Γυναίκα με φρούτα

Αυτές οι 10 τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σας κρατούν υγιείς

Γνωρίζατε ότι ορισμένες τροφές μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας κρατήσουν υγιείς;

Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από ασθένειες, λοιμώξεις αλλά και εσωτερικούς επιβλαβείς παράγοντες. Θα λέγαμε πως λειτουργεί ως «ασπίδα». Περιλαμβάνει ένα σύνολο οργάνων και βιολογικών μηχανισμών που συμβάλλουν στην άμυνα και στην προστασία του οργανισμού μας.

Έχοντας μία ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να χτίσουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να ενσωματώνετε αυτά τις 10 τροφές στην διατροφή σας για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας.

Αυτές οι 10 τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα -Θα σας κρατήσουν υγιείς

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν σελήνιο, η ανεπάρκεια του οποίου μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στη μόλυνση από ιό, όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που βρίσκονται στα μανιτάρια είναι επίσης σημαντικές για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Δοκιμάστε να προσθέσετε μια χούφτα μανιτάρια στη σάλτσα των ζυμαρικών ή την ομελέτα.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες και άλλα πορτοκαλί τρόφιμα όπως τα καρότα και η κολοκύθα περιέχουν το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτίνη. Αυτή είναι μια μορφή βιταμίνης Α που είναι απαραίτητη για να διατηρεί το δέρμα σας δυνατό και ικανό να καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς.

«Η βιταμίνη Α βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και σας προστατεύει από λοιμώξεις υποστηρίζοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε η Kara Lydon, διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής και συγγραφέας του e-book «Nourish Your Namaste: Πώς η διατροφή και η γιόγκα μπορούν να υποστηρίξουν την πέψη, το ανοσοποιητικό, την ενέργεια και τη χαλάρωση». «Μία γλυκοπατάτα έχει πάνω από το 380% της ημερήσιας αξίας για βιταμίνη Α».

Δοκιμάστε να κόψετε τις γλυκοπατάτες σε λωρίδες και να τις ψήσετε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ώστε να φτιάξετε μια υγιεινή σπιτική εκδοχή της τηγανιτής πατάτας. Ή αν θέλετε βάλτε μία γλυκοπατάτα στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια απλώς προσθέστε λίγο βούτυρο και κανέλα για ένα εύκολο συνοδευτικό.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, ενός άλλου αντιοξειδωτικού που είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Με μια χούφτα – 1/4 φλιτζανιού – θα πάρετε το 50% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας βιταμίνης Ε.

Φωτογραφία/Shutterstock

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και να διατηρήσουν το έντερο υγιή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν επίσης να είναι καλές πηγές βιταμίνης D. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κρυολογήματος ή γρίπης.

Φωτογραφία/Shutterstock

Πρασινάδα

Τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι και το λάχανο είναι πλούσια σε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυλλικού οξέος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, σύμφωνα με μια μελέτη στο The Journal of Immunology. Τόσο τα φύλλα του σπανακιού όσο και του λάχανου συνδυάζονται υπέροχα σε μία σαλάτα.

Τα φύλλα σπανακιού είναι επίσης μια εξαιρετική αντικατάσταση για το μαρούλι iceberg με λιγότερο θρεπτικά συστατικά σε ένα σάντουιτς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σπανάκι και λάχανο σε smoothies φρούτων – φροντίστε να χρησιμοποιείτε μόνο τα φύλλα του λάχανου και όχι τους πικρούς μίσχους.

Τσάι

Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών .
Επιπλέον, ένα αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η L-θεανίνη, είναι άφθονο τόσο στο μαύρο όσο και στο πράσινο τσάι. Αν τα καταναλώνετε χωρίς ζάχαρη θα αποκομίσετε τα οφέλη.

 Φωτογραφία/Shutterstock

Λάχανο

Το λάχανο είναι πηγή γλουταμίνης, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό. Δοκιμάστε το σε σούπες και σε σαλάτες.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, το οποίο καταπολεμά τις λοιμώξεις και τα βακτήρια χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες.

Φωτογραφία/Shutterstock

Κριθάρι και βρώμη

Αυτοί οι κόκκοι περιέχουν βήτα-γλυκάνη, ένα είδος φυτικής ίνας με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Physiology & Behavior, η βήτα-γλυκάνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να υποστηρίξει την αντίσταση ενάντια σε παθογόνα. Το κριθάρι είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε σούπες και σαλάτες χάρη στην υφή του και η βρώμη αποτελεί ένα εύκολο και θρεπτικό πρωινό.

Ψάρια

Το σελήνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα άφθονο σε οστρακοειδή, όπως στρείδια, αστακούς, καβούρια και μύδια, βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να παράγουν κυτοκίνες-πρωτεΐνες που βοηθούν στην απομάκρυνση των ιών της γρίπης από το σώμα. Επιπλέον, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές και αυξάνουν τη ροή του αέρα, προστατεύοντας τους πνεύμονες από κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Η έρευνα δείχνει ότι διάφορες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών – βιταμίνες A, C, E, B, D, σελήνιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός και φολικό οξύ – μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία σας σε ασθένειες», είπε η διαιτολόγος. «Στην πραγματικότητα, ο υποσιτισμός είναι η πιο κοινή αιτία ανοσολογικής ανεπάρκειας στον κόσμο, επομένως το να βεβαιωθείτε ότι τρώτε επαρκώς είναι το κλειδί για την υγεία του ανοσοποιητικού».