Τι συμβαίνει στο σώμα αν τρως μόνο φρούτα και λαχανικά, διατροφολόγος εξηγεί
Τα πάντα στο σώμα μας είναι συνδεδεμένα. Και για να λειτουργεί σωστά το σώμα μας πρέπει να ξεκινήσουμε μαθαίνοντας πώς να τρώμε. Η υγιεινή διατροφή έχει τους κανόνες της, αλλά γνωρίζουμε όντως πώς να τους εφαρμόζουμε σωστά, χωρίς να παρασυρόμαστε σε υπερβολές;
Η διατροφολόγος Angela Quintas μοιράζεται με το ισπανικό Telva την πιο συχνή ερώτηση που της απευθύνουν οι πελάτες της, κυρίως οι γυναίκες: «Γιατί δεν χάνω βάρος αφού τρώω μόνο φρούτα και λαχανικά;».
Αντί απάντησης, η ειδικός τις ρωτά προκλητικά: «Θέλετε να γίνετε αγελάδα ή λέαινα;».
Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε μόνο φρούτα και λαχανικά
Η πρόθεσή της δεν είναι να είναι αγενής, αλλά να τραβήξει την προσοχή τους, ώστε να τρώνε πρωτεΐνες αλλά και υδατάνθρακες. «Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τους υδατάνθρακες, σκέφτονται το ρύζι και τα ζυμαρικά. Ναι, αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης υδατάνθρακες», λέει.

Πριν από οκτώ χρόνια, όταν δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο, Adelgaza para siempre (Planeta), δεν υπήρχαν τόσες πολλές πληροφορίες για τη διατροφή όσο σήμερα. «Αυτό έχει μια θετική πλευρά: υπάρχουν όλο και περισσότερες πληροφορίες και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έχει όμως και μια αρνητική πλευρά, γιατί οι τόσες πολλές πληροφορίες προκαλούν ζάλη και δεν είναι όλες σωστές». λέει.
Με σπουδές στην Χημεία, η Ángela Quintas αφιερώνει την επαγγελματική της εμπειρία στο να κάνει γνωστό τι συμβαίνει στο σώμα μας με κάθε τροφή που τρώμε και κάθε συνήθεια που έχουμε: «Είμαστε καθαρή χημεία, όλα είναι απόλυτα συνδεδεμένα».
Τώρα που ο μεταβολισμός, η κορτιζόλη, η φλεγμονή, η γλυκόζη και το μικροβίωμα είναι στα χείλη όλων μας, είναι καλό να επιλέγουμε με προσοχή ό,τι τρώνε.
Η Angela Quintas προσφέρει πρακτικές λύσεις για τον έλεγχο των αιχμών ινσουλίνης, της φλεγμονής καιτου βάρους.
«Μιλάω επίσης για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, οι οποίες πρέπει να κάνουν αλλαγές, λέει η διατροφολόγος. «Υπάρχουν 8 κλειδιά για τον έλεγχο της φλεγμονής, του βάρους και των αιχμών ινσουλίνης. Ποιο είναι το πιο σημαντικό;».
Και απαντά: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μάθετε πώς να τρώτε. Για μένα, η δίαιτα ελέγχου της ινσουλίνης, την οποία χρησιμοποιώ εδώ και 20 χρόνια, είναι μια δίαιτα που σας επιτρέπει να κατανέμετε την ενέργεια πολύ καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας».
«Δεν χρειάζεται να αφορά μόνο κάποιον που θέλει να χάσει βάρος, είναι ένας τρόπος διατροφής και θρέψης του εαυτού σας. Άλλα θέματα είναι επίσης σημαντικά, όπως ο έλεγχος του στρες, η φλεγμονή ή η κατάσταση του μικροβιώματος».

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι τροφές στις οποίες εστιάζουμε περισσότερο όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος: λάθος ή σωστό;
«Λοιπόν, προσέξτε να μην προσθέσετε πρωτεΐνη, παρέχει αμινοξέα. Για μένα, υπάρχει ένα που είναι ο πρωταγωνιστής, η τρυπτοφάνη. Χάρη στο μικροβιόκοσμο παράγεται η σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας. Και αυτή η σεροτονίνη θα μετατραπεί σε μελατονίνη, η οποία θα με κάνει να κοιμηθώ βαθιά».
«Το μικροβίωμα πρέπει να είναι σταθερό για να μπορεί να παράγει σεροτονίνη από αυτή την τρυπτοφάνη. Αν δεν παίρνω αρκετή τρυπτοφάνη για να μπορώ να παράγω αυτή τη σεροτονίνη, έχουμε πτώση της σεροτονίνης,Είναι αδύνατο να διατηρήσω το βάρος μου και αυτό προέρχεται από τη μη κατανάλωση πρωτεϊνών- επειδή δεν προσλαμβάνω αρκετή τρυπτοφάνη».
Και καταλήγει: «Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, επικεντρωνόμαστε στα φρούτα, τη σαλάτα, τα φρούτα, τη σαλάτα. Έτσι δεν πρόκειται να χάσουμε ούτε 100 γραμμάρια. Προσθέστε πρωτεΐνη και θα δείτε πώς αυτό αρχίζει να λειτουργεί, επειδή αυτή η πρωτεΐνη θα προστατεύσει τους μυς σας».