Τα 5 απαγορευτικά τρόφιμα για την παραλία -Δεν τα παίρνουμε ποτέ μαζί μας, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης
Ο γιατρός με έδρα το Κολοράντο, Τζον Τόρες, μοιράζεται τα πέντε τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουμε να πάρουμε μαζί μας στην παραλία καθώς ενδέχεται να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζουν ότι 48 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τροφιμογενείς ασθένειες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, στέλνοντας 128.000 στο νοσοκομείο και σκοτώνοντας 3.000. Η τροφική δηλητηρίαση είναι πιο συχνή το καλοκαίρι επειδή τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα.
Αλλαντικά
Ο γιατρός συμβουλεύει πως τα σάντουις με αλλαντικά θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο πριν τα καταναλώσουμε, καθώς αν τα αφησουμε για πολύ ώρα εκτός υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρόβια. Επομένως καταναλώστε τα εντός μίας ή δύο ωρών.
Φρέσκες σαλάτες
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection διαπίστωσε ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά - ιδιαίτερα το μαρούλι romaine και το iceberg, το σπανάκι και το λάχανο - αποτελούν σημαντική πηγή τροφιμογενών ασθενειών.
Επομένως καλό είναι να φυλάξετε τη σαλάτα σας κλεισμένη καλά σε ένα αεροστεγές δοχείο μέχρι να είστε έτοιμοι να τη σερβίρετε.
Οτιδήποτε με μαγιονέζα
Οτιδήποτε με μαγιονέζα θα πρέπει πριν καταναλωθεί να βρίσκεται στο ψυγείο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. «Μην αφήνετε τρόφιμα με συνοδευτικό μαγιονέζα πολλή ώρα εκτός ψυγείου, για παράδειμα, η πατατοσαλάτα με βάση το μαγιό είναι πάντα ένα από εκείνα τα μεγάλα πράγματα που προκαλούν πολλά προβλήματα», είπε ο Τόρες.
Ωμό κρέας
Ο Τόρες συμβουλεύει να μην παίρνετε μαζί σας στην παραλία ωμά ή άψητα κρέατα. Το USDA λέει ότι εάν αποφασίσετε να κάνετε μια μαγειρική στην παραλία , τρίψτε τη σχάρα πριν τη χρήση, πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος και πουλερικών.
Φρούτα κομμένα
Μια μελέτη του 2021 σημείωσε ότι τα φρέσκα κομμένα προϊόντα φρούτων που προμηθευόμαστε από τα super market μπορούν να μολυνθούν κατά τις φάσεις αποφλοίωσης, τεμαχισμού και συσκευασίας της επεξεργασίας, με τη σαλμονέλα, το E. coli, τη λιστέρια και τον νοροϊό μεταξύ των βασικών παθογόνων που προκαλούν ανησυχία.
Ο γιατρός αναφέρει ότι τα φρούτα που είναι κομμένα από πριν μπορούν να ζεσταθούν πιο γρήγορα και να προσελκύσουν έντομα - συνιστά να φέρετε ολόκληρο το φρούτο (όπως το καρπούζι) στην παραλία για να το κόψετε εκεί, φροντίζοντας να καθαρίσετε τα χέρια, το μαχαίρι και το ξύλο κοπής πριν το κάνετε.