Κυτταρίτιδα: Ποιες τροφές την αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με διατροφολόγο
Τις περισσότερες γυναίκες μας απασχολεί το πολυσυζητημένο αισθητικό πρόβλημα της κυτταρίτιδας και σύμφωνα με τον ΠΟΥ, επηρεάζει όλο και πιο συχνά αρνητικά την ψυχική κατάσταση των γυναικών.
Η κυτταρίτιδα είναι γένους θηλυκού αφού οι ανατομικές και δομικές αλλαγές στον συνδετικό και λιπώδη ιστό των γυναικών θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες εμφάνισης της.
Η έννοια της κυτταρίτιδας ορίστηκε για πρώτη φορά από δύο Γάλλους γιατρούς το 1922. Ο σχηματισμός κυτταρίτιδας επιταχύνεται κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Είναι λοιπόν ανεξάρτητη της ηλικίας και του σχήματος του σώματος μιας γυναίκας και εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή των γλουτών και σπανιότερα στη κοιλιά και το εσωτερικό των μπράτσων.
Που οφείλεται & πώς δημιουργείται;
Η αιτιολογία της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντική, οφείλεται δηλαδή σε περιβαλλοντικούς, ορμονικούς και γενετικούς παράγοντες. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει η κληρονομικότητα. Αν η μητέρα σας έχει κυτταρίτιδα, έχετε μεγάλες πιθανότητες να αποκτήσετε και εσείς.
Ο ακατάλληλος τρόπος ζωής είναι ένας σημαντικός επιταχυντής της εμφάνισης του «φλοιού πορτοκαλιού». Η υπερβολική πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και υδατάνθρακες, έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη διαφόρων μεταβολικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της υπερινσουλιναιμίας, εντείνοντας τη διαδικασία λιπογένεσης και αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς αιτιολογικούς παράγοντες εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Μια διατροφή επίσης που περιέχει πολλά συντηρητικά και αλάτι στα τρόφιμα δημιουργεί κατακράτηση υγρών που οδηγεί σε πρηξίματα.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής παίζει παρόμοιο ρόλο. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνει τη σοβαρότητα της κυτταρίτιδας, αποδυναμώνοντας το μυϊκό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλώντας τοπική αιμόσταση.
Η κατανάλωση αλκοόλ διεγείρει τη λιπογένεση και προκαλεί αφυδάτωση του σώματος, με αποτέλεσμα την υπερβολική και ακατάλληλη αποθήκευση του λίπους.
Το κάπνισμα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες ελεύθερων ριζών στο σώμα και τη σύσπαση των μικρών αιμοφόρων αγγείων που είναι υπεύθυνα για τοπικές βλάβες της μικροκυκλοφορίας.
Οι ορμονικές ανισορροπίες θεωρούνται ως η κρίσιμη αιτία της κυτταρίτιδας, και πιο συγκεκριμένα η πολύ υψηλή συγκέντρωση οιστρογόνων σε σύγκριση με την προγεστερόνη. Μια τέτοια ορμονική κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί φυσιολογικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς και κατά τη λήψη αντισυλληπτικών ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.
Η ανάπτυξη της κυτταρίτιδας επηρεάζεται σημαντικά από δύο διαδικασίες που συμβαίνουν συνεχώς στα λιποκύτταρα –τη λιπογένεση και τη λιπόλυση.
Κατά την εμμηνόπαυση, η χαμηλή συγκέντρωση οιστρογόνων είναι υπεύθυνη για αυξημένη αγγειακή διαπερατότητα και μειωμένο αγγειακό τόνο, που οδηγούν σε βλάβη της μικροκυκλοφορίας και αποτελούν σημαντικούς παράγοντες προδιάθεσης για την ανάπτυξη κυτταρίτιδας.
Τα ακατάλληλα επιλεγμένα ρούχα όπως τα πολύ στενά ρούχα και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια διαταράσσουν τη φλεβική εκροή επιδεινώνοντας την κυτταρίτιδα.
Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στην διατροφή μου για να αντιμετωπίσω την κυτταρίτιδα;
- Οι αλλαγές στη σύνθεση μιας διατροφής, όπως η αφαίρεση των απλών σακχάρων, που αυξάνουν το επίπεδο των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) και την επακόλουθη διάσπαση του κολλαγόνου, θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές.
- Μια άλλη αλλαγή θα μπορούσε να είναι η υψηλότερη κατανάλωση μονο και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, η οποία πιθανώς σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής.
- Τροφές πλούσιες σε μονο & πολυακόρεστα λιπαρά: το ωμό ελαιόλαδο, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το λάδι λιναρόσπορου καθώς και τα λιπαρά ψάρια.
- Η αύξηση της κατανάλωσης θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες A, C και D επειδή μπορεί να δράσουν προστατευτικά για την επιδερμίδα και τις ίνες κολλαγόνου.
- Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: τα στρείδια, το άπαχο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα φασόλια, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το καβούρι, ο αστακός, τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο), πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά (καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα και κολοκυθάκια, ντομάτες, κόκκινη πιπεριά, Πεπόνι, μάνγκο, μοσχαρίσιο συκώτι, ιχθυέλαια, αυγά
- Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, εσπεριδοειδή
- Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: μουρουνέλαιο, σολομός, ξιφίας, τόνος, χυμός πορτοκαλιού ενισχυμένος με βιταμίνη D, Γαλακτοκομικά και φυτικά γάλατα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, σαρδέλες, μοσχαρίσιο συκώτι, κρόκος αυγού, εμπλουτισμένα δημητριακά
- Η πρόσληψη περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αποτρέπουν την φθορά του χορίου της επιδερμίδας, που ενισχύει την δημιουργία της κυτταρίτιδας.
Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τη κυτταρίτιδας είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε όλους τους παραπάνω παράγοντες που προδιαθέτουν τη δημιουργία της.
Βιβλιογραφία:
Marques, Soares N., Guadanhim J., Sternberg L., Picosse F., Yarak F., Bagatin S., Does a Controlled Diet Improve Cellulite? International Journal of Nutrition.2016; 2 (1)
Leszko M, Cellulite in menopause. Prz Menopauzalny. 2014; 13(5): 298–304.
Tokarska Κ, Tokarski S, Woźniacka A, Sysa-Jędrzejowska A, Bogaczewicz J, Cellulite: a cosmetic or systemic issue? Contemporary views on the etiopathogenesis of cellulite. Postepy Dermatol Alergol. 2018; 35(5): 442–446.
Η Αηδονίτσα Παυλίδη είναι Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Μ.Sc Διατροφή και Άσκηση, ΝLP Wellbeing coach, πιστοποιημένη από την ΙΝLPTA (International NLP Trainers Association).
Π. Τσαλδάρη 205 & Σιβιτανίδου, Καλλιθέα, τηλ.: 211 4186575