γυναίκες

Τι είναι οι συγκεκαλυμμένες προσβολές και γιατί οι άνθρωποι κάνουν «δηλητηριώδη» κομπλιμέντα

Εάν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αισθάνεται σύγχυση, ανασφάλεια ή ακόμη και να αμφιβάλλετε για την αξία σας έπειτα από ένα σχόλιο που σας έκανε ο συνομιλητής σας ίσως είναι γιατί αρχικά το εκλάβατε θετικά αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα διαπιστώσατε ότι είχε μία αρνητική χροιά, έμοιαζε με προσβολή.

Παραδείγματος χάριν, μπορεί κάποιος να σας είπε: «Είσαι πολύ όμορφη σήμερα που βάφτηκες και φόρεσες φόρεμα» ή «τα μαλλιά σου σου πάνε πολύ έτσι, δε φαίνονται τα αφτιά σου» ή «είσαι αρκετά αστεία για γυναίκα». Φράσεις τέτοιου τύπου μπορεί να μοιάζουν αθώες αλλά έχουν στόχο να πλήξουν την αυτοπεποίθησή σας και να ισχυροποιήσουν την θέση του συνομιλητή.

Μάλιστα όταν αυτό συμβαίνει σε μία σχέση μπορεί να φέρει δυσφορία καθώς ο σύντροφος που λαμβάνει τις προσβολές μπαίνει σε μία διαδικασία να προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον άλλον ώστε να αποφύγει στο μέλλον να λάβει περισσότερα αρνητικά σχόλια. Προσπαθεί να γίνει «ο τέλειος» που ζητά ο άλλος μέσω της προσβολής. Αυτός είναι ένας τρόπος ελέγχου και χειραγώγησης που δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα τα οποία επιδεινώνονται μέρα με την ημέρα.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Μαρκ Τράβερς, η συγκεκαλυμμένη προσβολή ή αλλιώς «negging» αποτελεί μια τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιεί ο πομπός για να κάνει ένα «μεταμφιεσμένο» κομπλιμέντο στον δέκτη, δηλαδή να τον προσβάλει.

Τι είναι οι συγκεκαλυμμένες προσβολές και γιατί οι άνθρωποι κάνουν «δηλητηριώδη» κομπλιμέντα

Με την πάροδο του χρόνου η έκθεση σε συγκεκαλυμμένες προσβολές ενδέχεται να αυξήσει το άγχος, να μειώσει την αυτοεκτίμησή μας με αποτέλεσμα να αποζητούμε συνεχώς επικύρωση. Ωστόσο, παρά τα επιζήμια αποτελέσματα των αρνητικών σχολίων εξακολουθεί να αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο τόσο σε ερωτικές όσο και σε φιλικές σχέσεις ή ακόμη και σε σχέσεις με συναδέλφους, όμως τι είναι αυτό που πραγματικά ωθεί τους ανθρώπους να προσβάλλουν τους υπόλοιπους;

Τα διφορούμενα κομπλιμέντα, λειτουργούν με «ύπουλο» τρόπο και μπορούν να έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ανθρώπων, καθώς τους οδηγούν στο να προσπαθούν να αρέσουν διαρκώς στον άλλο, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις δικές τους προτιμήσεις και υιοθετώντας έτσι μία «δήθεν» συμπεριφορά, για να γίνουν αρεστοί.

Τις συγκεκαλυμμένες προσβολές θα τις αναγνωρίσετε όταν αντιληφθείτε ότι αυτό που μόλις ακούσατε ήταν υποτιμητικό, σας ενόχλησε και είναι κάτι που συνεχίζετε να το σκέφτεστε μέσα στην ημέρα -ή τις ημέρες- διαταράσσοντας την ηρεμία σας. Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε αν ένα σχόλιο είναι όντως τοξικό καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε «θα μπορούσα εγώ ποτέ να πω κάτι τέτοιο σε κάποιον άλλον;» Αν η απάντηση είναι «όχι» τότε ίσως είναι μία ένδειξη ότι το σχόλιο ήταν «δηλητηριώδες».

Φωτογραφία/Shutterstock

Σε μια μελέτη του 2019 που στόχευε να κατανοήσει γιατί οι άνθρωποι προσβάλλουν τους άλλους με τέτοιο τρόπο ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν μεταξύ του να δώσουν ένα απλό κομπλιμέντο ή ένα κομπλιμέντο για να προκαλέσουν συμπάθεια ή και τα δύο και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το 81% επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τις συγκεκαλυμμένες προσβολές ώστε να επιβεβαιώσουν διακριτικά την ανωτερότητά τους.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η αίσθηση της ανασφάλειας. Ένα άλλο πείραμα από το ίδιο ερευνητικό έργο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι όχι μόνο ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τις προσβολές για να δείξουν το κύρος τους, αλλά και για να τις χρησιμοποιήσουν ως ασπίδα εάν αντιλαμβάνονταν μία απειλή για την δική τους ταυτότητα.

Αν θέλετε να αντιδράσετε σε αυτή τη συμπεριφορά ένας πολύ καλός τρόπος είναι αρχικά να το συζητήσετε σας λέγοντας ότι σας ενοχλεί, ωστόσο αν βλέπετε ότι ο συνομιλητής σας δεν παραδέχεται ότι σας προσβάλει και ότι αυτό είναι κάτι που «φαντάζεστε» επειδή είστε «πολύ ευαίσθητη» καλό είναι να θέσετε συμπεριφορικά όρια και να αρχίσετε να αποφεύγετε το συγκεκριμένο άτομο. Επιλέξτε στη ζωή σας να βρίσκεστε με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.