3 τροφές που δεν πρέπει να ζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων
Ποια φαγητά είναι καλύτερα να μην ξαναζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων μας; Μια διαιτολόγος μας συμβουλεύει.
Σε video της στο TikTok, που έφτασε τις 149.000 views, η διαιτολόγος Harini Bala τονίζει σε ποια φαγητά δεν ταιριάζει το ξαναζέσταμα, προκειμένου να προφυλάξουμε την υγεία μας από επικίνδυνες περιπέτειες.
Ποια είναι τα τρία φαγητά που δεν ξαναζεσταίνουμε
Σπανάκι
Μπορεί να έχετε απόθεμα για πολλές ημέρες από το ταψί σπανακόπιτας που φτιάξατε, αλλά για καταναλώσετε ένα λαχταριστό κομμάτι, ξανασκεφθείτε αν θα το ζεστάνετε. Το σπανάκι, σύμφωνα με την διαιτολόγο, περιέχει νιτρικά άλατα, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται με το μαγείρεμα. «Όταν ξαναζεσταίνονται, τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, μια ένωση που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο», σημειώνει. «Σας παρακαλώ, καταναλώστε το σπανάκι σας μόλις το μαγειρέψετε, μην το ξαναζεστάνετε, μπορεί να γίνει τοξικό για την υγεία σας».
Τσάι
Όταν ξαναζεσταθεί το τσάι, οι αντιοξειδωτικές του ουσίες διασπώνται, ενώ αυξάνεται και το επίπεδο των τανινών, γι’αυτό και έχει πιο πικρή γεύση. Η Harini επισημαίνει, επίσης, πως τυχόν αδρανή βακτήρια του τσαγιού θα «ενεργοποιηθούν» με την αναθέρμανση, θέτοντας πιθανόν την υγεία μας σε κίνδυνο.
Ρύζι
Δεν πρέπει να αφήνουμε το ρύζι εκτός ψυγείου επί πολλές ώρες και στη συνέχεια να το ζεσταίνουμε, καθώς μπορεί να υποστούμε τροφική δηλητηρίαση από το λεγομένο «σύνδρομο του τηγανητού ρυζιού». Η δηλητηρίαση αυτή προκαλείται από το βακτήριο bacillus cereus. Σε ποια περίπτωση μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε με ασφάλεια; Η διαιτολόγος εξηγεί: «Μπορείτε να ξαναζεστάνετε το ρύζι, αν το έχετε αποθηκεύσει σε αεροστεγή συσκευασία στο ψυγείο, δύο ώρες το πολύ από την ώρα που το μαγειρέψατε».