φθινοπωρινά πιάτα

5 Έλληνες σεφ μας δίνουν λαχταριστές συνταγές για τα απόλυτα πιάτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι και επισήμως εδώ. Σιγά σιγά μπαίνουμε σε cozy, χουχουλιάρικο mood, το ίδιο και οι διατροφικές μας συνήθειες.

Θέλουμε να απολαμβάνουμε πιάτα ζεστά, λαχταριστά, που κάνουν το σπίτι να μοσχοβολά και ικανοποιούν τον ουρανίσκο μας.

Αχνιστές πίτες, μαμαδίστικα πιάτα αλλά και λαχταριστά γλυκά έχουν την τιμητική τους.

Υπάρχουν τόσα διαφορετικά φαγητά και συνταγές που δεν ξέρουμε τι να πρωτοφτιάξουμε.

Γι’ αυτό, ζητήσαμε από 5 κορυφαίους Έλληνες σεφ να μας δώσουν μια συνταγή ο καθένας για ένα λαχταριστό, φθινοπωρινό πιάτο που θα απολαμβάνουμε από εδώ και πέρα.

Πέντε απίθανες συνταγές (τρία γλυκά και δύο αρμυρά πιάτα) που θα σε εμπνεύσουν για να δημιουργήσεις στην κουζίνα:

Χρήστος Βεργάδος - Μιλφέιγ μόκα 

Μιλφέιγ μόκα

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Για την κρέμα

  • 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα φύλλα.
  • Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική. Τοποθετούμε πάνω σε αυτό το ένα φύλλο σφολιάτας, το τρυπάμε με ένα πιρούνι και πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος αναποδογυρίζουμε το φύλλο της σφολιάτας και το τρυπάμε ξανά με το πιρούνι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
  • Ετοιμάζουμε την κρέμα.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο μαζί με το ζαχαρούχο και τον στιγμιαίο καφέ, μέχρι να γίνει αφράτη και ομοιογενής κρέμα.
  • Κόβουμε την σφολιάτα σε μεγέθη της επιλογής μας, στήνουμε με την κρέμα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Γαβριήλ Νικολαΐδης - Πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι και φύλλο κρούστας

Πορτοκαλόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι

  • 500 γρ ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)

Για την πορτοκαλόπιτα

  • 450 γρ φύλλο κρούστας
  • 250 ml ηλιέλαιο
  • 250 γρ ζάχαρη (μπορείς και μαύρη αν θες)
  • 1 κτ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 150 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
  • 5 αβγά χτυπημένα
  • 500 γρ γιαούρτι
  • 200 ml ξινόγαλα (ή κρέμα γάλακτος)
  • 20 γρ baking powder
  • 10 γρ. baking soda
  • 1 κυβάκι φρέσκο τζίντζερ (5 γρ.) προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

  • Ξεκινάμε πάντα από το σιρόπι – ακόμα καλύτερα, το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη ημέρα για να έχει κρυώσει καλά!
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.

Για την πορτοκαλόπιτα

  • Χρησιμοποιούμε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε.
  • Το απλώνουμε πάνω σε ένα τραπέζι και το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεραθεί.
  • Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με τα χέρια ή με ένα μαχαίρι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά.
  • Προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το baking powder.
  • Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός.
  • Τέλος, προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε .
  • Ρίχνουμε τα ξερά φύλλα, σταδιακά, στο μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά. Προσέχουμε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα-λίγα τα φύλλα. Τσεκάρουμε με τα χέρια ότι δεν έχουν κολλήσει τα φύλλα μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν μπάλες από ζύμη που θα μείνουν άψητες.
  • Αδειάζουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι.

Ντίνα Νικολάου - Babka αλμυρή με τσένταρ, πιπεριές και δυόσμο

Babka αλμυρή

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 140 ml γάλα, χλιαρό
  • 8 γρ. μαγιά, ξηρή (1 φακελάκι)
  • 340 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. τσένταρ, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 12-14 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για τη ζύμη: Σε ένα μικρό μπολ βάζω το χλιαρό γάλα και ρίχνω πασπαλιστά τη μαγιά. Ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά για να αρχίσει να αφρίζει.
  • Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και αναδεύω σε χαμηλή ταχύτητα, με τον γάντζο. Προσθέτω το γάλα με τη μαγιά και τα αυγά και συνεχίζω να ζυμώνω μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια «τραχιά» και κολλώδη ζύμη. Ξεκινάω να προσθέτω το βούτυρο, ρίχνοντας 1-2 κύβους της φορά και ζυμώνω για 7-10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, μαλακή, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης ζύμη. Αν είναι πολύ υδαρή (εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών) προσθέτω 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη (όχι περισσότερο). Σταματάω την κουζινομηχανή και μεταφέρω τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζω και αφήνω τη ζύμη για 1 1/2 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Για τη γέμιση και το ψήσιμο: Βουτυρώνω καλά μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα.
  • Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και αδειάζω εκεί τη ζύμη. Με τον χοντρό πλάστη, ανοίγω σε φύλλο, περίπου 40×30 εκ. Αλείφω το φύλλο με το μαλακωμένο βούτυρο και πασπαλίζω με την πιπεριά, το τσένταρ και τον δυόσμο. Τυλίγω το φύλλο σε μακρύ, σφιχτό ρολό (από την μακρυά πλευρά). Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω το ρολό κατά μήκος στη μέση, δημιουργώντας 2 μακριές λωρίδες. Πλέκω τις 2 λωρίδες μεταξύ τους και κατόπιν, γυρίζω το ρολό σε κουλούρα. Μεταφέρω την κουλούρα στην φόρμα και την αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Αλείφω την babka με χτυπημένο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Αποσύρω από το φούρνο, ξεφορμάρω και αφήνω την babka να κρυώσει σε σχάρα.

Δημήτρης Μακρυνιώτης - Σοκολατόπιτα

Σοκολατόπιτα

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 200 ml νερό
  • 50 ml κονιάκ (προαιρετικά)
  • 5 μεσαία αυγά
  • 80 γρ. κακάο
  • 40 γρ. μπέκιν πάουντερ
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
125 γρ. κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το νερό, το κονιάκ και την ζάχαρη και ανακατεύουμε
  • σε χαμηλή φωτιά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη (προσοχή, δεν θέλουμε να
  • ζεσταθεί πολύ το μείγμα).
  • Έπειτα, προσθέτουμε το κακάο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Αμέσως μετά και αφού έχουμε την κατσαρόλα μας ακόμα στο μάτι, προσθέτουμε τα αυγά και τέλος το αλεύρι και το μπέικιν παόυντερ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Παίρνουμε ένα ταψί περίπου 35 επί 35 εκατοστά, το βουτυρώνουμε καλά και αντί για αλεύρι
  • το περνάμε με κακάο.
  • Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 λεπτά.

Για το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε όλα μας τα υλικά και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
  • Με το που πάρει μια βράση κατεβάζουμε το σιρόπι μας από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
  • Μόλις βγάλουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο, την κόβουμε αμέσως σε όσα κομμάτια θέλουμε και σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.

Νικόλας Σακελλαρίου - Γιουβέτσι στην κατσαρόλα με κοτόπουλο και καπνιστή πάπρικα

 Γιουβέτσι

ΥΛΙΚΑ

  • 700 γρ. μπούτι κοτόπουλο
  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Λίγη κανέλα
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 3 Ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι-πάπρικα καπνιστή
  • 600 ml ζεστό ζωμό λαχανικών
  • Ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα
  • τριμμένη παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ρίχνετε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν.
  • Βάζετε τον πελτέ, την δάφνη και την κανέλα. Ρίχνετε το κοτόπουλο, σοτάρετε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές και σβήνετε με το κρασί.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα μαζί με το μέλι και μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το κριθαράκι, πιπέρι, αλάτι και προσθέτετε την πάπρικα, το θυμάρι και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε την φωτιά.
  • Στην συνεχεία προσθέτετε σιγά- σιγά τον ζωμό, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να δέσει με τη σάλτσα.
  • Σερβίρετε το κριθαράκι με τριμμένη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο.