Εξαιρετικό για τις αρτηρίες, αυτό το ανατολίτικο μπαχαρικό μπορεί να ρίξει τη χοληστερίνη μέσα σε 3 μήνες

Εξαιρετικό για τις αρτηρίες, αυτό το ανατολίτικο μπαχαρικό μπορεί να ρίξει τη χοληστερίνη μέσα σε 3 μήνες

Ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό περιέχει ουσίες που προστατεύουν την καρδιά, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης ενός βασικού παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όταν είναι αυξημένη, μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία «πλακών» μέσα στις αρτηρίες, οι οποίες τις στενεύουν και, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί ακόμα και να τις φράξουν. Σε περιπτώσεις υψηλής χοληστερίνης, οι γιατροί συνιστούν ειδική διατροφή: λιγότερα λιπαρά κρέατα, αλλαντικά και αλκοόλ και περισσότερες φυτικές ίνες και προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι.

Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει ένα μπαχαρικό, πολύ δημοφιλές στην ανατολίτικη κουζίνα, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό για την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, επιστήμονες από τη Μαλαισία διαπίστωσαν ότι, με την κατανάλωσή του, τα επίπεδα χοληστερίνης μειώθηκαν και διατηρήθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Το μπαχαρικό αυτό συμβάλλει και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτά τα οφέλη οφείλονται σε τρεις βασικές ουσίες που περιέχει: την κροκίνη, την κροκετίνη και την πικροκροκίνη. Αυτές έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.

Η κροκίνη, ειδικά, βοηθά στη μείωση των λιπιδίων (λιπαρών) στο αίμα, εμποδίζοντας την απορρόφηση του λίπους και της χοληστερίνης. Επίσης, φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα της HDL, δηλαδή της "καλής" χοληστερίνης. Η κροκίνη είναι αυτή που δίνει και το έντονο κόκκινο χρώμα στο μπαχαρικό, που προέρχεται από τα λεπτά στίγματα του λουλουδιού Crocus sativus L.

Tο μπαχαρικό που ρίχνει την χοληστερίνη

Το αναγνωρίσατε; Πρόκειται φυσικά για τον σαφράν γνωστό και ως κρόκος Κοζάνης που θεωρείται το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο. Προέρχεται από την Ασία και καλλιεργείται κυρίως στο Ιράν, την Ινδία και τις χώρες της Μεσογείου. Χρησιμοποιείται σε φαγητά, ροφήματα, καλλυντικά, αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική.

Σαφράν ή αλλιώς κρόκος Κοζάνης/Φωτογραφία: Shutterstock

Σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ισπανία, ο σαφράν χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών, προβλημάτων του συκωτιού, της γονιμότητας, αλλά και του διαβήτη τύπου 2. Στην ανατολίτικη κουζίνα, είναι πολύ αγαπητός και μπαίνει σε πιάτα με κρέας, ψάρι ή λαχανικά.

Όσο για τη σωστή δόση; Ισπανοί επιστήμονες προτείνουν να καταναλώνουμε καθημερινά 50 mg σαφράν διαλυμένο σε 200 ml νερού, για 93 ημέρες (περίπου 3 μήνες), ώστε να δούμε τα αποτελέσματα του. Όπως συμβαίνει με πολλά μπαχαρικά, σε πολύ μεγάλες ποσότητες (πάνω από 1,5 γρ. την ημέρα), το σαφράν μπορεί να γίνει τοξικό. Όμως, λόγω του υψηλού του κόστους, ο κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι μικρός.