Κι όμως, αυτό που πετάτε από το πορτοκάλι μπορεί να είναι το πιο υγιεινό μέρος του

Κι όμως, αυτό που πετάτε από το πορτοκάλι μπορεί να είναι το πιο υγιεινό μέρος του

Η υγεία του εντέρου σας επηρεάζει σχεδόν κάθε σύστημα του σώματός σας - κάνετε αρκετά για να το φροντίσετε; Φιλοξενώντας τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, το έντερό σας εκτελεί μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης, βοηθώντας την πέψη και τη συνολική σας υγεία. Οι φλούδες των φρούτων περιέχουν πολύτιμα συστατικά για την υγεία του εντέρου, ειδικά αυτή ενός φρούτου που πάντα την πετάμε: του πορτοκαλιού.

Ό,τι τρώτε επηρεάζει την υγεία του εντέρου. Για παράδειγμα, ορισμένα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς και κορεσμένα λίπη, ζάχαρη, νάτριο και τεχνητά πρόσθετα μπορούν να προκαλέσουν χάος στο μικροβίωμα του εντέρου σας.

Τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σας λατρεύουν τα πρεβιοτικά, τα οποία είναι τύποι φυτικών ινών που τρώνε για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Όταν τα πρεβιοτικά περιέχουν επίσης πολυφαινόλες - ισχυρές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες - τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου βοηθούν στη μετατροπή των πολυφαινολών, καθιστώντας τις πιο εύκολα απορροφήσιμες από το σώμα και πιο αποτελεσματικές τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία.

Φωτογραφία: Unsplash

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια είναι όλα πρεβιοτικά τρόφιμα. Όταν μπορείτε να φάτε τη φλούδα των προϊόντων σας, αυξάνεται η περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά και θρεπτικά συστατικά.

Όμως, ορισμένα προϊόντα συχνά ξεφλουδίζονται και οι φλούδες πετιούνται. Για παράδειγμα, ξέρατε ότι μπορείτε να φάτε τη φλούδα της μπανάνας; Το ίδιο ισχύει και για τη φλούδα του ακτινιδίου. Και φυσικά φλούδες πατάτας -αλλά και φλούδες γλυκοπατάτας.

Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι το πιο υγιεινό κομμάτι του

Υπάρχει όμως και μια άλλη φλούδα φρούτου που ίσως δεν σκέφτεστε και πολύ, μέχρι να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού στο φαγητό σας ή να απλώσετε λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι στο τοστ σας - η φλούδα πορτοκαλιού.

Τα πορτοκάλια είναι ένα δημοφιλές φρούτο, όπως και ο χυμός του. Αλλά είτε τρώτε τη σάρκα του πορτοκαλιού είτε πίνετε το χυμό, η φλούδα συνήθως πετιέται. Σκεφτείτε πως δεν πετάτε κάτι που δεν τρώγεται, αλλά μια διατροφική υπερδύναμη.

Ερευνητές από την Νιγηρία επισημαίνουν σε μελέτη τους τον Δεκέμβριο του 2024, ότι η φλούδα πορτοκαλιού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Συγκεκριμένα, περιέχει πολλή πηκτίνη, έναν τύπο διαλυτής ίνας που απορροφά το νερό στον πεπτικό σωλήνα.

 Φωτογραφία: Unsplash

Οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, αυτός ο τύπος φυτικών ινών δεσμεύει τη χοληστερόλη, και μπορεί ακόμη και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η φλούδα πορτοκαλιού ωφελεί το μικροβίωμα του εντέρου με διάφορους τρόπους:

Οι φυτικές ίνες από τις φλούδες υποστηρίζουν την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έντερο.

Τα φλαβονοειδή -τύποι αντιοξειδωτικών- στη φλούδα πορτοκαλιού μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μιας αφθονίας χρήσιμων βακτηρίων.

Οι φλαβανόλες της φλούδας πορτοκαλιού βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του εντερικού φραγμού, αποτρέποντας την εντερική υπερδιαπερατότητα, γνωστή και ως σύνδρομο διαρροής του εντέρου.

Οι πολυφαινόλες στη φλούδα πορτοκαλιού συμβάλλουν στην επιβίωση των προβιοτικών οργανισμών μέσω του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του Lactobacillus spp, ενός από τους πιο χρήσιμους τύπους προβιοτικών.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση της φλούδας του πορτοκαλιού;

Αν ανησυχείτε για την έκθεση σε φυτοφάρμακα, μπορείτε να αγοράσετε βιολογικά πορτοκάλια, καθώς οι βιοκαλλιεργητές δεν μπορούν να χρησιμοποιούν συνθετικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Με αυτό το δεδομένο, οι βιοκαλλιεργητές μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικά φυτοφάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πλένετε και πάλι το εξωτερικό των φρούτων σας.

Πλύνετε τα χέρια σας πριν πλύνετε τα πορτοκάλια σας για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Στη συνέχεια, συνιστάται να ξεπλένετε και να τρίβετε τα πορτοκάλια κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Αποφύγετε να τα μουλιάσετε και να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος απορρυπαντικού.

Αν θέλετε επιπλέον ασφάλεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γρήγορο μούλιασμα με αραιωμένο ξύδι αφού τα ξεπλύνετε και τα τρίψετε κάτω από τρεχούμενο νερό.