσάι Κεϋλάνης –που πρωταγωνιστεί, μπορείτε βρείτε οργανικό matcha από την Ιαπωνία, mate από την Νότια Αμερική και διάφορες ποικιλίες τσαγιού. Φυσικά, μπορείτε να προμηθευτείτε τσαγιέρες, κούπες και καθετί απαραίτητο για την παρασκευή του αγαπημένου σας αφεψήματος.

Πού: Αλεξάνδρου Σούτσου 19, Κολωνάκι

Petite Fleur

Τα Petite Fleur, τα οποία υπάρχουν σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο παραμύθι. Ίσως, εκεί να έπινε το τσάι του ο Λαγός από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων αφήνοντας για λίγο στην άκρη το ρολόι του.

Στο κουκλίστικο εσωτερικό του θα απολαύσετε αρωματικό τσάι βοτάνων σε πορσελάνινη τσαγιέρα ασορτί με επιχρυσωμένη κούπα. Γευτείτε το αφέψημά σας, απολαμβάνοντας τζαζ μουσική από δίσκους βινυλίου. Και επειδή ένα γλυκό ευφραίνει καρδίαν, δοκιμάστε την τάρτα λεμόνι μια οικογενειακή μυστική με τραγανό μπισκότο και γεμάτη νοστιμιά κρέμα λεμονιού.

Πού: Ομήρου 44, Κολωνάκι
Αμύντα 1 (Πλατεία Προσκόπων), Παγκράτι
Αγίων Θεοδώρων 4, Κηφισιά
Πλατεία Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι
Golden Hall
Designer Outlet Athens

Ohayo

Κατηφορίζοντας πιο νότια, σε μια γειτονιά της Δάφνης, γύρω από τυπικές πολυκατοικίες, τα αδέλφια Μαρία Νικ. Μουστάκη και ο Ηλίας Νικ. Μουστάκης, επικεφαλής της Moustakis Flower Company, δημιούργησαν έναν κήπο για να απολαύσετε το τσάι σας.

Λουλούδια και φυτά κατακλύζουν τον χώρο, όπου η σκανδιναβική αισθητική αγκαλιάζει τα ιαπωνικά στοιχεία. Το τσάι προσφέρεται σε τσαγερό με ένα μικρό κουπάκι. Δίπλα ένα μικρό γλύκισμα και ένα βαζάκι με λουλούδια συμπληρώνουν μια υπέροχη ιδέα σερβιρίσματος.

Ο κατάλογος διαθέτει πολλές επιλογές τσαγιού, αλλά προτείνουμε να δοκιμάσετε το Gyokuro Asahi, που περιγράφεται ως το ευγενέστερο των ιαπωνικών τσαγιών.

Πού: Αγ. Βαρβάρας 79, Δάφνη

Στροφές

Η έξοδος για τσάι μετουσιώνεται σε εμπειρία, όταν περάσετε την πόρτα των Στροφών. Η πιο παλιά τσαγερί της Αθήνας παραμένει σε μια άλλη εποχή, νοσταλγική. Τραπεζάκια από ραπτομηχανές με μάρμαρο και τζάμι, αφίσες και περιοδικά Λούκυ Λουκ και Αρκά συνθέτουν έναν χώρο αλλότινο.

Το τσάι σερβίρεται σε πορσελάνινα σερβίτσια και μπορείτε να επιλέξετε από περίπου 100 διαφορετικά είδη. Απολαύστε το!

Πού: Χάμιλτον 7, Βικτώρια

Η ιστορία του τσαγιού

Σύμφωνα με τον μύθο, το 2737 π.Χ., ο Κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ καθόταν κάτω από ένα δέντρο ενώ ο υπηρέτης του έβραζε πόσιμο νερό, όταν μερικά φύλλα από το δέντρο έπεσαν στο νερό. Ο Σεν Νουνγκ, ένας διάσημος βοτανολόγος, αποφάσισε να δοκιμάσει αυτό που κατά λάθος δημιούργησε ο υπηρέτης του. Το δέντρο ήταν ένα Camellia sinensis, και αυτό που προέκυψε ήταν αυτό που σήμερα αποκαλούμε τσάι.

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει δόση αλήθειας, αναμφισβήτητα όμως αποτελεί μια συναρπαστική ιστορία.

Η κατανάλωση τσαγιού σίγουρα καθιερώθηκε στην Κίνα πολλούς αιώνες πριν καν ακουστεί στη Δύση. Δοχεία για τσάι έχουν βρεθεί σε τάφους που χρονολογούνται από τη δυναστεία Χαν (206 π.Χ. - 220 μ.Χ.), αλλά ήταν υπό τη δυναστεία Τανγκ (618-906 μ.Χ.) που το τσάι καθιερώθηκε ως το εθνικό ποτό της Κίνας. Έγινε τόσο αγαπητό που στα τέλη του 8ου αιώνα ένας συγγραφέας ονόματι Λου Γιου έγραψε το πρώτο βιβλίο αποκλειστικά για το τσάι, το Ch'a Ching, ή Κλασικό Τσάι. Λίγο αργότερα το τσάι εισήχθη για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, από Ιάπωνες βουδιστές μοναχούς που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα για σπουδές. Η κατανάλωση τσαγιού έγινε ζωτικό μέρος του ιαπωνικού πολιτισμού, όπως φαίνεται στην ανάπτυξη της Τελετής Τσαγιού, η οποία μπορεί να έχει τις ρίζες της στις τελετουργίες που περιγράφονται στο Ch'a Ching.

Στην Ευρώπη μπορεί να συνδέουμε το τσάι με την Βρετανία, ωστόσο, οι πρώτες σύντομες αναφορές για το τσάι έγιναν κυρίως από Πορτογάλους που ζούσαν στην Ανατολή ως έμποροι και ιεραπόστολοι. Αλλά παρόλο που ορισμένα από ορισμένοι από αυτούς μπορεί να έφεραν δείγματα τσαγιού στην πατρίδα τους, δεν ήταν οι πρώτοι που το πραγματοποίησαν εμπορική εισαγωγή. Αυτό το έπραξαν Ολλανδούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια του 16ου αιώνα άρχισαν να εισβάλλουν στις πορτογαλικές εμπορικές διαδρομές στην Ανατολή. Μέχρι το γύρισμα του αιώνα είχαν εγκαταστήσει εμπορικό σταθμό στο νησί της Ιάβας, και μέσω της Ιάβας στάλθηκε το 1606 η πρώτη παρτίδα τσαγιού από την Κίνα στην Ολλανδία. Το τσάι έγινε σύντομα ένα ποτό της μόδας μεταξύ των Ολλανδών, και από εκεί εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες της ηπειρωτικής δυτικής Ευρώπης, αλλά λόγω της υψηλής τιμής του παρέμεινε ποτό για τους πλούσιους.

Από το 1600, η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών είχε το μονοπώλιο της εισαγωγής αγαθών από χώρες εκτός Ευρώπης και είναι πιθανό ότι οι ναύτες αυτών των πλοίων έφερναν τσάι στην πατρίδα τους ως δώρα, αλλά η πρώτη χρονολογημένη αναφορά στο τσάι στη χώρα αυτή προέρχεται από μια διαφήμιση σε μια εφημερίδα του Λονδίνου, την Mercurius Politicus, τον Σεπτέμβριο του 1658.

Όπως έγραφε, «το ποτό της Κίνας, που οι Κινέζοι αποκαλούν Tcha, τα άλλα έθνη Tay ή αλλιώς Tee» πωλούνταν σε ένα καφενείο στο Sweeting's Rents στο Σίτι. Το πρώτο καφενείο είχε ιδρυθεί στο Λονδίνο το 1652, και οι όροι αυτής της διαφήμισης υποδηλώνουν ότι το τσάι ήταν ακόμη κάπως άγνωστο στους περισσότερους αναγνώστες, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ποτό ήταν ακόμη κάτι σαν περιέργεια.

Ήταν ο γάμος του Καρόλου Β' με την Αικατερίνη της Μπραγκάνζα που θα αποδεικνυόταν σημείο καμπής στην ιστορία του τσαγιού στη Βρετανία. Η Πορτογαλίδα πριγκίπισσα, που λάτρευε το τσάι, ήταν αυτή που το καθιέρωσε ως μοντέρνο ρόφημα πρώτα στην αυλή και στη συνέχεια στις εύπορες τάξεις. Εκμεταλλευόμενη το γεγονός αυτό, η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών άρχισε να εισάγει τσάι στη Βρετανία, με την πρώτη παραγγελία να γίνεται το 1664 - για 100 λίβρες τσάι Κίνας που θα μεταφέρονταν από την Ιάβα.