Φωτογραφία Unsplash

Ξυπνάτε κουρασμένοι; Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι η αιτία -Η τροφή-κλειδί για να το διορθώσετε

Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι μόνο οι αθλητές πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα μαγνησίου, διότι η αλήθεια είναι ότι αυτό το μέταλλο, που είναι απαραίτητο για να μην αισθάνεστε κουρασμένες ή να κοιμάστε καλά, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, είναι ένα από αυτά που καλό θα ήταν να το λαμβάνουμε και μέσω της διατροφή μας, και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την αφομοίωση του ασβεστίου και της βιταμίνης C, καθώς και για την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Δρα κατά του άγχους και του στρες, και βελτιώνει τη μνήμη καθώς και τη διάθεσή σας.

Ποια είναι τα οφέλη του μαγνησίου

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι « η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα μαγνησίου σας», λέει στο ισπανικό Telva η δρ Inés Moreno.

Φωτογραφία: Unsplash

Αλλά το να έχετε χαμηλά επίπεδα είναι εξίσου κακό με την υπερβολή: τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα.

Αυτά είναι τα συμπτώματα μπορεί να σας προειδοποιήσουν για μια ανεπάρκεια μαγνησίου :

-Μυϊκές κράμπες, σπασμοί ή μυϊκή αδυναμία.
-Έλλειψη ενέργειας, τόσο σωματικής όσο και πνευματικής, καθώς ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί καλά.
-Στρες.
-Δυσκολία στον ύπνο
-Οι μύες σας δεν χαλαρώνουν.
- Η καρδιά σας δεν χτυπάει καλά.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κυρίως στο σπανάκι, αλλά το βρίσκουμε επίσης «στους ξηρούς καρπούς, στους κολοκυθόσπορους και στη μαύρη σοκολάτα (70% ή περισσότερο)», μας υπενθυμίζει η δρ. Inés Moreno.

Άλλα τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας, όπως τα όσπρια ( τα φιστίκια , όπως και τα αμύγδαλα, έχουν 250 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου ανά 100 γραμμάρια), τα ρεβίθια, τα λευκά φασόλια και τα μπιζέλια (με 150 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια), το καλαμπόκι ( 120 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου ανά 100 γραμμάρια) και το ψωμί ολικής αλέσεως (91 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου ανά 100 γραμμάρια).

Αν παίρνετε συμπληρώματα, επιλέξτε τα με σύνεση

 Φωτογραφία: Unsplash

Όταν πρόκειται για τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, η δρ. Isabel Viña είναι σαφής σχετικά με το είδος που πρέπει να επιλέξετε: «Καθώς κατανέμεται πολύ καλά από τα κύτταρα και, χάρη στην καλή απορρόφησή του, αποτρέπει τη διάρροια». Το διγλυκινικό μαγνήσιο είναι διαμορφωμένο με δύο μόρια γλυκίνης και ένα μαγνήσιο, σε αντίθεση με το γλυκινικό μαγνήσιο που περιέχει μόνο ένα μόριο γλυκίνης.

Η γλυκίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά στο σχηματισμό πρωτεϊνών στο σώμα μας και δρα ως ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Συμμετέχει επίσης στη σύνθεση του DNA, της ελαστίνης και του κολλαγόνου.