Το μπαχαρικό που θεραπεύει τον πόνο στα γόνατα, παράγει κολλαγόνο και δυναμώνει όλες τις αρθρώσεις
Υπάρχουν συστατικά στην κουζίνα σας που είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με ορισμένα βότανα και φυτά που, εκτός από το να προσθέτουν γεύση στα πιάτα σας, βοηθούν στην ανακούφιση από ορισμένες παθήσεις, στη μείωση του σακχάρου ή βοηθούν στην εμμηνόπαυση.
Ένα από αυτά τα βότανα έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, να ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις και να βελτιώνει την ευεξία του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος. Πρόκειται για ένα αρωματικό που πιθανότατα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κουζίνα σας : Είναι η ρίγανη.
Πιθανότατα συνδέετε αυτό το βότανο με την πίτσα ή τα ζυμαρικά. Ωστόσο, η ρίγανη (Origanum vulgare) είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά βότανα από την αρχαιότητα.
Τα μικρά, αρωματικά φύλλα της είναι γεμάτα με βιοδραστικές ενώσεις που δρουν στο σώμα ως αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και κυτταροπροστατευτικά.
Όπως εξηγεί στο ισπανικό Hola η Pilar Pérez, φαρμακοποιός, «μεταξύ των πιο ευεργετικών συστατικών του είναι η καρβακρόλη, μια φυσική φαινόλη με αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις».
Η ρίγανη ενεργοποιεί το κολλαγόνο
«Αυτή η ένωση αναστέλλει την παραγωγή προσταγλανδινών και κυκλοοξυγενάσης-2, ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις. Μαζί με αυτήν, η θυμόλη, μια άλλη φαινόλη που υπάρχει στη ρίγανη, ενισχύει την αντιοξειδωτική και αντισηπτική της ικανότητα», προσθέτει.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που κάνει τη ρίγανη ένα ιδιαίτερο φυτό: ο ρόλος της στην παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης-κλειδί για υγιές δέρμα, οστά και αρθρώσεις.
Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα, αλλά η παραγωγή του μειώνεται με την ηλικία, οδηγώντας σε απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος και αποδυνάμωση των αρθρώσεων. Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να διεγείρουν τη σύνθεσή του, και η ρίγανη περιέχει αρκετά από αυτά.
«Αυτό το βότανο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και προάγουν την αναγέννηση των ιστών. Παρέχει επίσης βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, δύο απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό του κολλαγόνου και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων δομών των αρθρώσεων», μας λέει η φαρμακοποιός.
Επιπλέον, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της, η ρίγανη συμβάλλει στη μείωση της υποβάθμισης του χόνδρου, ένας βασικός παράγοντας σε ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Τσάι ρίγανης: Μια φυσική θεραπεία για τις αρθρώσεις
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επωφεληθείτε από τα οφέλη της είναι μέσω ενός αφεψήματος . Το τσάι ρίγανης χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την αποτοξίνωση του σώματος.
Σύμφωνα με τη φαρμακοποιό Pilar Pérez, η οποία είναι επίσης ειδικός στη φυτοθεραπεία, η τακτική κατανάλωση αυτού του αφεψήματος μπορεί να:
- Προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο των αρθρώσεων σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.
- Βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία προάγει την οξυγόνωση των ιστών.
- Έχει διουρητική δράση, βοηθώντας στην αποβολή των τοξινών που μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή.
- Έχει αντιοξειδωτική δράση, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση.
Πώς να φτιάξετε το τσάι ρίγανης
Η παρασκευή του είναι απλή: Βράζετε ένα φλιτζάνι νερό, προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα ρίγανης (ή δύο αν είναι φρέσκα), το σκεπάζετε και το αφήνετε για 5 έως 10 λεπτά. Μπορείτε να το γλυκάνετε με μέλι αν το προτιμάτε.
Η ρίγανη δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος σύμμαχος για τη φροντίδα των αρθρώσεων και του δέρματος, αλλά προσφέρει επίσης πολλαπλά οφέλη για τη συνολική υγεία.

«Χάρη στην ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική της δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμυνθεί ενάντια στις λοιμώξεις και τις ασθένειες», προσθέτει ο ειδικός στα φυτά και τις φυσικές θεραπείες.
Επιπλέον, η ικανότητά του να βελτιώνει την πέψη το καθιστά αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο κατά των στομαχικών προβλημάτων, όπως το φούσκωμα και η δύσκολη πέψη, παρέχοντας ήπια και αποτελεσματική ανακούφιση.
Από την άλλη πλευρά, η ρίγανη παίζει επίσης βασικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προάγοντας έναν πιο αποτελεσματικό μεταβολισμό της γλυκόζης, καθιστώντας την ιδανικό συμπλήρωμα για όσους επιθυμούν να εξισορροπήσουν τη διατροφή τους και να αποτρέψουν τις αιχμές του σακχάρου.
Η αποχρεμπτική της δράση είναι ένα άλλο από τα εξαιρετικά οφέλη της, καθώς βοηθά στον καθαρισμό των αεραγωγών και στην ανακούφιση από τη συμφόρηση σε περιπτώσεις κρυολογήματος ή αναπνευστικών παθήσεων, χάρη στις αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.
Και ενώ το τσάι ρίγανης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της, δεν είναι ο μόνος. Μπορείτε εύκολα να την ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή, χρησιμοποιώντας την φρέσκια ή αποξηραμένη σε σαλάτες, σούπες, βραστά ή ακόμη και σε σάλτσες και ντρέσινγκ. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από το να ενισχύσετε τη γεύση των πιάτων σας, θα ενισχύσετε την υγεία σας με φυσικό και απλό τρόπο.
Τι λέει η επιστήμη για τη ρίγανη και τη φλεγμονή των αρθρώσεων;
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology το 2020 ανέλυσε τις επιδράσεις του αιθέριου ελαίου ρίγανης στα ανθρώπινα κερατινοκύτταρα, έναν βασικό τύπο κυττάρων στο δέρμα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτό το φυσικό εκχύλισμα έχει πολλαπλά θεραπευτικά οφέλη, και κυρίως ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύοντας τις δυνατότητές του ως φυσικό φάρμακο.
Μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά από τους Gutiérrez-Grijalva κ.ά. (2017), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plants, ανέλυσε σε βάθος τις βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στη ρίγανη, ιδίως τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα, και την επίδρασή τους στον οργανισμό.
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας ενισχύουν την ιδέα ότι η ρίγανη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό καρύκευμα, καθιστώντας την ένα λειτουργικό τρόφιμο με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.