Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να καταναλώσετε ζάχαρη ή κάποιο γλυκό; Η Αγιουρβέδα θα σας κάνει να πιστεύετε ότι το να ξεκινάτε τα γεύματά σας με με οποιοδήποτε γλυκό θεωρείται εντάξει. Ακόμη και στη Μέση Ανατολή, τα γλυκά όπως ο μπακλαβάς ή οι χουρμάδες θεωρούνται σύμβολο φιλοξενίας και γι' αυτό συνήθως απολαμβάνονται πριν από το κύριο γεύμα.
Όμως πώς τοποθετείται η επιστήμη πάνω σε αυτό το θέμα; «Όταν πρόκειται για την κατανάλωση ζάχαρης, ο χρόνος είναι κρίσιμος. Παράγοντες όπως η ώρα των γευμάτων, η σωματική δραστηριότητα και τα γενικά διατροφικά μοτίβα παίζουν μεγάλο ρόλο στον καθορισμό της καλύτερης ώρας για κατανάλωση ζάχαρης», λέει η Eshanka Wahi μιλώντας στην παριζιάνικη Vogue, γαστρονομική διατροφολόγος και προπονήτρια ολιστικής ευεξίας.
Πάρτε για παράδειγμα τα ζαχαρούχα πρωινά σας -τα σοκολατένια δημητριακά ή τα κρουασάν σοκολάτας μπορεί να σας φτιάξουν τη διάθεση και να σας δώσουν μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, αλλά θα αυξήσουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, καθώς δεν υπάρχουν άλλα θρεπτικά συστατικά που να εξισορροπούν τα πράγματα. Η αυξημένη ευαισθησία του σώματος στους υδατάνθρακες μετά από μια ολονύκτια νηστεία είναι ένας άλλος λόγος για να αποφύγετε τη ζάχαρη πρώτα το πρωί. Επίσης ένα μεταμεσονύκτιο επιδόρπιο θα μπορούσε εύκολα να διαταράξει τον ύπνο σας για παρόμοιους λόγους.