Γυναίκα με ριγέ μπλούζα στο γραφείο

Ψυχολόγος προτείνει στο TikTok 3 tips για να διαχειριστούμε μία αγχωτική ημέρα στην δουλειά

Η οριοθέτηση στο εργασιακό πλαίσιο μπορεί για ορισμένους ανθρώπους να αποτελεί ένα δύσκολο task, καθώς ενδέχεται να μην γνωρίζουν πως να διαχειρίζονται λεπτές καταστάσεις στο περιβάλλον εργασίας. Η ψυχολόγος Όντρει Τανγκ με βίντεό της στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok επιχειρεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διαχειριστούν το άγχος της δουλειάς δίνοντας τους πολύτιμες συμβουλές και tips.

Όπως υποστηρίζει η ίδια, αρχικά θα πρέπει να κατανοήσετε κάποια βασικά πράγματα, έπειτα να τα αποδεχτείτε και στη συνέχεια να τα επαναλάβετε, όπως για παράδειγμα το ότι: «Δεν μπορώ να σώσω τους ανθρώπους από τους εαυτούς τους».

Έπειτα, η επόμενη αποδοχή έχει να κάνει με τον έλεγχο: «Ακόμα κι αν δεν μπορώ να ελέγξω τίποτα άλλο, μπορώ να ελέγξω την αναπνοή μου», λέει η ψυχολόγος στο βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok.

Ενώ, τέλος η τρίτη συμβουλή που δίνει επικεντρώνεται στις απόψεις των άλλων ανθρώπων για εσάς και πόσο σημαντικές θα πρέπει να είναι. «Δεν χρειάζεται να ακούω τη γνώμη κάποιου από τον οποίο δεν θα ζητούσα συμβουλές», τονίζει η ψυχολόγος.

Όσον αφορά τον τρόπο χρήσης αυτών των φράσεων, συνέστησε να δοκιμάσετε να πείτε κάποιες από αυτές, ενώ παράλληλα εισπνέετε και εκπνέετε. Η ψυχολόγος προσθέτει ότι αυτές οι τρεις φράσεις λειτουργούν εξαιρετικά χωρίς να χρειαστεί να επαναλάβετε ότι πρέπει να «ηρεμίσετε» -μία λέξη που όταν είμαστε σε ένταση, δεν βοηθά ιδιαίτερα-.

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο ότι αν μιλάμε με ευγενικό τρόπο στον εαυτό μας για λιγότερο από ένα λεπτό την ημέρα, αυτόματα ενισχύουμε την ψυχική μας υγεία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ στρατολόγησαν περισσότερους από 100 ανθρώπους για να ελέγξουν εάν η αυτοσυμπόνια θα μπορούσε να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

Φωτογραφία/Shutterstock

Μια ομάδα συμμετεχόντων κλήθηκε να εξασκήσει τις ασκήσεις με τις ευγενικές φράσεις προς τον εαυτό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε μέρα για ένα μήνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι το έκαναν είχαν μεγαλύτερη αυτοσυμπόνια, συναισθηματική ευεξία και μειωμένο άγχος σε σύγκριση με εκείνους που δεν τις εξάσκησαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι μιλούσαν με θετικό τρόπο προς τον εαυτό τους είχαν μεγαλύτερη αυτοσυμπόνια, συναισθηματική ευεξία και μειωμένο άγχος σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.