Τρεις κανόνες για την υγεία του εντέρου που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος
Αν ανήκετε στην πλειοψηφία που προσπαθεί να χάσει βάρος με την παραδοσιακή μέθοδο του να τρώει λιγότερο και να γυμνάζεται περισσότερο, ίσως σας διαφεύγει ένα σημαντικό κόλπο. Οι επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι τα μικρόβια του εντέρου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση του βάρους σας.
Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακριβή σύνθεση του μικροβιώματός μας, είναι όλο και πιο σαφές ότι ένα υγιές έντερο είναι κρίσιμο για την επιτυχή διαχείριση του βάρους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με περισσότερα βακτήρια από την ομάδα Prevotella, σε σύγκριση με εκείνους από την ομάδα Bacteroides, έχασαν βάρος και σωματικό λίπος πιο εύκολα.
Επιπλέον, ένα ανθυγιεινό πεπτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε δυσβίωση, δηλαδή σε αύξηση δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν ανισορροπία στο μικροβίωμα, οδηγώντας σε προβλήματα πέψης και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η δυσβίωση συμβάλλει στην παχυσαρκία, διαταράσσοντας την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την όρεξη.
Ακολουθούν τρεις απλοί κανόνες για να βελτιώσετε γρήγορα την υγεία του εντέρου σας και να χάσετε βάρος πιο εύκολα.
Καταναλώστε καθημερινά γιαούρτι (και αποφύγετε τα προβιοτικά συμπληρώματα)
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, η αύξηση της ποικιλίας και του πλούτου των βακτηρίων του εντέρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τη συνολική υγεία του εντέρου σας. Αυτό, με τη σειρά του, ενισχύει την πέψη, επηρεάζει την απορρόφηση και αποθήκευση του λίπους, καθώς και ρυθμίζει τις ορμόνες της όρεξης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν τα ζωντανά βακτήρια που χρειάζεται το έντερό μας για να ευδοκιμήσει, γνωστά ως προβιοτικά.
Μπορεί να επιλέξετε κάποιο από τα πολλά προβιοτικά συμπληρώματα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία διατροφής Zoe, η οποία διεξήγαγε τη μεγαλύτερη διατροφική μελέτη στον κόσμο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές αξιόπιστες έρευνες που να αποδεικνύουν ότι αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αντίθετα, προτείνουν την κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και ορισμένα παλαιωμένα τυριά, όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα, τα οποία περιέχουν ένα ευρύ φάσμα ζωντανών, προβιοτικών βακτηρίων.
Ένα μήλο την ημέρα
Αν και τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά ακούγονται παρόμοια, επιτελούν πολύ διαφορετικούς ρόλους στο έντερο. Οι πρεβιοτικές τροφές περιέχουν ανθεκτικό άμυλο (RS), έναν υδατάνθρακα που το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα. Αυτό το άμυλο ζυμώνεται στο έντερο και τροφοδοτεί τα «καλά» βακτήρια. Επιπλέον, προάγουν την απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους. Δεδομένου ότι το ανθεκτικό άμυλο χωνεύεται δύσκολα, το σώμα σας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια προσπαθώντας να το διασπάσει. Επίσης, παραμένοντας στο έντερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σας κρατά χορτάτους περισσότερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη κατανάλωση συνολικά.
Στις πρεβιοτικές τροφές περιλαμβάνονται τα μήλα, οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες, τα πράσα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, το κριθάρι, η βρώμη και το μαγειρεμένο ρύζι. Τα μήλα περιέχουν ένα πρεβιοτικό που ονομάζεται πηκτίνη, το οποίο, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, έχει θετική επίδραση στην παχυσαρκία. Έτσι, κάτι τόσο απλό όσο το να τρώτε ένα μήλο την ημέρα μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Επιδιώξτε 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα
Γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες είναι ωφέλιμες για το έντερό μας, κυρίως σε σχέση με τη συστηματική του λειτουργία, αλλά πώς μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους; Οι διαλυτές φυτικές ίνες, ένας τύπος υδατάνθρακα που απορροφά νερό και σχηματίζει ένα τζελ στο στομάχι, μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι και αποτρέπουν την υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον, μπορούν να συνδεθούν με τη χοληστερόλη, έναν τύπο λίπους ή λιπιδίων, στο έντερο, εμποδίζοντας την απορρόφησή της στην κυκλοφορία του αίματος. Η διατήρηση υγιών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της παχυσαρκίας.