Ποιες τροφές ωφελούν το δέρμα

Η μαύρη σοκολάτα και το ελαιόλαδο καταπολεμούν τις ρυτίδες, σύμφωνα με διατροφολόγο

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τροφές που κάνουν καλό στο δέρμα. Ορισμένες βελτιώνουν την ακμή, άλλες μειώνουν τις ατέλειες, ενώ υπάρχουν ακόμη και μερικές που μειώνουν τους μαύρους κύκλους ή τις ρυτίδες.

Η διατροφολόγος Salena Sainz μας δίνει μια λίστα με τις τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας αν θέλουμε πιο όμορφο δέρμα. 

Φωτογραφία: Unsplash

Είναι δυνατόν να πετύχετε μια καλύτερη εκδοχή του δέρματός σας μέσω των τροφών; Σύμφωνα με τη Salena Sainz, η απάντηση είναι θετική. Οι τροφές που τρώμε παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην υγεία αλλά και στην εμφάνιση του δέρματός μας. Η Sainz μοιράζεται μαζί μας τις βασικές τροφές και τις βασικές συμβουλές της για να διατηρήσετε υγιές, λαμπερό και χωρίς ατέλειες δέρμα.


5 τροφές που κάνουν καλό στο δέρμα σας και διώχνουν τις ρυτίδες

Για να βελτιώσουμε την εμφάνιση του δέρματος μέσω της διατροφής, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τροφές που παρέχουν αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Ε, Α, C και Β2 ή μέταλλα όπως ο χαλκός ή ο ψευδάργυρος. 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε υγιεινά λιπαρά και επαρκή πρόσληψη νερού για να διατηρήσετε την καλή ενυδάτωση. «Ανάμεσα στις πέντε αγαπημένες μου τροφές είναι το αβοκάντο γιατί παρέχει βιταμίνη Ε και υγιεινά λιπαρά, τα όσπρια γιατί περιλαμβάνουν βιοτίνη και αντιοξειδωτικά μέταλλα όπως ψευδάργυρο, χαλκό, καθώς και βιοδραστικές ουσίες όπως πολυφαινόλες, τα καρότα, οι ντομάτες ή οι πιπεριές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε β-καροτένιο, απαραίτητο για την προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου, τα ψάρια, που είναι πηγή ωμέγα 3», λέει η ειδικός. 

Φωτογραφία: Unsplash

«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η μείωση των ωμέγα 3 στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και οι ξηροί καρποί, μια πηγή ψευδαργύρου, χαλκού, βιταμίνης Ε και ωμέγα 3, που εμπλέκονται στην υγεία του δέρματος και την προστασία από τις οξειδωτικές βλάβες ». 

Πώς να καταναλώνετε τροφές που είναι πιο αποτελεσματικές για το δέρμα σας

Το κλειδί είναι να συνδυάζετε διαφορετικές τροφές για να λαμβάνετε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν ορισμένες συμβουλές για να βοηθήσετε αυτές τις βιταμίνες να απορροφηθούν καλύτερα. 

Για παράδειγμα, όταν πρόκειται να καταναλώσετε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C , μην τα καταναλώνετε αποκλειστικά μαγειρεμένα. Το ιδανικό είναι να τα συνδυάζετε με τρόφιμα που την περιέχουν ωμή, καθώς η βιταμίνη αυτή μπορεί να καταστραφεί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Άλλα τρόφιμα όπως οι ντομάτες , από την άλλη πλευρά, πρέπει να μαγειρεύονται για να απορροφηθεί το λυκοπένιο , όπως και με τα καρότα, τα οποία όταν μαγειρεύονται ελαφρά απελευθερώνουν πιο εύκολα το β-καροτένιο. 

 Φωτογραφία: Unsplash

Η ειδικός σε θέματα διατροφής συνιστά επίσης να συνδυάζεται η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πιπεριές κ.λπ.) με την πρόσληψη πρωτεϊνών πλούσιων σε κολλαγόνο (ζωμός οστών, ψάρια) και τα υγιεινά λιπαρά (αβοκάντο, ελαιόλαδο), που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών. 

Ένα άλλο τέχνασμα είναι η κατανάλωση γιαουρτιού ή κεφίρ επειδή, βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου, διευκολύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι αν ακολουθείτε μια δίαιτα με light προϊόντα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και θα μπορούσατε να χάσετε τα υγιεινά λιπαρά που παρέχουν ορισμένα τρόφιμα. 

Το τέλειο ημερήσιο μενού με τροφές για λαμπερή επιδερμίδα;

Το πρωί, συνιστάται να συμπεριλαμβάνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά για να καταπολεμήσετε το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο και τη ρύπανση. Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε κεφίρ με κόκκινα φρούτα και σπόρους chia για πρωινό ή ψωμί από προζύμι με αβοκάντο και ένα αυγό ποσέ.

Στα μέσα του πρωινού, προσθέστε ένα μανταρίνι, πηγή βιταμίνης C, που διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου, και αμύγδαλα πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο. Το μεσημέρι, θα μπορούσατε να φάτε λίγο σολομό, μαζί με μπρόκολο, καρότα και ελαιόλαδο για την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών.

Και στο δείπνο, «προτείνω να συμπεριλάβετε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οι οποίοι προάγουν την αναγέννηση των κυττάρων και τον ξεκούραστο ύπνο, που είναι απαραίτητοι για την εμφάνιση του δέρματος. 

Για παράδειγμα, ζωμό με ψητή γλυκοπατάτα», λέει η Salena Sainz . Και φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν πάρα πολύ εξευγενισμένη ζάχαρη, καθώς προκαλούν γλυκοποίηση , η οποία οδηγεί σε αποικοδόμηση του κολλαγόνου. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δεν συνιστάται επίσης, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών, και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα μας και να το γεράσει πρόωρα.

Υπέρ ή κατά των συμπληρωμάτων διατροφής για τη βελτίωση του δέρματος;

Κατά κανόνα, αν ακολουθείτε ένα καλά σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο, οι ανάγκες σας θα καλυφθούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, «σε περίπτωση συγκεκριμένων ελλείψεων ή δυσαπορρόφησης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ, συμβουλευόμενοι πάντα πρώτα έναν επαγγελματία», λέει ο ειδικός.

Ποιες τροφές και βιταμίνες μειώνουν τις ρυτίδες;

Όσον αφορά τις βιταμίνες, η βιταμίνη C μειώνει τις ρυτίδες χάρη στο ρόλο της στη σύνθεση του κολλαγόνου και η βιταμίνη Ε, επειδή προστατεύει από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Στη συνέχεια, υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν στη μείωσή τους και θα ήταν οι εξής :

Βατόμουρα 

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αποτρέπουν τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

 Φωτογραφία: Unsplash

Φυσικό γιαούρτι ή κεφίρ

Μας βοηθά να έχουμε ένα καλό εντερικό μικροβίωμα και ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα

Ελαιόλαδο

Τα υγιεινά λιπαρά επιβραδύνουν και αποτρέπουν την οξείδωση των κυττάρων του δέρματος, αποτρέποντας την εμφάνιση ρυτίδων και μειώνοντας τις ήδη υπάρχουσες.

Μαύρη σοκολάτα

Τα αντιοξειδωτικά στο κακάο είναι σε θέση να βελτιώσουν την υφή, την πυκνότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος, αποτρέποντας την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών έκφρασης.

Σαρδέλες ή σκουμπρί

Τα λιπαρά ψάρια παρέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα 3 με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχουν προστατευτικό, αναπλαστικό και ενυδατικό ρόλο.