Σπανακόρυζο λεμονάτο: Η κλασική συνταγή που σου θυμίζει τη μαμά
Το σπανακόρυζο είναι ένα φαγητό απλό, κλασικό και πολύ υγιεινό.
Αυτό το φαγητό έχει οπαδούς και φανατικούς εχθρούς. Αλλοι δεν αντέχουν καν να το βλέπουν κι άλλοι ενθουσιάζονται να το τρώνε με φρέσκο ψωμί και φέτα.
Το σπανακόρυζο είναι μια παραδοσιακή, κλασική συνταγή. Ένα εύκολο, οικονομικό και υγιεινό φαγητό που σου θυμίζει τα μεσημέρια που μαγείρευε η μαμά σου.
Μάλιστα, ένα από τα μυστικά αυτής της συνταγής για να πετύχει είναι το ρύζι να είναι μακρύκοκκο για να μένει σπυρωτό, «κοντράροντας» τη μαλακή υφή του σπανακιού.
Εμείς βρήκαμε την απλή και εύκολη συνταγή του σεφ Γιάννη Λουκάκου για σπανακόρυζο λεμονάτο που δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου. Αξίζει να το δοκιμάσεις για τη νοστιμιά και την ευκολία του.
Υλικά
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. φινόκιο, ψιλοκομμένο
- 60 γρ. τζίντζερ
- 120 γρ. ρύζι
- 400 γρ. νερό
- 1.000 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 40 γρ. χυμός λεμονιού
- 10 γρ. άνηθο
- 10 γρ. αλάτι
- ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσάφι χρώμα. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το φινόκιο και το τζίντζερ.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το νερό και αλατίζουμε. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.
Ρίχνουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι ο όγκος του να μειωθεί αρκετά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, το ξύσμα και τον άνηθο. Ετοιμο!
Τη συνταγή πήραμε από το σάιτ του Γιάννη Λουκάκου