Ο πραγματικός λόγος που οι γυναίκες παίρνουν βάρος μετά τα 45, σύμφωνα με διατροφολόγο της βασιλικής οικογένειας

Ο πραγματικός λόγος που οι γυναίκες παίρνουν βάρος μετά τα 45, σύμφωνα με διατροφολόγο της βασιλικής οικογένειας

Σε ηλικία 45 ετών, η διατροφολόγος Gabriela Peacock βρίσκεται ξανά στη δίνη της φροντίδας νεογέννητου.

Τον Ιανουάριο έφερε στον κόσμο το τέταρτο παιδί της, ένα αγόρι που ονομάζεται Felix, γεννώντας με μια μέρα διαφορά από την πριγκίπισσα Βεατρίκη, η οποία είναι φίλη και πελάτισσά της. Η διατροφολόγος της βασιλικής οικογένειας εξηγεί γιατί οι γυναίκες παίρνουν βάρος μετά τα 45.

«Είναι υπέροχο να είμαι διατροφολόγος και να μπορώ να βοηθάω τους φίλους μου. Αν και δεν νομίζω ότι οι φίλοι μου χρειάζεται να έρχονται στην κλινική και να κάθονται μπροστά μου ενώ τους μαλώνω για την διατροφή τους», λέει γελώντας η Peacock στην βρετανική Telegraph.

«Έχω πολλούς πελάτες που έρχονται στην κλινική μου περίπου στην ηλικία των 45, και λίγο μεγαλύτερη. Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, η δουλειά είναι ακόμα εκεί, αλλά έχουν αναγνωρίσει ότι πρέπει να αρχίσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, αλλιώς θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα», λέει η Peacock.

Ταραγμένος ύπνος, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, άσχημα συμπτώματα προεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης: «Όλα αυτά συσσωρεύονται», λέει.

Η απώλεια βάρους, επίσης, αποτελεί συχνά αντικείμενο εστίασης για τους πελάτες της, αν και σπάνια είναι παχύσαρκοι. «Συνήθως είναι περίπου 5-6 κιλά που θέλουν να χάσουν. Και δεν είναι δύσκολο να τα χάσουν και να γίνουν πιο υγιείς», λέει καθησυχαστικά.

Γιατί οι γυναίκες παίρνουν βάρος μετά τα 45 τους;

Αυτό είναι το «καυτό» ερώτημα και η Peacock είναι αυστηρή με τους πελάτες της. «Παίρνουν βάρος κυρίως επειδή η διατροφή τους χειροτερεύει» λέει.

«Αυτή η εξήγηση για τον πιο αργό μεταβολισμό που ακούμε συχνά; Δεν συμβαίνει μέχρι να είσαι σημαντικά μεγαλύτερος. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει μετά τα 60, όχι μετά τα 40».

Φωτογραφία: Unsplash

Τα σώματά μας έχουν μεγαλώσει, και ενώ μπορεί να μην καταρρέουν εντελώς, υπάρχουν ανισορροπίες και πιθανές ελλείψεις βιταμινών που μπορεί να γίνουν πιο έντονες με την πάροδο του χρόνου.

Βελτιστοποίηση της πρωτεΐνης και της μυϊκής μάζας

Ο μεταβολισμός μπορεί να μην έχει σταματήσει, αλλά χρειάζεται μυϊκή μάζα για να λειτουργήσει καλά. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο βλέπει πελάτες στα μέσα της δεκαετίας των 40 να κάνουν λάθη.

«Πρέπει να έχετε καλής ποιότητας μυς στο σώμα σας προκειμένου να ρυθμίσετε τον μεταβολισμό σας, επειδή η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργή».

Όχι μόνο είναι πιο δύσκολο να χτίσετε μυς μετά την ηλικία των 30 ετών ως αποτέλεσμα της σαρκοπενίας (απώλεια μυών που συμβαίνει με την ηλικία), αλλά κατά την εμπειρία της Peacock αρχίζουμε να ασκούμαστε λιγότερο.

«Ίσως να φταίει ο χρόνος, αλλά νομίζω ότι γινόμαστε επίσης λίγο πιο άνετοι κάνοντας λιγότερα. Τότε είναι που αρχίζετε να χάνετε τη μυϊκή σας μάζα, οπότε ο μεταβολικός σας ρυθμός επιβραδύνεται».

Φωτογραφία: Unsplash

Η προπόνηση με βάρη είναι απαραίτητη. «Δεν μιλάμε για γιόγκα, αλλά να σηκώνουμε πραγματικά κάτι, ώστε να διατηρούμε τη μυϊκή μάζα πάνω μας».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέτει την πρωτεΐνη στο επίκεντρο των διατροφικών συμβουλών της. Δεν είναι μόνο απαραίτητη για την οικοδόμηση των μυών, λέει: «Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για κάθε συντήρηση και επιδιόρθωση μέσα στο σώμα. Πολλές από τις ορμόνες μας είναι πρωτεΐνες. Είναι σημαντική για το δέρμα σας, για τα επίπεδα ενέργειας και τον ύπνο σας».

Η ανισορροπία σακχάρου οδηγεί σε κοιλιακό λίπος

Ο δεύτερος λόγος η ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, ειδικά για τις γυναίκες. «Αυτό το τυπικό μοτίβο της κοιλιάς στη μέση ηλικία οφείλεται καθαρά στην ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα», λέει ο Peacock.

Οι «κόκκινες σημαίες» της είναι η κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι, η μη λήψη καλής ποιότητας πρωτεΐνης με κάθε γεύμα και τα τεράστια κενά μεταξύ των γευμάτων.

Πώς μπορείτε λοιπόν να βγείτε από τον οδοστρωτήρα του σακχάρου στο αίμα; «Είμαι μεγάλος οπαδός των σνακ», λέει. Μπορεί τα σνακ να συνδέονται με τα μπισκότα και τα κέικ, αλλά για την Peacock σνακ είναι κάθε είδος τροφής που τρώτε για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας ισορροπημένα.

Φωτογραφία: Unsplash

«Η αδυναμία που έχω διαπιστώσει στους πελάτες μου είναι το μεσημέρι. Εκεί είναι που οι άνθρωποι αρχίζουν να παίρνουν βάρος. Μπορεί να έχουν φάει ένα αξιοπρεπές μεσημεριανό γεύμα, αλλά μέχρι τις 15:00 είναι λίγο πεινασμένοι και αρπάζουν κέικ ή κάτι με ελάχιστη πρωτεΐνη και υψηλά επίπεδα σακχάρου».

«Στη δεκαετία των 40 δεν είναι μόνο ότι τρώμε περισσότερες θερμίδες, αλλά είναι και ο κακός συγχρονισμός των θερμίδων. Πραγματικά δεν θέλετε να έχετε επιπλέον σάκχαρα πριν πάτε για ύπνο».


Για να αποφύγετε αυτό το μοτίβο, η Peacock συμβουλεύει να τρώτε ένα υγιεινό σνακ τρεις ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα. Οι συστάσεις της περιλαμβάνουν πρωτεϊνικά ροφήματα, ντιπ πλούσια σε πρωτεΐνες οσπρίων με τραγανά ή κράκερς, ένα βραστό αυγό, δύο κουταλιές βούτυρο ξηρών καρπών με κάποια φέτα μήλου ή αχλαδιού ή ξηρούς καρπούς και σπόρους.

«Μπορείτε να πάρετε ξηρούς καρπούς που είναι καλυμμένοι με σάλτσα ταμάρι, ώστε να είναι λίγο αλμυροί. Μπορούν να έχουν λίγη μαύρη σοκολάτα, αρκεί να υπάρχει κάποια πρωτεΐνη που συνδέεται με το σνακ».

Αν θέλετε μια βολική μπάρα πρωτεΐνης εν κινήσει, η Peacock συμβουλεύει να αποφεύγετε τις ενεργειακές μπάρες που περιέχουν κυρίως ζάχαρη.

«Εργάζομαι από το σπίτι και τρώω συνεχώς σνακ από το ψυγείο μου», λέει η Peacock. «Θα φάω μερικές φέτες ζαμπόν με λίγο αβοκάντο και κράκερς. Στη συνέχεια, αν εξακολουθείτε να θέλετε κάτι ωραίο ως λιχουδιά, είναι πιθανό να φάτε πολύ μικρότερη ποσότητα».

Φάτε ένα υγιεινό δείπνο

Εκτός αν χορεύετε όλη νύχτα και χρειάζεστε ενέργεια, τότε το βραδινό σας γεύμα πρέπει να είναι υγιεινό και σχετικά ελαφρύ σε σχέση με το μεσημεριανό γεύμα. Συνιστά στους πελάτες της να τρώνε το ρύζι και τα ζυμαρικά τους το μεσημέρι και όχι το βράδυ.

Ένα κλασικό υγιεινό δείπνο για την Peacock και τους πελάτες της είναι μια πρωτεΐνη όπως ψάρι ή κοτόπουλο με υδατάνθρακες καλής ποιότητας: «Και με αυτό εννοώ τα λαχανικά, ιδιαίτερα αν ο στόχος σας είναι η διαχείριση του βάρους».

Οι μερίδες δεν πρέπει να είναι μικρές. Η Peacock δεν θέλει η ίδια ή οι πελάτες της να στερούνται το αίσθημα πληρότητας μετά το δείπνο. «Το θέμα είναι να εστιάζουμε σε πιο υγιεινές επιλογές αντ' αυτού. Αν θέλετε να χάσετε λίγο βάρος, μην τρώτε λευκό ρύζι. Πάρτε λίγη κινόα ή καστανό ρύζι. Ούτε θα τρελαινόμουν με το ψωμί το βράδυ».

Η προσέγγισή της στη διατροφή είναι οι υγιεινές αλλαγές, όχι η αφαίρεση του φαγητού ή της απόλαυσης από τη ζωή.

Συμπληρώματα διατροφής στα 40

Δεν υπάρχει μαγικό χάπι για την επίλυση των συμπτωμάτων της μέσης ηλικίας, από την κόπωση έως την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, η Peacock πιστεύει περισσότερο στην υποστήριξη του ταραχώδους τρόπου ζωής με πολυβιταμίνες.

Φωτογραφία: Unsplash


Οι ελλείψεις που βλέπει συχνότερα είναι των βιταμινών Β, όπως οι 12, 5 και 6. «Υπάρχουν τόσες πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βρίσκονται όλες σε διαφορετικές τροφές». Το μαγνήσιο είναι μια άλλη σημαντική έλλειψη. Το 80% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζει έλλειψη.

«Το χρειάζεστε σε μεγάλη αφθονία για να δημιουργήσετε τη διαφορά στο σώμα σας. Και απλά δεν τρώμε αρκετά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά». Όταν πρόκειται για τη γρήγορη μεταβολή της βιοχημείας του σώματος, τα συμπληρώματα είναι το κλειδί. «Μπορώ να μιλήσω για το τι πρέπει να τρώτε, αλλά αν δεν έχετε χρόνο, δεν θα το κάνετε».

Αντί να κολλάτε σε συγκεκριμένες βιταμίνες, συνιστά να επιλέγετε ένα καλό πολυδύναμο προϊόν με καλή δραστικότητα.