Νιώθεις ανακούφιση όταν η φίλη σου ακυρώνει την έξοδό σας; Δεν είσαι η μόνη
Μήπως έχετε νιώσει κι εσείς τρομερή ανακούφιση, όταν λαμβάνετε ένα μήνυμα από την κολλητή σας, στο οποίο ακυρώνει τη βραδινή σας έξοδο; Αν ναι, δεν είστε η μόνη!
Φανταστείτε το εξής. Παρασκευή βράδυ, έχεις μόλις σχολάσει από 8ωρη και βάλε βάρδια, γύρισες σπίτι, έκατσες στον καναπέ για να απολαύσεις επιτέλους λίγο ελεύθερο χρόνο και ξαφνικά χτυπάει το κινητό σου. Η κολλητή σου, την οποία έχεις να δεις δυο βδομάδες σε παρακαλάει να βγείτε για κρασί. Δέχεσαι.
Σηκώνεσαι (με τα χίλια ζόρια) από τον καναπέ και μόλις βγαίνεις από το ντους, διαβάζεις ένα μήνυμα της φίλης σου, όπου ζητάει χίλια συγνώμη, αλλά την πήρε η μητέρα της και πρέπει οπωσδήποτε να περάσει από το πατρικό της. Οπότε δε θα μπορέσετε να βγείτε. Το συναίσθημα που νιώθεις είναι μια βαθιά ικανοποίηση, σχεδόν χαρά, όχι επειδή δε θα δεις την κολλητή σου, την οποία υπερλατρεύεις, αλλά επειδή θα κάτσεις μέσα. Να χουχουλιάσεις στο σπίτι και να λιώσεις στο Netflix. #ThatsTheDream
Ωστόσο, αυτό το συναίσθημα αγαλλίασης, όταν ξαφνικά μια έξοδος ακυρώνεται και κανείς έχει αλλάξει και βάλει πιζάμες σε χρόνο DT, είναι φυσιολογικό; Μήπως θα έπρεπε να νιώθουμε έστω και την παραμικρή πίκρα, για το γεγονός ότι δε θα κάνουμε socializing και δε θα «τσεκάρουμε» το νέο στέκι, για το οποίο γίνεται φοβερό buzz; Ναι, είναι.
Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov, στην οποία συμμετείχαν 2400 άτομα, το 1/3 υποστήριξε ότι νιώθει ανακούφιση όταν ακυρώνεται μια έξοδός του. «Αν κάποιος νιώθει συχνά χαρά όταν ακυρώνονται τα σχέδιά του, τότε αυτά τα σχέδια δε θα έπρεπε να είχαν γίνει εξαρχής» τονίζει η κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του «The Friendship Fix» μιλώντας στο Refinery29. «Η πραγματική ερώτηση είναι, γιατί κάνεις σχέδια, τα οποία δε θες ν’ ακολουθήσεις πραγματικά;» ρωτά η ίδια, προσθέτοντας ότι πολλές φορές τείνουμε να λέμε «ναι» σε μια πρόταση, επειδή νιώθουμε τύψεις.
Ίσως έχουμε αποφύγει να βγούμε τα δύο τελευταία σαββατοκύριακα ή μια παρέα μας ζητά επίμονα να πάμε στο νέο κλαμπάκι που άνοιξε εδώ και δυο μήνες και εμείς βρίσκουμε συνεχώς δικαιολογίες για να το αποφύγουμε -ή πολύ απλά δεν μπορούμε να πούμε κατευθείαν όχι, γιατί νιώθουμε άσχημα (ενώ το πιο ειλικρινές πράγμα που μπορείς να κάνεις).
Αυτό, βέβαια, οδηγεί συχνά σε τρία τινά: πρώτον, να ακυρώσουμε εμείς οι ίδιοι την έξοδο, αφού πρώτα περιμένουμε μήπως το ακυρώσει πρώτα ο άλλος. Ωστόσο, αν αυτό γίνεται κατ’ εξακολούθηση, θα χαρακτηριστούμε ακόμα και ως αφερέγγυοι. Δεύτερον, τελικά να βγούμε και να περάσουμε πολύ μέτρια, έως και χάλια, γιατί δε θέλαμε πραγματικά να σηκωθούμε από τον καναπέ μας. Τρίτον (επίσης πολύ πιθανόν) να βγούμε και να περάσουμε σούπερ -οπότε και χρειαζόμασταν απλώς ένα χέρι να μας «σπρώξει» προς την εξώπορτα του σπιτιού μας. Αν και πολλές φορές το χέρι αυτό καταντά ενοχλητικό, μετά το ευχαριστούμε που μας ξεσήκωσε!
Ένας από τους όρους που βλέπουμε συχνά στα social media τελευταία είναι το «social burnout». Ως burnout ξέραμε μόνο αυτό που σχετίζεται με την εργασία, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει ως «χρόνιο στρες από το περιβάλλον εργασίας, το οποίο δεν μπορούμε να διαχειριστούμε επιτυχώς». Ωστόσο, πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο για να χαρακτηρίσουν την κούραση -ακόμα και τον εκνευρισμό πολλές φορές- που νιώθουν, κάθε φορά που σκέφτονται ότι πρέπει να κοινωνικοποιηθούν και να βγουν στον έξω κόσμο!
Η λύση; Η ψυχολογία κάθε ανθρώπου είναι τόσο διαφορετική, που δε θα μπορούσε να υπάρξει ένας γενικός κανόνας, που θα μπορούσε να δώσει λύση και να παρακινήσει τον εαυτό μας να βγαίνει περισσότερο. Σίγουρα, μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά με τους φίλους σας, να τους εξηγήσετε σε τι φάση είστε, αν είστε από μόνος σας εσωστρεφής και έχετε επιτέλους αποφασίσει να αγκαλιάσετε την αληθινή φύση σας, αν έχει βαρεθεί τα ξενύχτια και θέλετε να βγαίνετε μόνο πρωί ή απλά είναι κάτι παροδικό και θα επανέλθετε γρήγορα. Έτσι, ούτε αυτοί θα νιώθουν άσχημα αν σας πιέζουν να βγείτε ούτε εσείς που το ακυρώνετε ή το αποφεύγετε.
Από την άλλη, ο κανόνας «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» υφίσταται και για την κοινωνική μας ζωή. Αν κανονίσετε να βγείτε, προτείνετε εσείς ένα μέρος που σας αρέσει. Βάλτε μουσική στο τέρμα όταν ετοιμάζεστε -κάτι ξεσηκωτικό- και βάλτε το αγαπημένο σας φόρεμα κι ένα χρωματιστό κραγιόν. Ίσως αυτό σας φτιάξει τη διάθεση! Αν πάλι νιώθετε ότι αυτήν την περίοδο έχετε ανάγκη να χαλαρώσετε, καλέστε τη φίλη σας στο σπίτι για χαζές κωμωδίες και κρασί. Η παρέα μετράει.