σαλάτα στο πιάτο

6 πλούσια σε αντιοξειδωτικά superfoods που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με διαιτολόγο

Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα φυτοθρεπτικά συστατικά -οι ενώσεις που βρίσκονται στις επιφάνειες των φυτών που προστατεύουν από βακτήρια, ιούς και μύκητες - παρέχουν στις υπερτροφές την ικανότητα να ενισχύουν την υγεία μας.

«Όταν καταναλώνουμε φυτοθρεπτικά συστατικά μέσω των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών, των σπόρων και των δημητριακών ολικής αλέσεως, καταπολεμουμε τις βλάβες από το περιβάλλον, το οξειδωτικό στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και ασθένειες», δήλωσε η Melanie Murphy Richter. διαιτολόγος και νευροδιατροφολόγος, μιλώντας στο Well + Good .

Υπάρχουν έξι τύποι φυτοθρεπτικών συστατικών που μας χαρίζουν μοναδικά οφέλη. Οι έξι τροφές είναι τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή, οι πολυφαινόλες, οι φυτοστερόλες, τα φυτοοιστρογόνα και τα γλυκοζινολικά.

Η Richter εξηγεί, «Κάθε κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών έχει τις δικές της ευεργετικές υπερδυνάμεις με πολλαπλά οφέλη για το ανοσοποιητικό, για την καρδιά, πιθανές καταπολέμησης του καρκίνου και μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την υγεία του πεπτικού, του δέρματος και των οστών».

Και ενώ τα φυτοθρεπτικά και τα αντιοξειδωτικά είναι παρόμοια , δεν είναι τα ίδια. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά βρίσκονται αποκλειστικά σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ενώ τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βρεθούν και σε μη φυτικές πηγές.

Δεν υπάρχει συνιστώμενο επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης φυτοθρεπτικών συστατικών — η Richter προτείνει να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά για να προάγετε την υγεία και την ευεξία σας.

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή, που βρίσκονται στις κολοκύθες, τις ντομάτες, τα καρότα και τις πιπεριές, δίνουν στα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φυτικά τρόφιμα το λαμπερό τους χρώμα.

Αυτά τα πολύχρωμα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

 Φωτογραφία/Unsplash

«Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα με τη φλούδα τους, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα βρίσκεται εκεί».

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή, το πράσινο τσάι, τα μούρα, τα μήλα, τα κρεμμύδια και το κακάο, είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, καθιστώντας τα ευεργετικά για την καρδιά και τη γενική υγεία.

 Φωτογραφία/Unsplash

Γλυκοσινολικά

«Τα γλυκοσινολικά είναι υπέροχα αποτοξινωτικά. Μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών στο σώμα για τη δυνητική μείωση του κινδύνου καρκίνου. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από φλεγμονώδεις ασθένειες. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται σε σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο».

Φυτοοιστρογόνα

Τα φυτοοιστρογόνα, που βρίσκονται στον λιναρόσπορο, το tofu, το κριθάρι και το edamame, μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα ορμονών, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευεργετικά για τις γυναίκες. «Όταν καταναλώνονται, μπορούν να παίξουν το ρόλο των οιστρογόνων στο σώμα, βοηθώντας τις γυναίκες να ρυθμίσουν καλύτερα τους κύκλους τους καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Φωτογραφία/Unsplash

Φυτοστερόλες

«Οι φυτοστερόλες, που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια, δρούν έντονα ενάντια στα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, γεγονός που τις καθιστά ευεργετικές για την καρδιά».

Η διαιτολόγος αναφέρει μια μελέτη του 2017 που έδειξε ότι η κατανάλωση 2 γραμμαρίων φυτοστερολών την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL χοληστερόλη) έως και 10%.

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα, τα μούρα, τα αχλάδια, τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί, είναι αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, προάγοντας την υγεία του εγκεφάλου και βοηθώντας στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.