κοτόπουλο με πατάτες

Ζουμερό κοτόπουλο με μελωμένες πατάτες στο φούρνο -Η συνταγή που το κάνει λουκούμι

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα φαγητό για να τρώμε σε όλη μας τη ζωή αυτό σίγουρα θα ήταν το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες.

Δεν υπάρχει πιο μαμαδίστικο πιάτο, με το οποίο μεγαλώσαμε και έχουμε τόσες αναμνήσεις.

Ήταν το φαγητό που δέσποζε πάντα στο κυριακάτικο τραπέζι, με όλο το σπίτι να γεμίζει απίθανες μυρωδιές.

Μεγαλώνοντας, μάθαμε να το φτιάχνουμε μόνοι μας, όχι όμως όπως η μαμά ή η γιαγιά μας.

Το κοτόπουλο για να γίνει ζουμερό και οι πατάτες λαχταριστές θέλει τέχνη.

Βρήκαμε μια απίθανη συνταγή του Γιάννη Λουκάκου που κάνει το κοτόπουλο στο φούρνο λουκούμι.

Είναι πολύ απλή και εύκολη με μυρωδάτα μπαχαρικά που δίνουν άρωμα και γεύση.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα:

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο (1,5 - 2 κιλά)
  • 1 λεμόνι
  • 20 κλωνάρια θυμάρι
  • 10 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • πατάτες
  • αλάτι

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σκόρδo, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 5 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. μουστάρδα Dijon
  • 75 γρ. χυμός λεμονιού
  • ξύσμα λεμονιού
  • 50 γρ. μέλι
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τις μαριναρισμένες πατάτες σε ένα ταψί. Κόβουμε από το κοτόπουλο τις άκρες από τις φτερούγες και τον λαιμό. Αλατίζουμε καλά το κοτόπουλο εξωτερικά και εσωτερικά και το τοποθετούμε, με το στήθος στην πάνω πλευρά στο ταψί με τις πατάτες.

Κόβουμε το λεμόνι στη μέση και το τοποθετούμε στο εσωτερικό του κοτόπουλου μαζί με το θυμάρι και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο. Αλείφουμε το κοτόπουλο εξωτερικά με το υπόλοιπο βούτυρο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90°C μέχρι το στήθος να έχει εσωτερική θερμοκρασία 60°C (2 ώρες περίπου). Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή έως μία ώρα. Αλείφουμε το κοτόπουλο παντού με το ελαιόλαδο.

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στο μέγιστο και επαναφέρουμε το κοτόπουλο για να ψηθεί, μέχρι να πάρει σκούρο και έντονο χρώμα, περίπου 15 με 20 λεπτά. Προσέχουμε να μην καεί. Αποσύρουμε το κοτόπουλο και το μεριδοποιούμε, αφαιρώντας τα μπούτια και το στήθος με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Tips: Η διαδικασία με το μαγείρεμα στη χαμηλή θερμοκρασία θα μας δώσει ένα εξαιρετικά ζουμερό αποτέλεσμα στο κοτόπουλο. Μπορούμε να έχουμε μαγειρέψει το κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα και να δώσουμε χρώμα και να ζεστάνουμε την ώρα που θέλουμε.

Για τις πατάτες

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας με σύρμα και ανακατεύουμε με τις πατάτες.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι από το yiannislucacos.gr