Φωτογραφία: Χ
LIVING NEWS

Ana Victoria Espino de Santiago: Η πρώτη γυναίκα με Σύνδρομο Down στον κόσμο που πήρε πτυχίο Νομικής

H πρώτη δικηγόρος με Σύνδρομο Down είναι η Ana Victoria Espino, μια 25χρονη Μεξικανή που αποδεικνύει πως, οι προκαταλήψεις ανήκουν πια σε μια άλλη εποχή.

Η Ana Victoria Espino de Santiago, κόρη της Marisol de Santiago Ochoa και του Jesús Espino Zapata, γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1999 και η σταδιοδρομία της -αλλά και κάθε επιτυχία της είναι απόδειξη πως, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε κάποιον που ονειρεύεται.

Η Ana Victoria Espino de Santiago ξεπέρασε τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τις ακαδημαϊκές προκλήσεις και πλέον είναι η πρώτη τελειόφοιτη Νομικής με Σύνδρομο Down.

Η πρώτη γυναίκα με Σύνδρομο Down που πήρε πτυχίο Νομικής

Αποφοίτησε από τη νομική σχολή και το όνειρό της είναι να ασκήσει τη δικηγορία, καθιστώντας την την πρώτη γυναίκα με σύνδρομο down που κρατάει στα χέρια της πτυχίο Νομικής.

Τον Αύγουστο του 2019, όπως διαβάζουμε στο imagenzac, η Ana Victoria αποφάσισε να μπει στο πανεπιστήμιο, το Benemérita Universidad Autónoma de Zacatecas, όπου με τη στίριξη τ ν γονιών της αλλά και τη βοήθεια των καθηγητών της ανακάλυψε το πάθος της για τη νομική, το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Φωτογραφία: Facebook

Ο στόχος της Ana Victoria Espino de Santiago

Ο στόχος της Ana Victoria ήταν να φτάσει στο υψηλότερο βήμα του κράτους, να μιλήσει για όλους τους ανθρώπους που ζουν με αναπηρία και να καταλάβει χώρους στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως.

«Βλέπω τον εαυτό μου ως τοπικό βουλευτή, είμαι παθιασμένη με τον νόμο και θέλω να ανοίξω τον δρόμο έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι που ζουν με αναπηρία να μπορούν να διαπρέψουν σε επαγγέλματα λήψης αποφάσεων, επειδή η κατάστασή μας δεν φιμώνει τη φωνή μας, τη βούληση και την ικανότητα να συμβάλουμε στη βελτίωση της πολιτείας μας», είχε πει η Ana Victoria σε παλαιότερες δηλώσει της.

Φωτογραφία: Facebook

Τα ταλέντα της

Η νεαρή γυναίκα έχει επίσης τολμήσει να ακολουθήσει το μονοπάτι των τεχνών. Από το 2014 έχει πραγματοποιήσει διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής που φανέρωσαν το ταλέντο της, στο λόμπι του Κογκρέσου της Ένωσης, στην Πόλη του Μεξικού, με το έργο της «Desde mi cielo».

Έχει επίσης συμμετάσχει σε φόρουμ στη Γερουσία της Δημοκρατίας, όπου η Ana Victoria είχε την ευκαιρία να μιλήσει με νομοθέτες, οι οποίοι αναγνώρισαν την αξία του μηνύματός της και την παρακίνησαν να αναζητήσει μια θέση στο Κογκρέσο του Zacatecas.

Τα επιτεύγματα της έχουν συγκεντρώσει τη διεθνή προσοχή, οδηγώντας σε συνεργασίες με ιδρύματα στην Ισπανία, το Περού και τη Χιλή σχετικά με στρατηγικές για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία.

Τέλος, όπως αναφέρεται στο The Latin Time, η Ana Victoria φιλοδοξεί να γίνει νομοθέτης. Οραματίζεται μια πλατφόρμα όπου θα μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται κατά των διακρίσεων και να βελτιώνει τις συνθήκες για τα άτομα με αναπηρία.