Τα ανατριχιαστικά έντομα που κρύβονται στο κρεβάτι σας και πώς να τα απαλλαγείτε από αυτά
Οι κοριοί, οι ψύλλοι, τα ακάρεα της σκόνης και άλλα ενοχλητικά έντομα βρίσκουν τον τρόπο να ζουν μαζί μας και να μας ταλαιπωρούν, αλλά υπάρχει τρόπος να τα βγάλουμε από τη ζωή μας μια και καλή.
Είναι σύνηθες να φέρνουμε στο σπίτι κοριούς έπειτα από τη διαμονή μας σε ξενοδοχείο στο εξωτερικό, ιδίως προς το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου κάθε χρονιά, αλλά οι κοριοί «συχνά περνούν από την μια πολυκατοικία στην άλλη ή ανάμεσα στους ορόφους διαμερισμάτων», λέει στην Telegraph ο Dr Richard Naylor, εντομολόγος και ειδικός σε θέματα κοριών. «Αν καταλήξετε με κοριούς και δεν έχετε ιδέα πώς έγινε, είναι πιθανό να έχουν μπει στο σπίτι σας με αυτόν τον τρόπο».
Οι κοριοί, οι ψύλλοι και τα ακάρεα της σκόνης, αυτά τα μικροσκοπικά αραχνοειδή που βρίσκονται στο κρεβάτι σας και λατρεύουν να τρώνε το νεκρό δέρμα σας, είναι η απόλυτη «κατάρα».
Όμως, με σχολαστικότητα μπορείτε να σταματήσετε μια χούφτα κοριών από το να γίνει κανονική μόλυνση, και να διατηρήσετε στο ελάχιστο την ποσότητα των ακάρεων και των ψύλλων στα σεντόνια σας.
Ποια είναι τα έντομα που ζουν στο κρεβάτι μας
Ακάρεα σκόνης
Τα μικροσκοπικά ακάρεα της σκόνης, από τα οποία μόνο τα μεγαλύτερα είναι ορατά με γυμνό μάτι, υπάρχουν σε εκατοντάδες χιλιάδες - αν όχι σε εκατομμύρια - ανάμεσα στα σεντόνια σας. Αυτά τα αραχνοειδή- ναι, έχουν οκτώ πόδια, όπως οι αράχνες!- ζουν σε υγρούς, υγρούς χώρους και απορροφούν το νεκρό δέρμα που πέφτει καθώς τα κύτταρά σας ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Ένα συνηθισμένο κρεβάτι περιέχει κάπου μεταξύ 100.000 και 10.000.000 ακάρεα σκόνης», λέει ο δρ Σέρμεντ Μέζερ, ένας Βρετανός γενικός ιατρός που έφτιαξε ένα viral βίντεο για τα ακάρεα σκόνης πέρυσι. Σε αντίθεση με τους κοριούς, τα ακάρεα της σκόνης δεν δαγκώνουν και είναι σχετικά ακίνδυνα. Όμως πολλαπλασιάζονται γρήγορα, πεθαίνουν γρήγορα και δημιουργούν πολλά υπολείμματα από τα περιττώματά τους. Όσοι έχουν αλλεργία στα μικροσκοπικά πλάσματα μπορούν να δουν συμπτώματα από αυτή τη συσσώρευση: ξηροφθαλμία, φτέρνισμα, βήχας, συριγμός και κόπωση είναι τα σημάδια ότι μπορεί να είστε αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης.
«Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας στους 10 ανθρώπους είναι αλλεργικός στα ακάρεα της σκόνης, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός πλησιάζει τον ένα στους τρεις», λέει ο δρ Μέζερ. «Αυτό συνήθως δεν έχει σοβαρές συνέπειες, αλλά μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή έκζεμα σε ορισμένους ανθρώπους».
Αν και δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς τα ακάρεα από το υπνοδωμάτιό σας, είναι δυνατόν να μειώσετε σημαντικά την παρουσία τους αερίζοντας το κρεβάτι σας, πλένοντας τακτικά τα σεντόνια σας και φροντίζοντας να διατηρείτε το δωμάτιό σας σε λογική θερμοκρασία.
Ψύλλοι
Σε αντίθεση με τα ακάρεα, είναι πιθανό να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ποτέ ψύλλους στο κρεβάτι σας. Αυτά τα μικροσκοπικά μαύρα έντομα μόλις που είναι ορατά και μπορεί να πηδήξουν γρήγορα μακριά.
«Το πιο συνηθισμένο είδος ψύλλου είναι ο ψύλλος της γάτας, που περνάνε και στους σκύλους», λέει ο δρ. Νέιλορ. Οι ψύλλοι ρουφάνε το αίμα του κατοικίδιου ζώου σας και θα ρουφήξουν και το δικό σας, αν μπορέσουν να το φτάσουν. Και πάλι, οι αλλεργίες είναι ο κύριος λόγος για να ανησυχείτε για τους ψύλλους.
Πιστεύεται ότι η πλειονότητα των ανθρώπων είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα των ψύλλων, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα όπως ερυθρότητα και φαγούρα. Τα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργίας περιλαμβάνουν ζάλη, πρήξιμο γύρω από τα χείλη σας ή στη γλώσσα σας και, πολύ σπάνια, δυσκολία στην αναπνοή.
«Μερικοί άνθρωποι δεν αντιδρούν στα τσιμπήματα των ψύλλων, αλλά άλλοι έχουν αρκετά έντονες αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά ή πραγματικά παλεύουν να μην τα ξύσουν», λέει ο δρ. Νέιλορ.
Οι ψύλλοι απομακρύνονται με το πλύσιμο των σεντονιών σας. Ωστόσο, αν οι ψύλλοι γεννούν αυγά στο χαλί σας, μπορούν συνήθως να απορροφηθούν με την ηλεκτρική σκούπα.
Κοριοί
Οι πιο επίμονοι εισβολείς δεν είναι άλλοι από τους κοριούς, τους οποίους ξεφορτωνόμαστε δύσκολα.
Οι κοριοί κρύβονται σε μια γωνιά του σκελετού του κρεβατιού σας ή στα κουτιά αποθήκευσης κάτω από το στρώμα σας, αν όχι μέσα στο ίδιο το στρώμα σας. Εμφανίζονται περίπου μία φορά την εβδομάδα για να τραφούν με το αίμα σας πριν απομακρυνθούν ξανά.
«Είναι πολύ συνηθισμένοι σε πολυκατοικίες», λέει ο δρ Νέιλορ, «αλλά και στα ξενοδοχεία- ακόμη και σε απομακρυσμένα μέρη, όπως στις ελβετικές Άλπεις, βρίσκουν κάθε χρόνο που φέρνουν οι ταξιδιώτες».
Τα τσιμπήματά τους δεν μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες, αλλά ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού μπορεί να είναι αλλεργικό σε αυτά - από 20 έως 80 τοις εκατό, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2009. Η αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνει επώδυνο πρήξιμο, φουσκάλες και κνίδωση, καθώς και κόπωση και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
Η απομάκρυνση των κοριών από το σπίτι σας συνήθως περιλαμβάνει το πλύσιμο κάθε υφάσματος στο υπνοδωμάτιό σας και σε τυχόν άλλα μολυσμένα δωμάτια, και είτε στεγνό καθάρισμα είτε πέταγμα οποιουδήποτε αντικειμένου από ύφασμα που δεν μπορεί να πλυθεί σε δικό σας πλυντήριο.
Ακόμα και τότε, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο επαγγελματικές απεντομώσεις.
Πώς να προστατεύσουμε το κρεβάτι μας από τα ανατριχιαστικά έντομα
Στρώματα
«Ένα μεγάλο, παλιό στρώμα μπορεί να έχει σημαντική συσσώρευση ακάρεων σκόνης στο εσωτερικό του», λέει ο δρ. Νέιλορ στη βρετανική Telegraph. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό, λέει, είναι να αγοράσετε ένα κάλυμμα στρώματος που κλείνει με φερμουάρ γύρω από αυτό, μειώνοντας τις αλλεργικές αντιδράσεις και σταματώντας κάθε εκκόλαψη κοριού εν τη γενέσει της.
Αν έχετε κοριούς που εκκολάπτονται στο στρώμα σας, αυτό θα τους εμποδίσει να βγουν έξω και θα τους εξαλείψει.
Για να καθαρίσετε το στρώμα σας από τους κοριούς πριν το κλείσετε σε κάλυμμα, καθαρίστε το με ατμό και με την ηλεκτρική σκούπα. Το στρώμα σας πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 10 χρόνια για να μην προκαλεί αλλεργίες και να στηρίζει τη μέση σας.
Ανώστρωμα
Ορισμένα υποαλλεργικά ανωστρώματα μπορούν να κρατήσουν τα ακάρεα της σκόνης μακριά από το στρώμα σας, αποτρέποντας μια μεγάλης κλίμακας συσσώρευση. Ωστόσο, τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά είναι το κλειδί. Οι φυσικές ίνες, όπως το μαλλί και τα πούπουλα, μπορούν να κάνουν τα ακάρεα της σκόνης να αισθάνονται, δυστυχώς, πιο άνετα.
Συνιστάται επίσης να έχετε ένα κάλυμμα που να είναι φιλικό προς το πλυντήριο, διότι αν οι κοριοί εισέλθουν στο σπίτι σας, θα πρέπει να πλένετε όλα όσα έχουν αγγίξει το κρεβάτι σας σε υψηλή θερμοκρασία.
Κεφαλάρια
Ενώ τα ακάρεα της σκόνης δεν θα εγκατασταθούν στο κεφαλάρι σας, καθώς δεν κοιμάστε σε αυτό, αποτελούν ιδανικό σπίτι για τους κοριούς «που συχνά τους αρέσει να κρύβονται πίσω ή μέσα στα κεφαλάρια», λέει ο δρ Νέιλορ.
Ευτυχώς, «οι κοριοί τείνουν να είναι πολύ προβλέψιμοι όσον αφορά το πού συγκεντρώνονται, καθώς εναποθέτουν φερομόνες που μπορούν να μυρίσουν και να επιστρέψουν». Έτσι, αν έχετε εντοπίσει κοριούς πίσω από το κεφαλάρι σας στο παρελθόν, φροντίστε να ελέγχετε εκεί περιστασιακά για να δείτε αν το πρόβλημα επιμένει. Καθαρίζετε και πάλι με ατμό και ηλεκτρική σκούπα.
Μαξιλάρια
Ένα αηδιαστικό γεγονός για τα μαξιλάρια σας: αν τα έχετε πάνω από δύο χρόνια, είναι πιθανό το ένα τρίτο του βάρους τους να αποτελείται από ζωντανά και νεκρά ακάρεα σκόνης και τα περιττώματά τους.
Το πλύσιμο των μαξιλαριών σας μπορεί να μειώσει την ποσότητα των ακάρεων και των περιττωμάτων τους στο εσωτερικό τους, αλλά σε κάθε περίπτωση, «θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα μαξιλάρια σας κάθε πέντε χρόνια» για να αποφύγετε την ενοχλητική συσσώρευση ακάρεων, λέει ο Στίβεν Πρέτλαβ, καθηγητής βιώσιμης μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Roehampton.
Το 2005, ο καθηγητής Πρέτλαβ ηγήθηκε έρευνας σχετικά με τη δραστηριότητα των ακάρεων της σκόνης σε αστικά περιβάλλοντα. Τα μαξιλάρια μπορεί να είναι ένα από τα πιο μολυσμένα από ακάρεα μέρη των κρεβατιών μας, διαπίστωσε, επειδή τα ακάρεα που ζουν εκεί έχουν εύκολη πρόσβαση στα πρόσωπά μας και στο νεκρό δέρμα που αφήνουμε στα μαξιλάρια μας.
Συμβουλεύει να πλένετε τα μαξιλάρια σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή πιο συχνά αν έχετε κατοικίδια ζώα που θα μπορούσαν επίσης να αφήσουν ψύλλους στο κρεβάτι σας για να πηδήξουν και να σας δαγκώσουν καθώς κοιμάστε.
Ο καθηγητής Πρέτλαβ προτείνει την αγορά «μαξιλαριών που είναι ανθεκτικά στα ακάρεα», όπως τα υποαλλεργικά μαξιλάρια, καθώς και μαξιλαροθήκες «που δεν επιτρέπουν την είσοδο των ακάρεων ή ελέγχουν πιο αποτελεσματικά το περιβάλλον».
Σεντόνια
Στο ελάχιστο, «πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον μία φορά το δεκαπενθήμερο, αλλά πραγματικά μία φορά την εβδομάδα», λέει ο δρ. Μέζερ. Αυτό όχι μόνο περιορίζει τον αριθμό των ακάρεων που ζουν στο κρεβάτι σας, αλλά εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη βακτηρίων, ορισμένα στελέχη των οποίων μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις, κηλίδες, ακόμη και πνευμονία. Μόνο οι μαξιλαροθήκες βρέθηκαν σε μια μελέτη «να έχουν περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας».
Και πάλι, τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες από συνθετικές ίνες, και ιδιαίτερα τα υποαλλεργικά είδη από κοίλες ίνες, είναι τα καλύτερα για την αποτροπή των ακάρεων.
Παπλώματα
Τα πουπουλένια παπλώματα είναι αυτά που θα φιλοξενήσουν τα περισσότερα ακάρεα σκόνης. Συνιστάται να αντικαθιστάτε τα παπλώματά σας κάθε πέντε έως 10 χρόνια. Στην περίπτωση των αλλεργιών, εάν έχετε ένα πολύ παλιό πάπλωμα, ο δρ Νέιλορ προτείνει σε όσους υποφέρουν από ξηροφθαλμία και καταρροή να «ξεκινήσουν από την αρχή» με ένα νέο πάπλωμα για τον καλύτερο ύπνο.