8 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την κούραση που έφερε η δουλειά από το σπίτι
Η τηλεργασία μπήκε ξαφνικά, απότομα και υποχρεωτικά στη ζωή μας λόγω της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 και έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας.
Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν λόγω του κορωνοϊού να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να δουλέψουν από το σπίτι, το οποίο έφερε αρνητικές επιδράσεις τόσο για τη σωματική, όσο και την πνευματική μας υγεία. Ο χρόνος που περνάμε μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών και των ταblets έχει αυξηθεί σημαντικά και οι περισσότεροι που δουλεύουν από το σπίτι νιώθουν την λεγόμενη «ψηφιακή κόπωση».
Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο έντονος πονοκέφαλος, τα κόκκινα ή και ξηρά μάτια, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η θολή όραση και η αυξημένη ευαισθησία στο φως. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η κακή στάση του σώματος λόγω της έλλειψης απαραίτητου εργασιακού εξοπλισμού έχει προκαλέσει πόνους στη μέση, την πλάτη και τον αυχένα μας.
Αν και δεν χάνουμε χρόνο στις μετακινήσεις μας για να πάμε στην εργασία μας και βρισκόμαστε στην ασφάλεια του σπιτιού μας και στον προσωπικό μας χώρο, η κόπωση που νιώθουμε είναι το ίδιο μεγάλη και πολλές φορές ακόμα μεγαλύτερη από πριν. Όσοι βρίσκονται σε υψηλές θέσεις μπορεί να νιώθουν περισσότερη πίεση αφού δεν έχουν απευθείας επικοινωνία με την ομάδα τους και ζητήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με μια γρήγορη επίσκεψη στο γραφείο ενός συναδέλφου, απαιτούν mails ή συνάντηση ΖΟΟΜ.
Φυσικά, υπάρχουν και οι εργαζόμενες μητέρες που προσπαθούν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις της δουλειάς και παράλληλα να φροντίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι που κάνουν τηλεμάθημα. Αυτές κι αν είναι ηρωίδες!
Η οθόνη του υπολογιστή πρωταγωνιστεί στη ζωή μας. Η εργασία από το σπίτι έχει οδηγήσει την πλειονότητα των εργαζομένων σε περισσότερες ώρες δουλειάς καθημερινά, σε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, σε λιγότερο ελεύθερο χρόνο και σε σωματική και ψυχική εξάντληση. Σύμφωνα με άρθρο το Glamour, υπάρχουν 8 τρόποι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
1. Βγες για περπάτημα διάρκειας μισής ώρας κάθε μέρα. Θα βελτιώσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου και θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα ψυχολογικά.
2. Να έχεις μια ρουτίνα στον ύπνο σου, δηλαδή να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα. Είναι πολύ σημαντικό πριν πέσεις για ύπνο να μην κοιτάς το κινητό σου. Προσπάθησε να μην έχεις μαζί σου το κινητό για περίπου μια ώρα πριν κοιμηθείς.
3. Να έχεις ένα διατροφικό πλάνο μέσα στην ημέρα και να μην αμελείς τα κύρια βασικά γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό). Άφησε τον οργανισμό σου να ξεκουραστεί και μην τρως αργά το βράδυ.
4. Μην τρως βλέποντας τηλεόραση, ούτε όταν δουλεύεις μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή.
5. Ελάττωσε την ζάχαρη που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και προτίμησε τις τροφές που έχουν καλά λιπαρά, όπως είναι το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια και η μαύρη σοκολάτα.
6. Εκτός από το περπάτημα, κάνε 10 λεπτά στρέτσινγκ κάθε μέρα μέσα στο σπίτι το οποίο θα βοηθήσει τους κουρασμένους σου μυς και θα σε ανακουφίσει από την λάθος στάση του σώματός σου.
7. Καλύτερα να φας υδατάνθρακες από μία σοκολάτα, η οποία θα σου δώσει ενέργεια αλλά θα είναι προσωρινή. Προτίμησε επίσης, όσπρια, κινόα και ψωμί ολικής άλεσης.
8. Προτίμησε τροφές με υψηλή θρεπτική αξία για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την κόπωση και το στρες της ημέρας. Πχ ελαιόλαδο, καρύδια, όσπρια, αυγά, ψάρια, φρούτα και λαχανικά.