Το μυστικό της μακροζωίας: Γιατί κάποια σκυλιά ζουν περισσότερο
LIVING NEWS

Το μυστικό της μακροζωίας: Γιατί κάποιοι σκύλοι ζουν περισσότερο

Μια μεγάλη μελέτη αποκάλυψε ποιες ράτσες σκύλων ζουν περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάστηκαν περίπου 600.000 κατοικίδια και βρέθηκε ότι το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή, το μέγεθος και το σχήμα του σκύλου.

Κατά μέσο όρο, τα σκυλιά ζουν περίπου 12,5 χρόνια, με διάρκεια ζωής από 5,4 έως 15,4 χρόνια, ανάλογα με τη ράτσα. Τα Λανκασάιρ Χίλερ έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ενώ οι καυκάσιοι ποιμενικοί έχουν το μικρότερο, με μόλις 5,4 χρόνια.

Πορτρέτο ενός χνουδωτού καυκάσιου ποιμενικού σκύλου στο χιόνι/Φωτογραφία Shutterstock
 Λανκασάιρ Χίλερ/Φωτογραφία Shutterstock

Η μελέτη του Dogs Trust, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξε ότι σκυλιά με πλατιά πρόσωπα, όπως τα παγκ και τα γαλλικά μπουλντόγκ, έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με άλλες ράτσες. Τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά με πλατύ πρόσωπο βρέθηκε, επίσης, ότι έχουν τη χαμηλότερη μέση διάρκεια ζωής: 9,1 έτη για τα αρσενικά και 9,6 έτη για τα θηλυκά.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας - όπως αναπνευστικά, πεπτικά, καθώς και προβλήματα στα μάτια και τα δόντια - η δημοτικότητα των σκύλων με πλατύ πρόσωπο, όπως τα παγκ (11,6 έτη) και τα γαλλικά μπουλντόγκ (9,8 έτη), έχει αυξηθεί.

Αυτά τα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μια «κρίση υγείας και ευημερίας» για τις φυλές αυτές, δήλωσε στο Independent ο Δρ Dan O'Neill, επικεφαλής της Brachycephalic Working Group, που αποτελείται από κτηνιάτρους, εκτροφείς και οργανώσεις προστασίας ζώων.

Τα σκυλιά με πλατύ πρόσωπο, όπως τα παγκ, έχουν αυξημένο κίνδυνο μικρότερης διάρκειας ζωής/Shutterstock

Η νέα έρευνα τονίζει αυτά τα σοβαρά προβλήματα, δείχνοντας ότι οι σκύλοι με πλατύ πρόσωπο ζουν κατά μέσο όρο 1,5 χρόνο λιγότερο από άλλες φυλές. Είναι σημαντικό οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες να προτιμούν την υγεία αντί της εμφάνισης, και να σκεφτούν καλά πριν αποκτήσουν ένα σκύλο, ώστε να του προσφέρουν τις καλύτερες πιθανότητες για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

Μεταξύ των φυλών με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ήταν το Λανκασάιρ Χίλερ, το Θιβετιανό Σπάνιελ (15,2 χρόνια) και το μίνι ντακσάντ (14,0 χρόνια). Επίσης, τα λαμπραντόρ (13,1 έτη) και τα κόκερ σπάνιελ (13,3 έτη) ζούσαν περισσότερο από τον μέσο όρο.

Η μελέτη έδειξε ότι οι μεγάλες φυλές σκύλων έχουν 20% αυξημένο κίνδυνο για μικρότερη διάρκεια ζωής συγκριτικά με τις μικρόσωμες φυλές. Επίσης, τα θηλυκά σκυλιά βρέθηκαν να ζουν περισσότερο από τα αρσενικά.

Οι θηλυκοί σκύλοι (12,7 χρόνια) βρέθηκε ότι ζουν λίγο περισσότερο από τους αρσενικούς (12,4 χρόνια). Οι καθαρόαιμες φυλές (12,7 χρόνια) ζούσαν επίσης περισσότερο από τις διασταυρώσεις (12 χρόνια).

Τα μικρόσωμα σκυλιά με μακριά μύτη, όπως τα whippets, είχαν το μεγαλύτερο μέσο προσδόκιμο ζωής, φτάνοντας τα 13,3 χρόνια.

Η δρ. ΜακΜίλαν δήλωσε ότι το προσδόκιμο ζωής των σκύλων εξαρτάται από τη φυλή, το μέγεθος, το σχήμα του προσώπου και το φύλο τους. Μάλιστα, σκύλοι μεσαίου μεγέθους, επίπεδο πρόσωπο και αρσενικό φύλο έχουν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να ζήσουν λιγότερο σε σχέση με τα μικρόσωμα σκυλιά με μακρύ πρόσωπο και θηλυκό φύλο.

Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές συνέπειες στη συζήτηση για την υγεία των σκύλων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Παρόλο που η μελέτη δεν προσδιορίζει ακριβώς τους κινδύνους πρόωρου θανάτου, υποδεικνύει τις ομάδες που χρειάζονται περισσότερη έρευνα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει εκτροφείς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, φορείς χρηματοδότησης και οργανώσεις για την ευημερία των ζώων να παίρνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις για να βελτιώσουν τη ζωή των σκύλων. Επίσης, θέλουμε να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες να κατανοήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και τη μακροζωία των σκύλων, ειδικά όταν αποφασίζουν να αποκτήσουν έναν νέο σκύλο».