Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε doomscroll, σύμφωνα με νευροψυχολόγο

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε doomscroll, σύμφωνα με νευροψυχολόγο

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από εκατοντάδες δεδομένα, τσεκάρουμε τα social media, διαβάζουμε ειδήσεις σε sites στο διαδίκτυο, παρακολουθούμε τηλεόραση και παρόλο που θέλουμε να παραμένουμε ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει όλη αυτή η υπερπληροφόρηση τελικά, κάνει κακό στον εγκέφαλό μας.

Σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο Σάναμ Χάφεζ, που μίλησε στο purewow.com, «το να ερχόμαστε σε επαφή συνεχώς με αρνητικές ειδήσεις μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας καθώς και την ψυχική μας υγεία».

Η νευροψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι επίσης ιδρύτρια και διευθύντρια της Comprehensive Consultation Psychological Services και εργάζεται με παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από μετατραυματικό στρες (PTSD), μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό, προβλήματα προσοχής και μνήμης, τραύμα και εγκεφαλική βλάβη, κακοποίηση, παιδική ανάπτυξη και ψυχοπαθολογία.

Η ίδια μιλώντας στο διαδικτυακό μέσο, πέραν από τις επιπτώσεις των αρνητικών ειδήσεων αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της αφιέρωσης του ελεύθερου χρόνου μας στα social media, το λεγόμενο «doomscrolling».

Σύμφωνα με την νευροψυχολόγο μπορεί να εμφανίσουμε αυξημένα επίπεδα άγχους, να απευαισθητοποιηθούμε, να καταστροφολογούμε περισσότερο, να επηρεάσουμε τα επίπεδα ντοπαμίνης μας και να μην κοιμόμαστε επαρκώς. Η ίδια εξηγεί αναλυτικά τις 5 επιπτώσεις του doomscrolling.

Φωτογραφία/Pexels

Οι επιπτώσεις του doomscrolling σύμφωνα με νευροψυχολόγο

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε doomscroll;

Αυξημένα επίπεδα άγχους

Σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο, η παρακολούθηση ανησυχητικών ειδήσεων μπορεί να ενεργοποιήσει την αμυγδαλή, το κέντρο φόβου του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας την απόκρισή σας για πάλη ή φυγή(fight or flight). Εξηγεί, «Αυτή η συνεχής ροή αρνητικών ειδήσεων, για προβλήματα άλλων ανθρώπων, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε τρόμο καθιστώντας πιο δύσκολο να αισθανθούμε ασφάλεια ή χαλάρωση».

Απευαισθητοποίηση

Εάν βλέπετε συνεχώς ενοχλητικό περιεχόμενο, μπορεί να απευαισθητοποιηθείτε σε συναισθηματικά ερεθίσματα, τα οποία μπορεί να βλάψουν την ικανότητά σας να συμπάσχετε και να νοιάζεστε για τους άλλους.

Αρνητικά Γνωστικά Μηνύματα

«Το Doomscrolling μπορεί να εδραιώσει αρνητικά γνωστικά μηνύματα, όπως η καταστροφολογία , όπου προβλέπεις το χειρότερο δυνατό σενάριο, ή σκέψεις όπως ''όλα ή τίποτα'', όπου βλέπεις τα πράγματα μόνο ως μαύρα ή άσπρα και δεν λαμβάνεις υπόψη τη μέση λύση. Αυτοί οι τύποι γνωστικών στρεβλώσεων μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο απαισιόδοξη κοσμοθεωρία, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και κάνοντας τις προκλήσεις να φαίνονται ανυπέρβλητες».

Δυσρρύθμιση ντοπαμίνης

«Το Doomscrolling μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ντοπαμίνης σας», λέει η Hafeez, καθώς η αναμονή νέων πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο αναζήτησης πληροφοριών που τελικά προκαλούν στενοχώρια παρά ικανοποίηση».

Φωτογραφία/Pexels

Διαταραγμένος ύπνος

«Ειδικά αν κάνετε κύλιση πριν τον ύπνο, ο ύπνος σας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά τόσο από το μπλε φως της οθόνης σας όσο και από το διεγερτικό περιεχόμενο. Και τα δύο αυτά μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο και να μειώσουν τη διάρκεια του ύπνου, επιδεινώνοντας με τη σειρά τους το στρες και το άγχος».

Πόσο διαρκούν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις

«Εξαρτάται σύμφωνα με τον κάθε άνθρωπο, ποιες ήταν οι προηγούμενες εμπειρίες του, το περιεχόμενο που κοιτούσε και πώς το αντιμετωπίζει ο καθένας. Εάν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να παρακολουθείτε τα τρέχοντα γεγονότα, για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται και μπορεί να εμφανίσετε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης –ένας κοινός δείκτης άγχους ή στρες –μέσα σε λίγα λεπτά από την προβολή των μέσων ενημέρωσης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν 30 έως 90 λεπτά για να επανέλθουν».

Η νευροψυχολόγος προτείνει τρόπους για να ρυθμίσετε τη συναισθηματική σας κατάσταση, από το να πάτε για μια βόλτα, να κάνετε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής , διαλογισμό ή άλλες ήπιες δραστηριότητες.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η συνεχής έκθεση σε αγχωτικό περιεχόμενο μπορεί να έχει πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις, από χρόνιο άγχος έως εναλλαγές της διάθεσης. «Ένα διάλειμμα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ανακάμψει και να βρεθεί σε μια καλύτερη ψυχική θέση».

«Για να μετριαστεί η επιρροή των αρνητικών ειδήσεων, οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση σε αυτές, να αναζητήσουν πιο θετικές μορφές περιεχομένου και να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες που θεραπεύουν το μυαλό, όπως η άσκηση, η επίγνωση ή ο διαλογισμός και η διατήρηση κοινωνικών σχέσεων».