Η αλήθεια για το ψωμί από έναν ειδικό του CSIC -Τι ισχύει τελικά για την κόρα, την ψίχα και τις θερμίδες
Το ψωμί έχει πέσει «θύμα» πολλών διατροφικών μύθων, με αποτέλεσμα πολλοί να το έχουν βγάλει τελείως από τη διατροφή τους. Όμως δεν είναι ο εχθρός. Με τη σωστή επιλογή και ποσότητα, μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής ζωής.
Έτσι λοιπόν, ούτε το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό, ούτε το ψωμί είναι κάποιο «απαγορευμένο» τρόφιμο που πρέπει να κόψουμε από τη διατροφή μας.
Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάποιους από τους πιο γνωστούς μύθους γύρω από το ψωμί, με τη βοήθεια τριών ειδικών στη διατροφή και την τεχνολογία τροφίμων.
Μπορείς να τρως ψωμί καθημερινά, ναι, σωστά διάβασες!, και μάλιστα να χάνεις και βάρος, αρκεί να προσέχεις την ποσότητα (οι διατροφολόγοι προτείνουν 40-60 γραμμάρια ανά γεύμα), να επιλέγεις ολικής άλεσης ή ψωμί από ολόκληρους σπόρους με απλά και καθαρά υλικά (αλεύρι ολικής, νερό, μαγιά και λίγο αλάτι) και φυσικά, να το εντάσσεις σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Ψωμί ολικής ή λευκό; Και τι γίνεται με την κόρα;
Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι το ψωμί ολικής «παχαίνει λιγότερο» από το λευκό. Η τεχνολόγος τροφίμων Μπεατρίς Ρόμπλες ξεκαθαρίζει ότι, όσον αφορά τις θερμίδες, οι διαφορές είναι ελάχιστες. Το ψωμί ολικής όμως υπερέχει γιατί προσφέρει βιταμίνες, μέταλλα (όπως μαγνήσιο) και φυσικά, φυτικές ίνες.
Όταν αγοράζεις ψωμί, ψάξε για αυτό που γράφει «ολικής άλεσης» και έλεγξε τα υλικά: πρέπει να περιέχει μόνο ό,τι χρειάζεται: αλεύρι ολικής, νερό, μαγιά και λίγο αλάτι. Ζάχαρη και λιπαρά δεν έχουν καμία θέση στο καλό ψωμί.
Η διατροφολόγος Μπλάνκα Γκαρθία-Ορέα (@blancanutri) προσθέτει πως ιδανικά το ψωμί πρέπει να έχει μακρά ζύμωση,τουλάχιστον 12 ώρες. Αυτό το κάνει πιο εύπεπτο, με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Η μεγάλη παρεξήγηση με την κόρα
Πολλοί πιστεύουν ότι η ψίχα παχαίνει περισσότερο απ’ την κόρα, αλλά ο ερευνητής του CSIC, Μιγκέλ Ερρέρο, εξηγεί το αντίθετο: όταν ψήνεται το ψωμί, η κόρα χάνει πολύ νερό και οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά συγκεντρώνονται εκεί. Έτσι, κατά βάρος, η κόρα έχει περισσότερες θερμίδες από την ψίχα!
Το ίδιο ισχύει και για το φρυγανισμένο ψωμί. Αν νομίζεις πως έχει λιγότερες θερμίδες, ξανασκέψου το! Ο ειδικός λέει πως το απλό ψωμί έχει περίπου 260 θερμίδες, ενώ το φρυγανισμένο μπορεί να φτάσει και τις 400 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Tip: Βάλε το ψωμί στην κατάψυξη
Η γαστρεντερολόγος Κάρεν Αλαρκόν έχει ένα φοβερό tip: «Το κατεψυγμένο ψωμί είναι 10 φορές πιο υγιεινό!» Πώς; Βάζεις το ψωμί στην κατάψυξη και βγάζεις μόνο μία φέτα κάθε φορά, την οποία ζεσταίνεις στην τοστιέρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι.
Έτσι, ένα μεγάλο μέρος των υδατανθράκων μετατρέπεται σε προβιοτική ίνα, που βοηθά τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Επιπλέον, το άμυλο διασπάται καλύτερα και αποφεύγεις φουσκώματα και αέρια.