Santa Claus

«Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;»: Πώς να απαντήσουμε στα παιδιά μας, σύμφωνα με ειδική παιδαγωγό

«Μαμά, που είναι ο Άγιος Βασίλης, γιατί δεν μπορούμε να τον δούμε; Να μείνουμε ξύπνιοι την ημέρα των Χριστουγέννων να τον δούμε την ώρα που θα κατεβαίνει την καμινάδα μας;»

Ομολογώ ότι δεν ήμουν προετοιμασμένη να ακούσω τέτοια ερώτηση από τα διδυμάκια μου που είναι μόλις τριών ετών και το πιο δύσκολο είναι ότι δεν ήξερα πραγματικά τι να απαντήσω!

Είναι αυτές οι περιπτώσεις που επιστρατεύω την ειδική παιδαγωγό, Τζωρτζίνα Σιδερίδου. Τα ερωτήματα πολλά και διάφορα. Τι λέμε στα παιδιά όταν μας ρωτάνε αν υπάρχει Άγιος Βασίλης; Αλήθεια ή ψέματα; Και αν πούμε αλήθεια τους γκρεμίζουμε αυτό το όνειρο; Αν πάλι πούμε ψέματα, μέχρι ποια ηλικία δημιουργούμε ευφάνταστες ιστορίες και τα ξεγελάμε για να μη χαθεί η μαγεία των Χριστουγέννων;

Όλες αυτές τις σκέψεις μου, μου τις έβαλε σε τάξη η Τζωρτζίνα Σιδερίδου και παρακάτω μας δίνει τις συμβουλές της. 

Ο Άγιος Βασίλης είναι συνδεδεμένος με την μαγεία των Χριστουγέννων. Τι πιο όμορφο από τα πρόσωπα των παιδιών στην εικόνα του δώρου κάτω από το δέντρο; Μέχρι πότε όμως κρατάει αυτή η μαγεία;

Σωστή απάντηση δεν υπάρχει, υπάρχει όμως μία γενική εικόνα ως προς τις ηλικίες και τις συμπεριφορές των παιδιών.

Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των οκτώ περίπου χρόνων πιστεύουν σε όλη τη μαγεία του Άγιου Βασίλη. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι μένει στο Βόρειο Πόλο, ότι πίνει το γάλα και τρώει τα μπισκότα που του έχουμε αφήσει κάτω από το δέντρο και φυσικά μας αφήνει τα δώρα μας δεδομένου ότι ήμασταν καλά παιδιά…

Τι γίνεται μετά;

Μετά τα παιδιά μέσα από το σχολείο αρχίζουν και συνειδητοποιούν τι είναι πιθανό να συμβεί και τι όχι. Μπαίνουν λοιπόν στη διαδικασία να σκεφτούν πώς γίνεται ένας άνθρωπος μέσα σε μια νύχτα να γυρίζει όλον τον κόσμο; Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω τους. Συχνά, κάποιο παιδί από το σχολείο που δεν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη θα βρεθεί να πει σε μία συζήτηση ότι φυσικά και δεν υπάρχει.

Τι κάνουμε τότε;

Συνήθως τα παιδιά μετά από μια τέτοια δήλωση αισθάνονται προδομένα από τους γονείς τους που τους είπαν ένα τέτοιο ψέμα και σε αυτό το σημείο έρχεται η ερώτηση: Εσύ τι πιστεύεις;

Έτσι δίνουμε χώρο στο παιδί να μας πει τις σκέψεις του. Είναι σύνηθες το παιδί να αντιστρέφει την ερώτηση προς τον γονέα, οπότε και θα πρέπει ο ίδιος να απαντήσει. Στην ηλικία άνω των 7, όπου τα παιδιά απομυθοποιούν πολλές καταστάσεις, λέμε την αλήθεια, διατηρούμε όμως όλη αυτήν τη μαγεία των Χριστουγέννων. Του εξηγούμε ότι πιστεύουμε στη μαγεία του Άγιου Βασίλη και πως μπορεί να μην υπάρχει, όμως όλη αυτή η διαδικασία του γράμματος στο δέντρο και του δώρου για την ημέρα εκείνη θα συνεχίσει να υπάρχει, μέχρι όσο εκείνο θελήσει.

Σε άλλες περιπτώσεις, που το παιδί είναι πιο μικρό μπορούμε πάντα να βρούμε μια δικαιολογία. Εξάλλου ο Άγιος Βασίλης έρχεται ξημερώματα, δύσκολα ένα παιδί μπορεί να μείνει ξύπνιο τέτοια ώρα. Οπότε, το επόμενο πρωί υπάρχει πάντα η δικαιολογία ότι προσπάθησα να σε ξυπνήσω να τον δεις, όμως εσύ κοιμόσουν!

Μην ξεχνάτε ότι όλοι, μικροί, μεγάλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Εκείνο το παιδί πάντα θα πιστεύει σε εκείνον τον Άγιο που γεμίζει χαρά τις καρδιές των παιδιών. Ας μη χαλάσουμε αυτή τη μαγεία από κανέναν!

H Σιδερίδου Γεωργία, είναι ειδική παιδαγωγός και έχει σπουδάσει στο University of East London με μεταπτυχιακό στο τμήμα special education and teaching. Δουλεύει στον τομέα της ειδικής αγωγής από το 2015 μέχρι σήμερα. Έχει δουλέψει σε δομές σχολείων, ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής και κατ οίκον υπηρεσίες ειδικής διαπαιδαγώγησης. Ασχολείται με την άτυπη και τυπική αξιολόγηση παιδιών καθώς και με το πρόγραμμα παρέμβασης τους. 
Email επικοινωνίας: tzosid77@hotmail.com