Παιδί με ακουστικά

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου: Ακούστε παραμύθια μαζί με τα παιδιά σας

Στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Σαν σήμερα γεννήθηκε στη Κοπεγχάγη ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και γι’ αυτό η δεύτερη μέρα του Απριλίου ορίστηκε από ως «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου». Το μήνυμα της φετινής χρονιάς έρχεται από τη Σλοβενία, από τον πανεπιστημιακό και λογοτέχνη Πέτερ Σβέτινα, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως οι ιστορίες είναι τροφή για την ψυχή και το πνεύμα μας, καλώντας μας όλους να μοιραστούμε μία με τα παιδιά μας.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, μέχρι την Κυριακή 5 Απριλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος καλούν τους μικρούς αναγνώστες, καθημερινά στις 7 το απόγευμα να απολαύσουν και από μία αφήγηση στο @ekdoseisklidarithmos.

Σήμερα  και μέχρι τις 17:00  μπορείτε να μπείτε στη σελίδα των βιβλιοπωλείων Public facebook και να ακούσετε συγγραφείς που διαβάζουν τα  βιβλία τους όπως ο Αντώνης Παπαθεοδούλου που θα μας πει αποσπάσματα από το «Οι καλοί και οι κακοί ιππότες»,  ή ο Θοδωρής Παπαϊωάννου που σε συνεργασία με τις  εκδόσεις Ίκαρος θα κάνει αναγνώσεις και θα μας μάθει να φτιάχνουμε μουσικά όργανα από σκουπίδια.

Η αγαπημένη των παιδιών Ξένια Καλογεροπούλου επέλεξε, ξαναέγραψε και αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο, μια σειρά παραμυθιών από όλο τον κόσμο που μπορείτε να ακούσετε από τις εκδόσεις Μάρτης.

Τη φωνή της όμως δανείζει και στα «Ωραιότερα Παραμύθια», από το κανάλι της Cobalt Music «Cobalt Kid»,  μαζί με άλλους γνωστούς ηθοποιούς, που διαβάζουν  όλες τις κλασικές ιστορίες με τις οποίες έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών, όπως την «Πεντάμορφη και το τέρας», την «Κοκκινοσκουφίτσα»,  ή τη «Χιονάτη και τους 7 νάνους».

Στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Στα  social media του AΝΤ-1 από σήμερα αγαπημένοι ηθοποιοί και παρουσιαστές, όπως η Μαρία Κίτσου, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Χάρης Ρώμας, η Μαριάννα Τουμασάτου  και η Μαρία Μπεκατώρου θα διαβάζουν καθημερινά ένα παραμύθι για τους μικρούς τους φίλους  με δράκους και νεράιδες.

Οι εκδόσεις Πατάκη καλωσορίζουν τους μικρούς αναγνώστες και τους γονείς τους στην ξακουστή βιβλιοθήκη της μάγισσας Σουμουτού, για να ακούσουν 23 επιλεγμένα παραμύθια με τις φωνές της Ηλέκτρα Γεννάτα και του Θανάση Χαλκιά.

Aπό τις εκδόσεις Μεταίχμιο τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ακούσουν την μοναδική Άλκη Ζέη να αφηγείται την ιστορία των πρώτων είκοσι πέντε χρόνων της ζωής της, μέσα από τη συναρπαστική της αφήγηση στο βιβλίο της «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο».

Το θέατρο Φούρνος τώρα μάς προσκαλεί κάθε Πέμπτη στη σελίδα του στο YouTube να ακούσουμε πρωτότυπα παραμύθια, ένα κάθε εβδομάδα, τα οποία αφηγούνται ηθοποιοί της ομάδας, αλλά και φίλοι ηθοποιοί που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία.

Στον «Μικρό Αναγνώστη» επίσης μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματα ή ολόκληρες ιστορίες αγαπημένων συγγραφέων διαβασμένες από γνωστούς ταλαντούχους ηθοποιούς, ενώ παράλληλα ξεφυλλίζετε τις σελίδες ενός ψηφιακού βιβλίου. Εδώ μάλιστα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης, που θα σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο παραμύθι ανάλογα με την ηλικία και  τα γούστα των ακροατών.

Αν πάλι θέλετε να εξασκήσετε τα αγγλικά σας, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του  Τζέιμς Σπέιν,  (Bedtime Stories with Spider-man), ενός τρομερού μπαμπά,  ο οποίος ντυμένος Spider-man διαβάζει  παραμύθια σε live streaming για την κόρη του αλλά και τους δικτυακούς του φίλους στις έξι και μισή ώρα Ηνωμένου Βασιλείου.

All time classic όμως είναι και η θρυλική «Λιλιπούπολη», η διάσημη ραδιοφωνική σειρά που διήρκεσε από το 1976 μέχρι το 1980 και  ακουγόταν από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι. Θα τη βρείτε στο διαδίκτυο και οι μέρες της καραντίνας είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε στα παιδιά σας αυτό το αριστούργημα.

Τέλος μπορείτε online και στα ελληνικά να βρείτε το « COVIBOOK» της Ιταλίδας Manuela Molina, η οποία εξηγεί με απλό τρόπο και πολύχρωμες εικόνες τι είναι ο κορωνοϊός, καθησυχάζοντας  τους φόβους και τις ανασφάλειες των μικρών παιδιών που σίγουρα έχουν απορρυθμιστεί με αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που άλλαξε τη ζωή μας.