Πολλές από τις τροφές που τρώμε βοηθούν στο να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας υγιή. Ορισμένες τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα και τα μπαχαρικά περιέχουν φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου.
Για παράδειγμα, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και οι λιπαρές ποικιλίες ψαριών περιέχουν ευεργετικά λίπη και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να διασφαλίσει ότι η μνήμη μας - βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη, θα παραμείνει δυνατή.
Λιπαρά ψάρια
Γνωρίζουμε πως τα ψάρια είναι η απόλυτη «τροφή του εγκεφάλου» και υπάρχουν πειστικά στοιχεία που το υποστηρίζουν. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Επίσης βελτιώνουν την συγκέντρωση και τη διαύγεια.
Μύρτιλα
Τα μούρα, και ιδιαίτερα τα βατόμουρα έχουν ιδιότητες ενίσχυσης της μνήμης χάρη στα φυτικά φλαβονοειδή, γνωστά ως ανθοκυανίνες. Επομένως μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.
Καρύδια
Η κατανάλωση μιας μικρής χούφτας ξηρών καρπών σε τακτική βάση βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς και υποστηρίζει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Αυτό υποστηρίζεται από μελέτες που αποδεικνύουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών σχετίζεται με καλύτερη συνολική γνωστική ικανότητα για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Μάλιστα συγκεκριμένα τα καρύδια φαίνεται να έχουν το προβάδισμα σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, καθώς είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βελτιώνει την μνήμη.
Αυγά
Τα ολόκληρα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν μία από τις καλύτερες διατροφικές πηγές χολίνης – αυτή η ελάχιστα πολυσυζητημένη θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών και για τη λειτουργία του εγκεφάλου , συμπεριλαμβανομένης της μνήμης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.