Τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία της καρδιάς

Έχετε συχνά λιγούρες για σοκολάτα ή ψωμί; Αυτά τα θρεπτικά συστατικά λείπουν από τον οργανισμό σας

Αν νομίζετε πως έχετε λιγούρα λόγω έντονων συναισθημάτων όταν επιθυμείτε σοκολάτα, τηγανητά φαγητά ή γλυκά, μπορεί να μην έχετε δίκιο και να συμβαίνει κάτι άλλο.

Η επιθυμία για αυτά τα φαγητά μπορεί να είναι το προειδοποιητικό σημάδι που σας στέλνει το σώμα σας επειδή του λείπουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, η τρυπτοφάνη ή τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων.

Πριν λοιπόν σπεύσετε σε επεξεργασμένα τρόφιμα, που έχουν φτιαχτεί με ραφιναρισμένα άλευρα, σκεφτείτε πρώτα τι πραγματικά επιθυμείτε και προσανατολιστείτε προς υγιεινές επιλογές.

Ο δρ. Alexandre Olmos μοιράστηκε με το ισπανικό Telva κάποιες από αυτές, που θα σας βοηθήσουν, εκτός από το να περιορίσετε τις λιγούρες, και να αναπληρώσετε τα θρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και ζητάει ο οργανισμός σας χωρίς καν να το καταλάβετε.

3 λιγούρες: Τι προσπαθεί να σας πει το σώμα σας και τι υγεινό να προτιμήσετε

Ο δρ. Alexandre Olmos, παθολόγος που ειδικεύεται στη διαχείριση καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή αρτηριακή πίεση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, παχυσαρκία και διατροφή), έχει αναλύσει γιατί πρέπει να δίνετε προσοχή στις λιγούρες σας, αν και όχι με τον τρόπο που νομίζετε.

Φωτογραφία: Unsplash

Επίσης, περιγράφει λεπτομερώς πώς μπορείτε να τις ανακουφίσετε με υγιεινό τρόπο.

«Αν λαχταράτε το αλεύρι (ψωμί, μπισκότα, γλυκά) το σώμα σας στην πραγματικότητα ζητάει περισσότερο μαγνήσιο και τρυπτοφάνη. Και τα δύο θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης της καλής διάθεσης», εξηγεί ο ειδικός.

Συνεχίζει με μια σύσταση: «Αντί να τρώτε ραφιναρισμένο αλεύρι, αντικαταστήστε το με αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, μπανάνα και μαύρη σοκολάτα».

Τι συμβαίνει αν το σώμα σας ζητάει σοκολάτα;

Όταν επιθυμείτε σοκολάτα, «το σώμα σας ζητάει μαγνήσιο, ένα βασικό μέταλλο για τη μυϊκή χαλάρωση, την παραγωγή ενέργειας και τη διαχείριση του στρες», εξηγεί.

Φωτογραφία: Unsplash

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να ενδώσετε στη σοκολάτα, αλλά μην επιλέξετε υπερ-επεξεργασμένη σοκολάτα, αλλά καλύτερα μαύρη σοκολάτα με 85% καθαρό κακάο και χωρίς ζάχαρη. «Τα αμύγδαλα, το σπανάκι ή οι κολοκυθόσποροι είναι επίσης καλές επιλογές», λέει ο παθολόγος.

Τι συμβαίνει αν ο οργανισμός σας επιθυμεί υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα; Αν λαχταράτε τηγανητά ή υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, το σώμα σας απαιτεί υγιή λίπη και νάτριο: «Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε αφυδάτωση ή σε έλλειψη απαραίτητων λιπαρών οξέων», εξηγεί ο δρ Alexandre Olmos.

Φωτογραφία: Unsplash

Αντ'αυτών προτείνει: «Δοκιμάστε ελιές, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς ή λιπαρά ψάρια για να δώσετε στο σώμα σας αυτό που πραγματικά χρειάζεται».