Το ιστορικό τεύχος της βρετανικής Vogue για τα άτομα με αναπηρία είναι ήδη iconic
Η βρετανική Vogue αφιερώνει το τεύχος Μαΐου στα άτομα με αναπηρία, αποδεικνύοντας ότι οι έννοιες ορατότητα και συμπερίληψη δεν πρέπει να μένουν μόνο στη θεωρία, αλλά να γίνονται πράξη.
Ευτυχώς, η μόδα αλλάζει. Από την εποχή που οι πασαρέλες ήταν προνόμιο μόνο των πανύψηλων supermodels που φορούσαν XS στα ‘90s και το heroin chic trend των ‘00s, φτάσαμε σε μια εποχή όπου βλέπουμε να γίνονται μούσες των πιο διάσημων οίκων στον κόσμο γυναίκες που ζουν σε αμαξίδιο, μοντέλα με σύνδρομο Down και άτομα με κάθε είδους αναπηρία που επιτέλους βλέπουν την κοινωνία και κάθε πτυχής της να γίνεται (σταδιακά) πιο συμπεριληπτική.
Στο πνεύμα λοιπόν αυτής της νέας εποχής, η βρετανική Vogue αφιερώνει το τεύχος Μαΐου στα άτομα με αναπηρία, με πέντε εντυπωσιακά εξώφυλλα που έχουν όλα τα κριτήρια για να γίνουν iconic.
Στο τεύχος «Reframing Fashion: Dynamic, Daring & Disabled» βλέπουμε την ακτιβίστρια Sinéad Burke, την ηθοποιό Selma Blair, την κωφή performer Justina Miles και τα μοντέλα Aaron Rose Philip και Ellie Goldstein. Συνολικά 19 άτομα με αναπηρία φιλοξενούνται στο περιοδικό, από τους χώρους της μόδας, του αθλητισμού, της τέχνης και του ακτιβισμού.
Φαίνεται ότι από τότε που ανέλαβε τα ηνία του περιοδικού ο Edward Enninful, η βρετανική έκδοση της Vogue γράφει τη δική της ιστορία, ακούγοντας τις τάσεις της εποχής -όχι μόνο εκείνες της μόδας. Με την ελπίδα η επιρροή που έχει η μόδα σε όλον τον πλανήτη να βοηθήσει στην ορατότητα των ΑμεΑ, το νέο τεύχος υπογραμμίζει πώς η fashion βιομηχανία μπορεί να γίνει μια επιπλέον δύναμη στον αγώνα για συμπερίληψη.
Το τεύχος της βρετανικής Vogue για τα άτομα με αναπηρία:
«Η δημιουργία αυτού του τεύχους ήταν αναγκαία και έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Μας έμαθε πολλά πράγματα που θα κουβαλάμε μέσα μας από δω και πέρα. Τελικά, αυτά τα εξώφυλλα θέτουν ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: όλοι ασχολούμαστε με τη μόδα, αλλά η μόδα ασχολείται με όλους εμάς ανεξαιρέτως; Ο δυναμισμός, το ταλέντο, η φαντασία είναι αυτά που έχουν κοινά οι stars αυτού του τεύχους» είπε η Edward Enninful.
Μάλιστα, ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue τόνισε ότι, το τεύχος έδωσε μια ευκαιρία στον ίδιο και την ομάδα του να επανεξετάσουν πολλά πράγματα -για παράδειγμα, βελτιώθηκε η πρόσβαση για τα άτομα με κινητικά προβλήματα στο φωτογραφικό στούντιο του περιοδικού στο Λονδίνο, προστέθηκαν περιγραφές για τα άτομα με προβλήματα όρασης στο site και τα social media, ενώ βελτιώθηκαν και οι περιγραφές στα βίντεο για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ακοή.
Τα εξώφυλλα της βρετανικής Vogue για τα άτομα με αναπηρία:
Η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ακτιβίστρια Sinead Burke θεωρείται «φωνή» των ατόμων με αναπηρία σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μόδα και το design.
Το τρανς μοντέλο Aaron Rose Philip είναι άτομο με αναπηρία, έχει περπατήσει για τον Moschino και γράφει τη δική της ιστορία στη μόδα.
Η Justina Miles, είναι κωφή Αμερικανίδα διερμηνέας της νοηματικής, εμφανίστηκε στο επικό Superbowl halftime show της Ριάνα και ερμήνευσε τους στίχους της popstar για τα άτομα με προβλήματα ακοής.
Η ηθοποιός Σέλμα Μπλερ μιλά συχνά ανοιχτά για το πώς είναι η ζωή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, σπάζοντας μάλιστα και ανόητα ταμπού, όπως το μπαστούνι, με το οποίο φωτογραφίζεται.
Και η φανταστική Ellie Goldstein έγινε το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down που έχει συνεργαστεί με έναν πολυτελή οίκο μόδας, όταν πόζαρε στην καμπάνια της Gucci Beauty.