Πού οφείλεται η λαχτάρα μας για ζάχαρη όταν έχουμε hangover και πώς να το αντιμετωπίσουμε
Το hangover, αν και συχνά θεωρείται αστείο ή κάτι προσωρινό και αβλαβές, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μια αρκετά ανησυχητική κατάσταση για το σώμα. Η αίσθηση της απόλυτης εξάντλησης, η ζαλάδα, οι πονοκέφαλοι και η ναυτία που συνήθως συνοδεύουν, είναι απλά τα επιφανειακά συμπτώματα.
Υποκρύπτουν μια σειρά από βιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού, που συνδέονται με την αφυδάτωση, την ανισορροπία ηλεκτρολυτών, και την απορρύθμιση. Ο οργανισμός προσπαθεί να αποκαταστήσει την ισορροπία του, ενώ οι τοξίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του αλκοόλ στο σώμα επιβαρύνουν τη λειτουργία των οργάνων.
«Δεν είμαστε φτιαγμένοι να αφομοιώνουμε το αλκοόλ, δεν είναι το φυσικό μας ποτό. Στην πραγματικότητα, η συνιστώμενη ποσότητα είναι μηδενική. Επομένως, το σώμα μας δυσκολεύεται να το αποβάλει και να το αφομοιώσει», εξηγεί στο ισπανικό Telva η Sonia Lucena, ειδικός στην ψυχοδιατροφή.
Γιατί το hangover μας κάνει να λαχταράμε τη ζάχαρη
Η ψυχαγωγική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι πραγματικά ένα κοινό φαινόμενο και συνδέεται συχνά με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις εορταστικές ατμόσφαιρες. Είναι σχεδόν αναμενόμενο να δει κανείς φίλους ή συγγενείς να απολαμβάνει ένα ποτό μαζί σε κάποια πάρτι ή συγκέντρωση, και η αποφυγή αυτής της συνήθειας μπορεί να θεωρηθεί περίεργη σε κάποιες κοινωνίες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι τόσο διαδεδομένη, οι συνέπειες του υπερβολικού ποτού, όπως το hangover, είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν, αλλά λίγο σκέφτονται σοβαρά πριν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες.
«Το συκώτι μας παράγει γλυκόζη. Όταν πίνουμε πολύ αλκοόλ, αρκετό για να έχουμε hangover, το συκώτι είναι απασχολημένο να φιλτράρει το αλκοόλ και δεν μπορεί να παράγει γλυκόζη. Στη συνέχεια, η γλυκόζη στο αίμα πέφτει και το σώμα στέλνει εντολή στον εγκέφαλο να ζητήσει. Για αυτόν τον λόγο, λαχταρούμε το πρόχειρο φαγητό, ιδιαίτερα πλούσιο σε ζάχαρη, επειδή το σώμα δεν το παράγει», εξηγεί η Sonia Lucena. Σχετίζεται επίσης με την αφυδάτωση, γιατί «υπάρχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό τροφής που είναι νερό και γι' αυτό θέλουμε να τρώμε και να πίνουμε τόσο πολύ».
Νερό, ο καλύτερος φίλος σε μια μέρα hangover
Η ενόχληση, η ναυτία και οι πονοκέφαλοι που συχνά συνδέονται με το αλκοόλ οφείλονται σε μια σειρά από φυσιολογικές αντιδράσεις στο σώμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταβολισμού του αλκοόλ. Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, το μεγαλύτερο μέρος του φτάνει στο ήπαρ, όπου το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση το μετατρέπει σε ακεταλδεΰδη, μια ουσία που είναι πιο δηλητηριώδης από την αιθανόλη (την κύρια ουσία στο αλκοόλ). Η ακεταλδεΰδη προκαλεί αγγειακή διαστολή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα.
Όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, η διαδικασία μεταβολισμού γίνεται πιο αργή, και το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί γρήγορα την ακεταλδεΰδη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως η ναυτία, οι πονοκέφαλοι και η γενική αίσθηση δυσφορίας. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση, και το νερό, ως το πιο υγιεινό φυσικό «ποτό», παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση και στην ανακούφιση από το hangover.