3 ελληνικά παλαιωμένα αποστάγματα για το γιορτινό τραπέζι
Τα παλαιωμένα αποστάγματα θα συνοδέψουν μοναδικά τα εκλεκτά φαγητά του γιορτινού τραπεζιού.
Το παλαιωμένα αποστάγματα έχουν πλέον περίοπτη θέση στο γιορτινό τραπέζι χαρίζοντας μοναδικά εκλεκτά αρώματα, ενώ πλέον έχουν μπει δυναμικά στα ψαγμένα bars ανά την Ελλάδα.
Πίνονται σκέτα, συνοδεύουν τα πιάτα του δείπνου και είναι η πιο φίνα πρόταση για να συνοδέψεις το γλυκό.
Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παραγωγοί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά μπαίνοντας δυναμικά στο χώρο των αποσταγμάτων και πολλές φορές βάζοντας στην άκρη τόσο την παλαιωμένη τεκίλα όσο και το ρούμι.
Για το φετινό γιορτινό τραπέζι επιλέξαμε τρία παλαιωμένα αποστάγματα για να σερβίρετε μαζί με ένα πλατό αλλαντικών και τυριών ή γιατί όχι να συνοδέψετε ολόκληρο το δείπνο χαρίζοντας στους καλεσμένους σας μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική εμπειρία.
Αγιονέρι -The Last Barrel Series 2021
Το Αγιονέρι είναι ένα τσίπουρο μικρής παραγωγής που αποστάζεται στην αμπελουργική ζώνη της περιοχής των Μετεώρων και, πριν την εμφιάλωσή του, παλαιώνει για τουλάχιστον 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Ο φινετσάτος, βελούδινος και πλούσιος αρωματικός του χαρακτήρας το κάνει ιδανικό για συνδυασμούς με μεσογειακές γευστικές επιλογές – το ελληνικό τραπέζι υπήρξε άλλωστε η πηγή της έμπνευσής του – χωρίς, ωστόσο, να φοβάται να πάρει μέρος και σε πιο αναπάντεχους γαστρονομικούς συνδυασμούς.
Το Αγιονέρι - The Last Barrel έκανε την επίσημη εμφάνισή του πέρυσι, με τον αποσταγματοποιό Κώστα Τσιλιλή και την ομάδα του να μοιράζονται με το κοινό, για πρώτη φορά, μια αγαπημένη συνήθεια ξεχωριστής σημασίας για τους ίδιους: το άνοιγμα του τελευταίου βαρελιού με το τσίπουρο Αγιονέρι, της χρονιάς.
Puro Single Barrel
Πρόκειται για παραγωγή του artisan distillery «Puro Karathanos Artisanspirits» που βρίσκεται στους πρόποδες των Αγράφων, στο Παλιούρι Καρδίτσας, όπου καλλιεργεί βιολογικούς αμπελώνες και παράγει σπάνια και καινοτόμα προϊόντα.
Το Puro Single Barrel προέρχεται από ένα μοναδικό βαρέλι και εμφιαλώθηκε σε 329 φιάλες, ακριβώς όπως βγήκε από το βαρέλι, χωρίς αραίωση με νερό. Το απόσταγμα, που προέρχεται από στέμφυλα Μαύρου Μοσχάτου, σοδειάς 2013, παλαίωσε και ωρίμασε μένοντας 6 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή, 77 μήνες στο βαρέλι, και εμφιαλώθηκε χωρίς καμία απολύτως επέμβαση ή προσθήκη, μένοντας άλλους 12 μήνες στη φιάλη. Το βαρέλι είναι από γαλλικά δάση βελανιδιάς, στο οποίο είχε παλαιώσει κόκκινο κρασί σε chateau του Μπορντό και στη συνέχεια λιαστό Μαύρο Μοσχάτο, ενώ επεξεργάστηκε από τον ίδιο τον παραγωγό, χρησιμοποιώντας για το κάψιμό του ξύλα ελληνικής δρυός.
Π5ντε Σπυρόπουλος
Η οικογένεια Σπυρόπουλου πολλά χρόνια πριν έφτιαχνετσίπουρο καθαρά για οικικακή χρήση μέχρι το 2013 όπου φτιάχμει το πρώτο τσίπουρο. Πλέον στη συλλογή έχει προστεθεί το παλαιωμένο απόσταγμα με το όνομα Π5ντε, καθώς ωριμάζει τουλάχιστον για πέντε χρόνια σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια.
Το χρώμα κεχριμπαρένιο, ενώ πυρηνόκαρπα φρούτα, πορτοκαλόφλουδα, σύκο, πικρή́ σοκολάτα, βανίλια και φουντούκι δημιουργούνμια μοναδική γεύση με μεταξένια υφή.