Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα φυτοθρεπτικά συστατικά -οι ενώσεις που βρίσκονται στις επιφάνειες των φυτών που προστατεύουν από βακτήρια, ιούς και μύκητες - παρέχουν στις υπερτροφές την ικανότητα να ενισχύουν την υγεία μας.
«Όταν καταναλώνουμε φυτοθρεπτικά συστατικά μέσω των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών, των σπόρων και των δημητριακών ολικής αλέσεως, καταπολεμουμε τις βλάβες από το περιβάλλον, το οξειδωτικό στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και ασθένειες», δήλωσε η Melanie Murphy Richter. διαιτολόγος και νευροδιατροφολόγος, μιλώντας στο Well + Good .
Υπάρχουν έξι τύποι φυτοθρεπτικών συστατικών που μας χαρίζουν μοναδικά οφέλη. Οι έξι τροφές είναι τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή, οι πολυφαινόλες, οι φυτοστερόλες, τα φυτοοιστρογόνα και τα γλυκοζινολικά.
Η Richter εξηγεί, «Κάθε κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών έχει τις δικές της ευεργετικές υπερδυνάμεις με πολλαπλά οφέλη για το ανοσοποιητικό, για την καρδιά, πιθανές καταπολέμησης του καρκίνου και μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την υγεία του πεπτικού, του δέρματος και των οστών».
Και ενώ τα φυτοθρεπτικά και τα αντιοξειδωτικά είναι παρόμοια , δεν είναι τα ίδια. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά βρίσκονται αποκλειστικά σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ενώ τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βρεθούν και σε μη φυτικές πηγές.
Δεν υπάρχει συνιστώμενο επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης φυτοθρεπτικών συστατικών — η Richter προτείνει να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά για να προάγετε την υγεία και την ευεξία σας.
Καροτενοειδή
Τα καροτενοειδή, που βρίσκονται στις κολοκύθες, τις ντομάτες, τα καρότα και τις πιπεριές, δίνουν στα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φυτικά τρόφιμα το λαμπερό τους χρώμα.
Αυτά τα πολύχρωμα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.