Παραδοσιακή καρπουζόπιτα

Παραδοσιακή καρπουζόπιτα από τη Μήλο που θα λατρέψεις -Μόλις 5 λεπτά προετοιμασίας

Το παραδοσιακό γλυκό με καρπούζι από την Μήλο αξίζει να δοκιμάσεις να το φτιάξεις σπίτι σου.

Η παραδοσιακή νησιώτικη συνταγή για κυκλαδίτικη δροσερή και άκρως ακαταμάχητη πίτα με καρπούζι είναι αρκετά εύκολη και θέλεις μόνο 5 λεπτά για να την προετοιμάσεις. Ο γνωστός σεφ Γιώργος Τσούλης μάς δίνει την συνταγή της καρπουζόπιτας ή καρπουζένιας και εμείς έχουμε πάρει χαρτί και στυλό για να κρατήσουμε σημειώσεις.

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ’ εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα. Φολέγανδρος, Κίμωλος και Μήλος είναι τα νησιά που θα έχεις την δυνατότητα να την δοκιμάσεις σίγουρα! Η συνταγή είναι πανεύκολη. Θα χρειαστείς καρπούζι φυσικά, ελαιόλαδο, αλεύρι, σουσάμι, κανέλα, καρύδια και μέλι.

Είναι σαν να δαγκώνεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο! Είναι το γλυκό με την πιο καλοκαιρινή γεύση που μπορεί κανείς να φανταστεί. Η καρπουζόπιτα αποτελεί must στα νοικοκυριά της Μήλου.

Υλικά

1 κιλό καρπούζι, καθαρισμένο και χωρίς κουκούτσια

250 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο

150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

150 γρ. σουσάμι

80 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. κανέλα

100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προσθέτουμε σε ένα μπολ το καρπούζι και το σπάμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης, ώστε να γίνει κομμάτια. Σουρώνουμε τα υγρά του κι έπειτα, προσθέτουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα καρύδια, την κανέλα και ανακατεύουμε με τα χέρια, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

Κατόπιν, ραντίζουμε με ελαιόλαδο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 35Χ25 εκ. και αμέσως μετά πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με τη μισή ποσότητα (75 γρ.) σουσαμιού προσέχοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Στη συνέχεια, απλώνουμε τη ζύμη της πίτας ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού πάνω από το σουσάμι πιέζοντας τη με τα χέρια, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα σουσαμιού (75 γρ.) και ψήνουμε στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε την καρπουζόπιτα από το φούρνο, την κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.

Tips: Προσέχουμε το πάχος της πίτας να είναι περίπου 2 εκ., ώστε όταν κόψουμε σε κομμάτια να μοιάζει με παστέλι.

Για περισσότερες συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη μπορείτε να μπείτε στο giorgostsoulis.com.