Γιατί ο σκύλος σας ακολουθεί παντού
LIVING CITY

Γιατί ο σκύλος σας ακολουθεί παντού; Ο λόγος πίσω από αυτή τη συμπεριφορά

Είναι πιθανό να έχετε εντοπίσει μερικές τρυφερές συμπεριφορές του σκύλου σας, όπως το να σας ακολουθεί παντού, είναι όμως αυτή μια συνήθεια που θα εξακολουθεί να μοιάζει τρυφερή στο πέρασμα του χρόνου ή μήπως υπάρχει κάποιο «κρυφό» μήνυμα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας;

Υπάρχει μια κατηγορία σκύλων που ακολουθούν τους ανθρώπους παντού και μπορεί να χαρακτηριστούν ως «σκύλοι Velcro» λόγω της επιθυμίας τους να συνδεθούν μαζί σας. Αν από τον καναπέ στο μπάνιο και από το μπάνιο στην κουζίνα νιώθετε μια «ουρά» να σας κυνηγάει τότε μπορεί ο τετράποδος φίλος σας να είναι σκύλος Velcro.

Από την άλλη, τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και εμείς είμαστε η αγέλη τους, λέει στο American Kannel Club η Sally Morgan, συγγραφέας και ολιστική φυσιοθεραπεύτρια για κατοικίδια ζώα και ανθρώπους. Τα κουτάβια από τη γέννηση έως και την ηλικία των 6 μηνών είναι πιθανό να βλέπουν στα μάτια σας τη μαμά τους», λέει η Δρ Rachel Barrack, κτηνίατρος πιστοποιημένη στον κτηνιατρικό βελονισμό, επομένως μπορεί και αυτός να είναι ένας λόγος που το κουτάβι σας δεν χάνει στιγμή να μπλέκεται στα πόδια σας.

Ένας ακόμη λόγος που ο σκύλος σας μπορεί να σας «κυνηγάει» διαρκώς είναι η θετική ενίσχυση. «Αν κάθε φορά που είστε με τον σκύλο σας, παίρνει στοργή ή λιχουδιές, είναι πιθανό να σας ακολουθεί πιο συχνά για αυτόν τον λόγο», λέει η Δρ Barrack. Εάν κολακεύεστε από αυτή την αγάπη και ανταμείβετε τον σκύλο σας που είναι προσκολλημένος επάνω σας, του στέλνετε ένα μήνυμα ότι η συμπεριφορά αυτή είναι ευπρόσδεκτη.

Το άγχος του αποχωρισμού

Επειδή τα σκυλιά ανταποκρίνονται στη συμπεριφορά των ιδιοκτητών τους, είναι σημαντικό να εξετάσετε τη σχέση σας. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας κοιμάται στο κρεβάτι σας, μπορεί να δημιουργείτε χωρίς να το ξέρετε μια εξάρτηση και να ενισχύετε με τον τρόπο σας την ανάγκη του να είναι κοντά σας ανά πάσα στιγμή.

Το άγχος του αποχωρισμού δεν είναι κάτι καινούργιο σαν όρος. Μπορεί να εκδηλωθεί με περίεργες «παραβατικές» συμπεριφορές, όπως το να κάνει ζημιές στο σπίτι όταν δεν είστε εκεί, ακαθαρσίες, ακόμη και να στριφογυρνάει γύρω από την ουρά του ή να πέφτει σε μια μικρή μελαγχολία.

 Φωτογραφία: Shutterstock

Με όλα τα παραπάνω ο όρος αυτός γίνεται ακόμη πιο κατανοητός και ναι, ο τετράποδος φιλαράκος σας θα αγχωθεί πολύ αν ξαφνικά μείνει μόνος του ενώ προηγουμένως είχε μάθει πως είναι -αλλά και πώς να είναι – η προέκτασή σας.

Τα ευχάριστα νέα πάντως είναι πως μπορείτε να να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας πριν φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εσάς.

Πώς θα βοηθήσετε τον σκύλο σας

«Το δέσιμο με τον σκύλο σας είναι καλό» λέει ο Δρ Barrack και συνεχίζει: «Απλά βεβαιωθείτε ότι η σχέση σας δεν περιορίζετε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του με άλλα σκυλιά ή ανθρώπους».

Η σωματική και πνευματική άσκηση μπορεί επίσης να ενθαρρύνει ένα σκυλί να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Ένας σκύλος με υπερβολική ενέργεια είναι πιο πιθανό να εμφανίσει άγχος και να σας ακολουθά παντού.

Αφήνοντας παιχνίδια και λιχουδιές κοντά στο κρεβάτι του σκύλου μπορεί να δώσει στο σκυλί σας ένα μέρος για να εγκατασταθεί. Διδάξτε τις εντολές «μείνε» και «κάτσε» και βοηθήστε τον να κάτσει στο κρεβάτι του, το safe place του.

  Φωτογραφία: Shutterstock

Εάν υπάρχουν και άλλοι ενήλικες στο σπίτι σας, βάλτε και εκείνους να βγάζουν βόλτα το σκυλί σε τακτική βάση.

Ο σκύλος σας μπορεί να μην έχει αυτοπεποίθηση και να κολλά σε εσάς για να νιώθει προστασία. Ενθαρρύνετέ τον, για σύντομες χρονικές περιόδους, να βρίσκεται στην άλλη άκρη του δωματίου ή σε κάποιο άλλο δωμάτιο.

Ορίστε κανόνες και τηρήστε τους. Εάν θέλετε ο σκύλος σας να μένει μακριά από το τραπέζι ή να κοιμάται στο κρεβάτι του κάθε βράδυ, δουλέψτε για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας.

Τέλος, αν τα παραπάνω δεν βοηθούν και αν αντιμετωπίζετε ακόμη προβλήματα με την προσκολλημένη συμπεριφορά του κουταβιού σας, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.