ζευγάρι στην παραλια πιασμένοι από το χέρι

Αυτά τα δύο στοιχεία δείχνουν αν βρίσκεσαι σε ναρκισσιστική σχέση ή αν είσαι ο ίδιος νάρκισσος

Είναι απόλυτα φυσιολογικό σε κάποιες καταστάσεις της ζωής μας να λειτουργούμε με ναρκισσισμό, καθώς ως άνθρωποι έχουμε έμφυτη τάση να επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας.

Ωστόσο κάποιες φορές αυτό μπορεί να παρεξηγηθεί καθώς παρομοιάζεται με αλαζονικά ή εγωιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία αντιστοιχούν στην παθολογική πλευρά του ναρκισσισμού, δηλαδή την ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Σύμφωνα με τον DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας διακρίνεται από ένα διάχυτο αίσθημα σημαντικότητας που εκδηλώνεται σε φαντασιακό ή συμπεριφορικό επίπεδο, την ανάγκη για θαυμασμό και μια γενικότερη έλλειψη ενσυναίσθησης.

Ο ειδικός σχέσεων Τζίμι Νόουλς, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram έκανε ένα mini test στους ακόλουθούς του προκειμένου να τους βοηθήσει να καταλάβουν αν είναι οι ίδιοι ναρκισσιστές ή αν έχουν σχέση με έναν νάρκισσο.

«Αν είσαι πραγματικά πρόθυμος να διερευνήσεις ακόμη και την πιθανότητα να είσαι νάρκισσος, σου έχω καλά νέα, δεν είσαι», αναφέρει αρχικά στο βίντεο με περισσότερα από 90.000 likes.

«Δεν είσαι νάρκισσος αν είσαι πρόθυμος να ρωτήσεις τον σύντροφο, τον γονιό σου ή τον φίλο σου: «Μήπως νιώθεις όπως νιώθω εγώ;».

Το να ρωτάτε τους αγαπημένους σας αν πιστεύουν ότι σέβεστε τα όριά τους, αν παραμελείτε τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους είναι καλό σημάδι, γιατί σημαίνει ότι νοιάζεστε γι' αυτούς. Ένας νάρκισσος δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να ρωτήσει, δεν θα καταλάβαινε ότι κάνει κάτι λάθος, δεν θα ανησυχούσε. Επομένως, αν ρωτήσετε τους αγαπημένους σας «σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου;», σημαίνει ότι εσείς δεν είστε νάρκισσοι.

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για οποιαδήποτε από αυτές τις απαντήσεις, είστε όσο το δυνατόν πιο μακριά από έναν ναρκισσιστή», πρόσθεσε.

«Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή συνήθως δεν έχουν την ικανότητα να κατανοούν ή να νοιάζονται για τα συναισθήματα των άλλων. Ωστόσο πίσω από αυτή τη μάσκα της ακραίας αυτοπεποίθησης, δεν είναι σίγουροι για την αυτοεκτίμησή τους και αναστατώνονται εύκολα από την παραμικρή κριτική», αναφέρεται στην Mayo Clinic. Ο ναρκισσισμός μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις, την εργασία, το σχολείο και τα οικονομικά.

Ο Νόουλς συνέχισε στο βίντεο λέγοντας ότι κατανοούσε ότι μερικοί άνθρωποι αναγνωρίζουν πότε συμπεριφέρονται άσχημα στον σύντροφό τους και νιώθουν ενοχές, και καταλήγει στο ότι και αυτό το στοιχείο δείχνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ναρκισσισμού.

«Σύμφωνα με την εμπειρία μου, το 90% των ανθρώπων που έρχονται σε μένα και με ρωτούν αν είναι ναρκισσιστές, έχουν συντρόφους που τους παραμελούν και τους απορρίπτουν», σημείωσε. «Επιτρέψτε μου να μαντέψω, δυσκολεύεστε να υποστηρίξετε τις ανάγκες σας και να θέσετε όρια, σωστά; Πιθανώς επειδή δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για να το κάνετε αυτό».

Και συνέχισε: «Είστε πρόθυμοι να αναλάβετε την ευθύνη, έτσι δεν είναι; Είστε πρόθυμοι να εξερευνήσετε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να επιδιορθώσετε τις συγκρούσεις σας μαζί και να νιώσετε πιο κοντά ως ζευγάρι, έτσι δεν είναι;»

Ο σύντροφος «που σας χαρακτηρίζει ως το πρόβλημα» είναι συνήθως αυτός που προκαλεί προβλήματα χωρίς καμία διάθεση να τα επιλύσει». Μάλιστα ο ίδιος παρατήρησε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δεξιότητες επικοινωνίας, οι συγγνώμες, η έκφραση ευαλωτότητας, ο σεβασμός δεν θα λειτουργήσουν με έναν ναρκισσιστή, σωστά; Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θα ανταποδώσουν τίποτα από αυτά».

«Αντί να πούμε ότι η επικοινωνία δεν λειτουργεί με τους ναρκισσιστές, αυτό που θα έπρεπε να πούμε είναι ότι οι ναρκισσιστές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, έτσι πέφτουμε άθελά μας σε ένα μοτίβο όπου βρισκόμαστε στον υποτακτικό ρόλο. Εναποθέτουμε για άλλη μια φορά το βάρος σε εμάς για να διορθώσουμε τα πράγματα, να τα θεραπεύσουμε, να σώσουμε αυτή τη σχέση αντί να κάνουν οι ίδιοι την δουλειά που πρέπει».

Δυστυχώς τα άτομα με Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν υγιείς συντροφικές σχέσεις καθώς δεν έχουν ενσυναίσθηση, είναι χειριστικά, απαξιωτικά και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους. Επομένως είναι δύσκολο να αλλάξεις έναν σύντροφο ο οποίος πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή. Μάλιστα οι ίδιοι σπάνια αναζητούν θεραπεία καθώς δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι αυτές οι συμπεριφορές τους είναι δυσλειτουργικές.

Φωτoγραφία/Unsplash

Τέλος, σύμφωνα με το DSM για να διαγνωστεί ένα άτομο με Ναρκισσιστική́ Διαταραχή́, πρέπει να πληροί πέντε τουλάχιστον από́ τα παρακάτω κριτήρια.

  • Μεγαλειώδες αίσθημα σπουδαιότητας του εαυτού (π.χ. διογκώνει τα επιτεύγματα και τα ταλέντα του, περιμένει να αναγνωρισθεί́ σαν ανώτερο χωρίς να παρουσιάζει ανάλογες επιτυχίες)
  • Έντονη ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, εξυπνάδας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης
  • Το άτομο πιστεύει ότι είναι ξεχωριστό́ και μοναδικό́ και μπορούν να το καταλάβουν μονό ή πρέπει να συναναστρέφεται μόνο με άλλα μοναδικά́ άτομα υψηλού́ κύρους (ή θεσμούς)
  • Απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό
  • Έχει μία αίσθηση ιδιαίτερων δικαιωμάτων, δηλ. μη λογικές προσδοκίες για ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση ή αυτόματη συμμόρφωση των άλλων με τις προσδοκίες του
  • Εκμεταλλεύεται τους άλλους για να πετύχει τους σκοπούς του
  • Του λείπει η ενσυναίσθηση. Το άτομο είναι απρόθυμο να αναγνωρίσει ή να ταυτιστεί με τα αισθήματα και τις ανάγκες των άλλων
  • Συχνά φθονεί τους άλλους ή πιστεύει ότι το φθονούν
  • Εμφανίζει αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση