Κόκκινο κρασί: ποιες ποικιλίες διαλέγουμε για να αποφύγουμε τον πονοκέφαλο

Τα κόκκινα κρασιά που δημιουργούν πονοκέφαλο -Και αυτά που δεν προκαλούν

Μπορούμε να αποφύγουμε τον πονοκέφαλο αφού πιούμε κόκκινο κρασί; Φαίνεται πως ναι, αρκεί να επιλέξουμε έξυπνα την ποικιλία του κρασιού.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μπαίνοντας σε διάθεση γιορτινή και με τον καιρό να είναι πλέον χειμωνιάτικος, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μας συντροφεύει συχνά τα βράδια. Και τι δεν θα δίναμε, όμως, για να γλιτώναμε από τον τόσο ενοχλητικό πονοκέφαλο που μας επισκέπτεται την επόμενη μέρα. Η επιστήμη είναι ευτυχώς στο πλευρό μας και έρχεται να μας προτείνει τις επιλογές κρασιού που θα μειώσουν τις παρενέργειες της κατανάλωσης.

Ο «πονοκέφαλος του κόκκινου κρασιού» είναι, μάλιστα, γνωστός και καταγεγραμμένος από την αρχαιότητα κιόλας, οπότε και τον είχε εντοπίσει ο Κορνήλιος Κέλσος στην αρχαία Ρώμη, ενώ η Διεθνής Κοινότητα Κεφαλαλγίας τον διαχωρίζει από το κοινό hangover.

Ομάδα ερευνητών από την Καλιφόρνια κατάφερε να εντοπίσει τον ένοχο πίσω από τον πονοκέφαλο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την κερκετίνη, ένα από τα φλαβονοειδή, τις χρωστικές ουσίες, που περιέχει το κόκκινο κρασί. Μια, κατά τα άλλα, ωφέλιμη αντιοξειδωτική ουσία– την οποία μπορούμε και να βρούμε και ως συμπλήρωμα διατροφής για την τόνωση του εγκεφάλου.

Ο Andrew Waterhouse, χημικός κρασιού στο Πανεπιστήμιο Davis της Νέας Υόρκης και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας το εξηγεί στην Telegraph: «Όταν η κερκετίνη μπαίνει στο αίμα, το σώμα την μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή, που ονομάζεται γλυκουρονίδιο της κερκετίνης. Σε αυτή την μορφή, μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ». Οπότε, όσο υψηλότερη η περιεκτικότητα σε κερκετινή, τόσο και πιο έντονες θα είναι και οι παρενέργειες στον πονοκέφαλο.

Αυτή η έρευνα απενοχοποιεί, ως έναν βαθμό, και κάποιες άλλες ουσίες του κρασιού που είχαν τεθεί στο στόχαστρο για τον ίδιο λόγο στο παρελθόν, όπως π.χ τα θειώδη ή τις πολυφαινόλες. «Θεωρώ πως πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο έρευνας», σημειώνει ο Jamie Goode, wine expert.

Ποια κόκκινα κρασιά καλύτερα να αποφεύγουμε (υψηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη)

Τα κόκκινα κρασιά που προέρχονται από ηλιόλουστες περιοχές, τα οποία και χρειάζονται έντονη ζέστη για να ωριμάσουν σωστά, είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κερκετίνη, ενώ έχουν εξάλλου και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Κάποια που θα μπορούσαμε να αποφεύγουμε είναι:

- το grenache από την νότια Ισπανία

- το syrah από την Καλιφόρνια

- το malbec από την νότια Γαλλία

- το nebbiolo από τυ Πιεμόντε της Ιταλίας

Ποια κρασιά περνάνε το τεστ (χαμηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη)

Οι πιο ασφαλείς επιλογές μας είναι, λοιπόν, τα πιο ελαφριά κόκκινα από πιο δροσερά κλίματα– πάντα με μια επιφύλαξη.

Οι επιλογές μας μπορούν να είναι:

- το pinot noir από την κοιλάδα του Λίγηρα

- το cabernet franc από το Μπορντώ

- το κόκκινο αγγλικό Rondo

Σημειώνουμε, επίσης, πως ακόμα και η τιμή του κρασιού παίζει το ρόλο της, για παράδειγμα στο pinot noir. «Το pinot noir είναι μια πολύ “ιδιότροπη” ποικιλία και αν δεν φτιαχτεί σωστά, πραγματικά δεν πίνεται», τονίζει ο Jamie Goode.

Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, πως πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που θα μας προκαλέσουν πονοκέφαλο, όταν πίνουμε κρασί: το πόσο κουρασμένοι είμαστε, το πόσο έχουμε φάει, το αν βρισκόμαστε στην προεμμηνόπαυση ή ακόμα και η γενετική μας προδιάθεση. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγουμε τον πονοκέφαλο θα ήταν να αντισταθούμε και να μην ανοίξουμε καν το μπουκάλι με το κρασί ή τουλάχιστον να περιορίσουμε την κατανάλωση, ενδεχομένως μόνο στις γιορτινές μέρες.