ζευγάρι πιασμένο από το χέρι
Φωτογραφία/Unsplash
RELATIONSHIPS

Οι λόγοι για τους οποίους ένας σύντροφος δίνει αντιφατικά μηνύματα και φαίνεται ασυνεπής στη νέα σχέση


Τα αντιφατικά μηνύματα που δίνει ένας νέος σύντροφος σε μία σχέση έχουν τη δύναμη να δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που γνωρίσατε σχετικά πρόσφατα και τείνει να γίνει ο σύντροφός σας, τη μία στιγμή μπορεί να δείχνει πολύ αφοσιωμένος σε εσάς και παράλληλα την άλλη να εκφράζει ξαφνικά μία έντονη αμφιθυμία.

Αυτή η συμπεριφορά που λαμβάνετε μπορεί να δημιουργήσει σε εσάς μία σειρά από δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό, απογοήτευση, αγανάκτιση και μέσα από αυτά να οδηγηθείτε σε υπέρανάλυση των πράξεών του, με αποτέλεσμα να βλάψετε σε ορισμένο βαθμό την αυτοπεποίθησή σας.

Επομένως, η κατανόηση της συμπεριφοράς αυτής μπορεί να βοηθήσει και εσάς αλλά και τον σύντροφό σας. Σύμφωνα με το psychologytoday.com, υπάρχουν επτά λόγοι για τους οποίους ενδέχεται κάποιος να δίνει αντιφατικά μηνύματα.

Εμπιστοσύνη

Δεν εμπιστεύονται όλοι τους εν δυνάμει συντρόφους τους εξαρχής είτε λόγω της διαμορφωμένης προσωπικότητάς τους, είτε λόγω παλαιότερων εμπειριών. Συνήθως για να «χτιστεί» η εμπιστοσύνη πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε οι δύο σύντροφοι να γνωριστούν. Επομένως μπορεί να μην είχατε αρκετό χρόνο για να αποδείξετε την αξιοπιστία σας ή δεν ήσασταν συνεπείς σε κάποιες πράξεις σας με αποτέλεσμα ο σύντροφός σας να μην σας εμπιοστεύεται απόλυτα, ακόμη.

Φόβος δέσμευσης

Κάποιος μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο ώστε να καταλήξει ότι θέλει να δεσμευτεί μαζί σας. Μερικοί άνθρωποι εκτιμούν ιδιαίτερα την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους. Ορισμένοι έχουν αποφευκτικό στιλ προσκόλλησης που τους ωθεί να ερμηνεύουν την εγγύτητα ως απειλή. Ίσως κάποιος να βρίσκεται στην αρχή μιας καριέρας που θέλει να δώσει προτεραιότητα και ανησυχεί ότι μια σχέση μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό του. Δώστε προσοχή στο εάν ο σύντροφός σας δίνει ενδείξεις ότι αποφεύγει την δέσμευση —με το να μην σας αφήνει να δεθείτε συναισθηματικά μαζί του, να είναι απρόθυμος να κάνει κοινά σχέδια για το μέλλον και να μην σας συστήνει στους φίλους του και στον περιγυρό του.

Πρώην και προσωπική ανάπτυξη

Κάποιος που γνωρίσατε πρόσφατα σίγουρα θα είχε σχέσεις στο παρελθόν. Εάν μάλιστα αποχώρησε σχετικά πρόσφατα από την προηγούμενη σχέση ίσως να μην έχει την διάθεση να εμπλακεί τόσο σύντομα σε έναν νέο δεσμό. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη συναισθήματα για την πρώην σύντροφο αλλά και έντονη διάθεση για ενασχόληση με τον εαυτό και την προσωπική ανάπτυξη.

Κακοποίηση

Κάποιος που επιδιώκει σχέση μαζί σας ενά παράλληλα σας απομακρύνει μπορεί να έχει ένα αποδιοργανωμένο στιλ προσκόλλησης. Αυτό είναι ένα βαθύτατα αμφίθυμο και αντικρουόμενο μοτίβο σχέσης που συχνά κωδικοποιείται στο νευρικό σύστημα ενός ατόμου κατά την πρώιμη παιδική ηλικία λόγω κάποιου περιστατικού κακοποίησης. Κάποιος με αποδιοργανωμένο στιλ προσκόλλησης μπορεί να πιστεύει ότι δεν αξίζει αγάπη. Το σχεσιακό του στιλ μπορεί να μοιάζει σαν να θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του - επομένως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ασταθή δυναμική και απρόβλεπτη συμπεριφορά.

Φωτογραφία/Unsplash

Σεβασμός

Εάν κάποιος δεν ανταποκρίνεται σταθερά στις κλήσεις ή στα μηνύματά σας, εμφανίζεται για κάποιες μέρες και εξαφανίζεται μετά, ίσως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την σκληρή αλήθεια ότι δεν σας συμπεριφέρετε με τον σεβασμό που σας αξίζει, επομένως αυτή η συμπεριφορά δεν συνιστά μία δίκαιη και υγιή σχέση. Έχετε κάθε δικάιωμα να θέσετε ξεκάθαρα τις προσδοκίες σας σχετικά με τον τρόπο που θέλετε να σας φέρονται, εάν ως απάντηση λάβετε ''εξαφάνιση'', τότε αυτό σημαίνει πως αυτό το άτομο δεν είναι κατάλληλο για εσάς καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις δικές σας ανάγκες.

Έλεγχος

Κάποιος με τον οποίο ενδέχεται να σχετιστείτε μπορεί να διαθέτει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, επομένως θέλει να έχει την δύναμη και τον έλεγχο στη σχέση του. Το να σας κρατά σε μια συνεχή κατάσταση εικασιών και έλλειψης βεβαιότητας δεν αποτελεί ένδειξη για υγιή σχέση, επομένως μπορείτε να κάνετε χάρη στον εαυτό σας και να θέσετε νωρίς όρια γύρω από το ποια συμπεριφορά θα ανεχτείτε και ποια όχι.

«Δεν ξέρουν τι θέλουν»

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη σχεσιακή αμφιθυμία είναι να μην γνωρίζουμε ποιοι είμαστε ή τι θέλουμε. Η απώλεια μιας δουλειάς ή ενός αγαπημένου προσώπου, η γήρανση ή η αμφιβολία για την εμπιστοσύνη, τη σεξουαλικότητα και τις επιλογές σταδιοδρομίας είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Δώστε προσοχή στο πόσο συχνά κάποιος εκφράζει αβεβαιότητα για τον εαυτό του και το μέλλον του, καθώς και για τις αξίες και τους στόχους του. Ορισμένοι άνθρωποι ίσως χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση σχετικά με το ποιοι είναι και τι ζητούν από μία σχέση, πριν δεσμευτούν σοβαρά.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που μπορεί κάποιος να σας δίνει ανάμεικτα μηνύματα, εναπόκειται σε εμάς που τα λαμβάνουμε να θέσουμε σταθερά όρια γύρω από το τι θα ανεχτούμε και τι δεν θα ανεχτούμε, καθώς και να κάνουμε δύσκολες ερωτήσεις για να συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στην προσωπική μας ζωή.

Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν τις συμπεριφορές τους στο βαθμό που τους εξυπηρετεί. Υπάρχουν αθώοι λόγοι που κάποιος μπορεί να συμπεριφέρεται διφορούμενα; Σαφώς. Μερικές φορές ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται απλώες χρόνο, υποστήριξη και υπομονή για να θεραπευτούν ανασφάλειες οι οποίες ενδέχεται να είναι η ρίζα της ασυνέπειας των πράξεών τους.

Αν είστε ευπρόσδεκτοι να υποστηρίξετε κάποιον σε αυτή τη διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι είστε ξεκάθαροι ως προς τα όριά σας, έτσι ώστε να επικοινωνείτε με αγάπη και σαφήνεια αυτά που ακριβώς θέλετε. Να θυμάστε ότι η επικοινωνία είναι το «κλειδί» σε κάθε σχέση.





SHARE