Τι είναι το «σύνδρομο της μεγάλης κόρης» που όλοι μιλούν γι' αυτό
Ορισμένα κορίτσια τα οποία τυχαίνει να είναι οι μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας έχουν μοιραστεί σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης την πίεση που υφίστανται από αυτόν τον ρόλο.
Τα πρωτότοκα κορίτσια περιγράφουν το βάρος της υπευθυνότητας για την ευτυχία της οικογένειάς τους ενώ προσθέτουν πως αντιμετωπίζονται ως «γονείς» για τα μικρότερα αδέλφια τους. Μάλιστα για αυτό το κοινωνικό φαινόμενο υπάρχει πλέον όρος, είναι το λεγόμενο «σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης».
Σύμφωνα με τον Guardian ο οποίος επικαλείται τον καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ της Βρετανίας, Γιανγκ Χου αυτό το «σύνδρομο» περιγράφει όντως ένα πραγματικό κοινωνικό φαινόμενο. Σε πολλές κουλτούρες, τα μεγαλύτερα αδέλφια καθώς και οι κόρες όλων των ηλικιών τείνουν να αντιμετωπίζουν υψηλές προσδοκίες από τα μέλη της οικογένειας – έτσι οι άνθρωποι που παίζουν και τους δύο ρόλους είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναλάβουν μεγάλο μερίδιο των ευθυνών αντιμετωπίζοντας περισσότερο άγχος ως αποτέλεσμα.
Ωστόσο όπως υποστηρίζει αυτή η τάση δεν αποτελεί μια επίκτητη ιδιότητα των μεγαλύτερων θυγατέρων, αλλά επιβάλλεται από τα μέλη της οικογένειας που είναι μέρος μιας κοινωνίας που θεωρεί ότι οι μεγαλύτερες κόρες πρέπει να ενεργούν με έναν καθορισμένο τρόπο.
Από την πλευρά της η θεραπεύτρια Κέιτι Μόρτον μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο TikTok θέλησε να αναφερθεί στο «σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης» και να παρουσιάσει οκτώ συμπτώματα που το χαρακτηρίζουν. Μάλιστα το βίντεο έχει αποσπάσει περισσότερα από 400.000 likes και χιλιάδες σχόλια με αποτέλεσμα να έχει γίνει viral.
Έντονη αίσθηση ευθύνης
Οι γονείς τείνουν να εναποθέτουν περισσότερες προσδοκίες στα πρωτότοκα παιδιά τους, από τα οποία, επιπλέον, περιμένουν να αποτελέσουν ένα «καλό παράδειγμα» για τα μικρότερα αδέρφια. Επομένως οι προσδοκίες αυτές καλλιεργούνται και τα ακολουθούν και μετά την ενηλικίωση.
Κυνηγάτε διαρκώς την επιτυχία
Αισθάνεστε φορτωμένη λόγω των προσδοκιών των γονιών σας επομένως δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει λάθη.
Διακατέχεστε από έντονη ανησυχία και πιθανότατα υποφέρετε από το άγχος
Αισθάνεστε ακόμα ότι έχετε την ευθύνη να φροντίσετε να πάνε όλα καλά, ακόμα και αν τα μικρότερα αδέρφια σας έχουν ενηλικιωθεί.
Προσπαθείτε να ικανοποιείτε διαρκώς τους άλλους
Αποφεύγετε να διεκδικείτε και να διαφωνείτε με άλλους και μάλιστα προσπαθείτε να τους ικανοποιήσετε. Αυτό ίσως αποτελεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς το οποίο ξεκίνησε από την προσπάθειά σας να μη δυσαρεστείτε τους γονείς σας.
Δυσκολεύεστε να θέσετε όρια
Δυσκολεύεστε να βάλετε όρια στις προσωπικές σας σχέσεις με αποτέλεσμα να αφήνετε στην «άκρη» δικές σας επιθυμίες και ανάγκες. Δεν βάζετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα.
Τρέφετε αισθήματα πίκρας και απογοήτευσης για τα αδέρφια και τους γονείς σας
Λόγω των υποχρεώσεων που αναλάβατε στο οικογενειακό πλαίσιο κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία ίσως τώρα να αισθάνεστε ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας – και ότι τα αδέρφια σας συνεχίζουν να σας έχουν ανάγκη, σαν να είναι αιώνια παιδιά, περιμένοντας να λύσετε εσείς τα προβλήματά τους.
Νιώθετε τύψεις
Μπορεί να αισθάνεστε τύψεις ότι δεν καταφέρατε να σταθείτε στο ύψος των προσδοκιών που είχε η οικογένειά σας από εσάς, ακόμα και αν αναλάβατε τον ρόλο του «γονιού».
Δυσκολεύεστε να κάνετε σχέσεις
Τέλος, σύμφωνα με την θεραπεύτρια η δυσκολία να συνάψετε μια σχέση ίσως αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα «του συνδρόμου της μεγαλύτερης κόρης».