9 τροφές που βοηθούν στην ανάπλαση της επιδερμίδας -Καταπολεμούν την χαλάρωση και τις ρυτίδες
Το σφριγηλό δέρμα, χωρίς χαλάρωση, αποτελεί ένα σημάδι καλής υγείας της επιδερμίδας μας.
Με την πάροδο του χρόνου, η χαλάρωση επηρεάζει περισσότερο ορισμένους τύπους δέρματος και δομών του προσώπου και η απώλεια βάρους ή οι αλλαγές στη διατροφή επηρεάζουν επίσης την περιοχή των ιστών και των μυών.
Ωστόσο, υπάρχουν συστατικά στα τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη χαλάρωση, σύμφωνα με την Δρ María José Crispín, διατροφολόγος με έδρα την Ισπανία.
«Οι μύες αποτελούνται από ακτίνη και μυοσίνη. Και για να διατηρούνται σε φόρμα υποστηρίζοντας το δέρμα, πρέπει να λαμβάνουμε πρωτεΐνη ώστε να διατηρείται η μυϊκή μας μάζα» τονίζει η ειδικός.
Ανάμεσα στις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε για πιο ελαστικό και χωρίς ρυτίδες δέρμα, είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Ωστόσο για να σχηματιστεί το κολλαγόνο, χρειαζόμαστε βιταμίνη C και μαγνήσιο. «Βρίσκουμε βιταμίνη C στα εσπεριδοειδή, τις τοματοσαλάτες, τις ωμές πιπεριές, το μαρούλι, ενώ το μαγνήσιο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στη μαύρη σοκολάτα και στους ξηρούς καρπούς», προσθέτει η ίδια.
Άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες που είναι επίσης απαραίτητα για την επίτευξη της ελαστικότητας του δέρματος και την αντιμετώπιση των ρυτίδων είναι τα εξής:
Μπρόκολο
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και E που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου ενώ προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα θρεπτικά συστατικά του απορροφώνται απευθείας από το δέρμα, δημιουργώντας έναν ενζυμικό φραγμό.
Σολομός
Περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για την παραγωγή κολλαγόνου και καταπολεμά τη χαλάρωση παρέχοντας στήριξη και σφριγηλότητα στους ιστούς του δέρματος.
Σπόροι λιναριού
Είναι εξαιρετικές πηγές λιπαρών οξέων που βοηθούν να αποκτήσουμε πιο λεία και ελαστική επιδερμίδα.
Αγγούρι
Περιέχει πυρίτιο και προλαμβάνει τις ρυτίδες. «Το πυρίτιο είναι απαραίτητο για τη συγκράτηση του νερού στα κύτταρα, έως και 300 φορές το βάρος του σε νερό, και το να έχεις αρκετό νερό εγγυάται ότι τα κύτταρα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, γι' αυτό και αποτρέπει τις ρυτίδες», αναφέρει η διατροφολόγος μιλώντας στο ισπανικό περιοδικό Telva.
Καρύδα
Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο που βοηθά το σώμα να συνθέσει πρωτεΐνες και να αναπτύξει κολλαγόνο.
Σπανάκι
Δεν είναι μόνο πλούσιο σε ψευδάργυρο, ο οποίος αποτρέπει την απώλεια σφριγηλότητας προλαμβάνοντας τις ρυτίδες και τις γραμμές έκφρασης, περιέχει βιταμίνη C, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά για να παρέχει φωτεινότητα στο δέρμα και βιταμίνη Α, η οποία επίσης δρα ως φυσική προστασία.
Καρότα
Πλούσια σε βιταμίνη Α, αυξάνουν το κολλαγόνο του δέρματος και ενθαρρύνουν την κυτταρική ανανέωση , διευκολύνοντας την εξάλειψη των παλαιών κυττάρων και την εμφάνιση νέων.
Εσπεριδοειδή (ακτινίδια, σμέουρα, πορτοκάλια …)
Περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι πολύ σημαντική για το σχηματισμό κολλαγόνου.
Σαρδέλες
Πλούσιες σε συνένζυμο Q10, οι σαρδέλες αυξάνουν την ενέργεια των κυττάρων και του δέρματος.