Ο κληρονόμος της Hermès και η εξαφάνιση της περιουσίας ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ
LIVING NEWS

Πώς μακρινοί συγγενείς του ιδρυτή της Hermès έγιναν εν μία νυκτί εκατομμυριούχοι

Η οικογένεια που κατέχει την Hermès International SCA, την πλουσιότερη στην Ευρώπη, έχει τόσο μεγάλη περιουσία ώστε ακόμα και ένας μακρινός συγγενής μπορεί να κάνει τα παιδιά του εκατομμυριούχους δωρίζοντας μερικές μετοχές της εταιρείας.

Ο λόγος για τον Wilfried Guerrand, μακρινό συγγενή του ιδρυτή της Hermès, Thierry Hermès, ο οποίος προσέφερε μετοχές αξίας 4,2 εκατ. δολαρίων (3,7 εκατ. ευρώ) στα τέσσερα παιδιά του, ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Ο 53χρονος Guerrand, αντιπρόεδρος του τμήματος πληροφορικής και δεδομένων της Hermès, εργάζεται στην εταιρεία από το 1995. Σύμφωνα με την Telegraph που επικαλείται αρχεία του γαλλικού χρηματιστηρίου, κάθε παιδί έλαβε φέτος 450 μετοχές, με την αξία κάθε μετοχής να ανέρχεται σε 2.164 ευρώ κατά το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη.

Η δωρεά πραγματοποιείται σε μια περίοδο σημαντικής αύξησης της τιμής της μετοχής της Hermès, με την αξία της εταιρείας να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και τις μετοχές να έχουν σημειώσει άλμα 10% φέτος.

Η Hermès αποτελεί εξαίρεση στην κατηφόρα των «brand πολυτελείας», καθώς οι ανταγωνιστές της πλήττονται από τη μείωση της ζήτησης. Ο κορυφαίος οίκος μόδας είναι γνωστός για την αποκλειστικότητα του, με πελάτες που περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να αποκτήσουν τις περιζήτητες τσάντες Birkin, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων στα καταστήματα.

Οι τιμές στις τσάντες κυμαίνονται από 10.000€ έως 180.000€, ενώ στη δευτερογενή αγορά οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερες. Για παράδειγμα, μια σπάνια Birkin από δέρμα κροκόδειλου των Ιμαλαΐων πωλήθηκε για 566.000 ευρώ το 2022.

 Η Βικτόρια Μπέκαμ με Birkin

Τον Ιούλιο, η Hermès παρουσίασε αύξηση 13% στις πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Axel Dumas, ανέφερε ότι δεν υπήρξε «καμία μεγάλη διακοπή στις τάσεις», παρά την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Η συνεχής ζήτηση έχει αναδείξει την Hermès στη δεύτερη εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στο γαλλικό blue-chip δείκτη, με αξία 219 δισ. ευρώ.

Οι απόγονοι της οικογένειας Hermès

Η οικογένεια Hermès θεωρείται η πλουσιότερη στην Ευρώπη. Οι άμεσοι απόγονοι του Thierry Hermès, πάνω από 100 άτομα, έχουν συνολική περιουσία περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις μετοχές της Hermès. Ο Nicolas Puech, απόγονος πέμπτης γενιάς του ιδρυτή της εταιρείας, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε θύμα μιας «τεράστιας απάτης», στην οποία το μερίδιο του στην επιχείρηση, αξίας 10 δισεκατομμυρίων λιρών, είχε πωληθεί χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Φημολογείται ότι σχεδίαζε να υιοθετήσει τον πρώην κηπουρό του για να του μεταβιβάσει τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας του.

Στη διάρκεια μιας δικαστικής διαμάχης φέτος, ο κ. Puech κατηγόρησε τον οικονομικό του σύμβουλο, Eric Freymond, για κακοδιαχείριση των υποθέσεών του.

Οι δικηγόροι του κ. Freymond αντέτειναν ότι ήταν σοκαρισμένοι από τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ο κ. Puech είχε δηλώσει επανειλημμένα ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης ότι διαχειριζόταν μόνος του τα ιστορικά αποθέματα της Hermès.

Το εφετείο της Γενεύης επικύρωσε τον Ιούλιο την απόφαση της Εισαγγελίας ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις κακοδιαχείρισης από την πλευρά του Freymond.

Η Hermès δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος.