Ένα άκρως ατμοσφαιρικό τριήμερο σε Γαλαξίδι, Ιτέα και Δελφούς
Επιβλητικά τοπία συναντάνε τις πιο όμορφες θαλασσινές γεύσεις και η ναυτική ιστορία συνδυάζεται με κεφάτες μάχες αλευριού. Αυτό το ταξίδι είναι η ανάσα που χρειαζόμαστε.
216 χιλιόμετρα χωρίζουν την Αθήνα από το Γαλαξίδι και η διαδρομή, μέσω της εθνική οδού Αθηνών-Λαμίας είναι κάτι περισσότερο από άνετη και ευχάριστη.
Σε περίπου 3 ώρες έχουμε φτάσει στην αρχοντική αυτή παραθαλάσσια κωμόπολη, που ήδη από το 1978 έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός. Μπορεί οπτικά να μοιάζει σαν να ακροβατεί ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, το DNA όμως της μικρής αυτής πόλης είναι καθαρά ναυτικό.
Το γραφικό του λιμανάκι και τα πολλά καπετανόσπιτα που διατηρούνται μέχρι και σήμερα μαρτυρούν την πλούσια ναυτική ιστορία του τόπου, που αποτυπώνεται άψογα στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, καθώς φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή από ναυτικά όργανα, αρχεία και νηολογία. Το ίδιο το κτήριο του Μουσείου άλλωστε αποτελεί από μόνο του σημείο αναφοράς, καθώς χτίστηκε το 1868-1870 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως Δημαρχείο. Υπολογίστε και μια δεύτερη στάση, αυτήν τη φορά στο Λαογραφικό Μουσείο όπου στεγάζεται στο καπεταναίικο Αγγελή
Και αφού το μάθημα ιστορίας ολοκληρώθηκε, τώρα μπορείτε με διαφορετική ματιά να περιηγηθείτε στο λιμανάκι, αλλά και στα καντούνια του παραδοσιακού οικισμού, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός και διατηρητέος από το 1967. Nα σημειώσουμε πως την ίδια χρονιά γυρίστηκε στο Γαλαξίδι και μια από τις βραβευμένες ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη «Οταν τα ψάρια βγήκαν στην στεριά».
Η ατμόσφαιρα του τόπου αποπνέει μνήμες από μια παλιά Ελλάδα, που μπορεί να μην προλάβαμε να γνωρίσουμε, ξέρουμε όμως να την αναγνωρίσουμε και οριακά να τη νοσταλγήσουμε, ακόμα και να την αναζητήσουμε μέσα από τις μυρωδιές και τις γεύσεις της. Το παλιό λιμάνι του Γαλαξιδίου είναι ο Χηρόλακας, ενώ το κυρίως λιμάνι στη παραλία, φιλοξενεί μικρά καφέ, μπαρ και εστιατόρια με φρέσκο ψάρι και μεζέδες.
Πρώτη στάση λοιπόν στο λιμάνι και την ξακουστή Μαρίτσα, που προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές ψαριών -στις οποίες θα σας ξεναγήσει πιθανότατα η ίδια η Μαρίτσα. Επίσης για ψάρια και θαλασσινά αξίζει να κάνετε μια στάση στο Σκελετόβραχου, ενώ για καφέ και μεζέδες αναζητήστε ένα τραπέζι στο Λιοτρίβι. Μην φύγετε όμως από το Γαλαξίδι χωρίς να δοκιμάσετε το παραδοσιακό τους ραβανί που γίνεται με ρύζι, αλλά και γλυκό του κουταλιού από το Κονάκι.
Το αν θα επιλέξετε να κρατήσετε το Γαλαξίδι ως ορμητήριο των εξορμήσεων σας, ή αν θα αποτελέσει μια μόνο από τις στάσεις σας, εξαρτάται από το πρόγραμμα και τη διάθεσή σας. Το σίγουρο είναι πως μέσα σε λίγη ώρα θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε αρκετούς προορισμούς, όπως την ήσυχη και παραλιακή Ιτέα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων από το Γαλαξίδι.
Εδώ θα απολαύσετε τη βόλτα σας σε μια πλακόστρωτη και μεγάλη προκυμαία με το όνομα Ακτή Ποσειδώνος, ενώ θα συναντήσετε και δεκάδες επιλογές για φαγητό, καφέ ή και το ποτό σας. Το απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου θα σας ταξιδέψει και πιθανότατα θα σας προτρέψει να ανακαλύψετε και τις πιο κοντινές παραλίες.
Επιλέξτε είτε το Τροκαντερό είτε το Μαϊάμι, εξίσου πεντακάθαρες και φιλόξενες για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την πρώτη βουτιά της άνοιξης. Αν όμως έχετε όρεξη για κάτι διαφορετικό μπορείτε να κλείσετε θέση για μια ξενάγηση από τους Moka Honey Stories Tour.
H περιήγησή τους περιλαμβάνει μεταφορά με δικά τους αυτοκίνητα στον χώρο του μελισσοκομείου τους, λίγο έξω από την πόλη της Ιτέας, όπου και ακολουθεί το κυρίως μέρος, η εμπειρία της μελισσοκομικής περιήγησης και διαρκεί περίπου 90 λεπτά.
Έχετε ακόμα άπλετο χρόνο για φαγητό. Μπορείτε να πειραματιστείτε ελεύθερα, δύο όμως δοκιμασμένοι προορισμοί είναι το µεζεδοπωλείο Μούκας, αλλά και η Ταβέρνα Τροκαντερό.
Δεν γίνεται όμως να έχετε επισκεφτεί το Γαλαξίδι και να μην κάνετε έστω και μια βόλτα στους Δελφούς, ή αλλιώς τον «ομφαλό της Γης». Η μυθολογία άλλωστε ήταν σαφής: όταν ο Δίας απελευθέρωσε δύο αετούς, τον έναν από την Ανατολή και τον άλλον από τη Δύση, εκείνοι συναντήθηκαν στους Δελφούς που θεωρήθηκαν έτσι το κέντρο του κόσμου.
Στις πλαγιές του Παρνασσού, πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο, ένας από τους πιο γνωστούς ιστορικούς χώρους της χώρας μας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μας κόβει μέχρι και σήμερα την ανάσα, τόσο με τον πλούτο των αρχαιολογικών θησαυρών του, αλλά και σε συνδυασμό με το υπέροχο τοπίο και τον συμβολισμό που φέρει στην ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία.
Υπολογίστε περίπου δύο ώρες για την περιήγησή σας. Και αφού θα έχετε ξεναγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο, και θα έχετε θαυμάσει το Ιερό του Απόλλωνα, τη Θόλο της Αθηνάς Προναίας, το Θέατρο και το Στάδιο, την Κασταλία Πηγή και φυσικά το Μουσείο, μην παραλείψετε να περιηγηθείτε και στον σύγχρονο οικισμό. Ζητήστε να σας δείξουν το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού και κάντε μια στάση για ανεφοδιασμό στο Μελοπωλείο.
Ήρθε η ώρα για τον δρόμο της επιστροφής, αντί όμως για την γλυκιά μελαγχολία που συνήθως μας συνοδεύει αυτήν τη φορά αισθανόμαστε λίγο πιο ευγνώμονες για όλα αυτά τα θαυμαστά μέρη που έχουμε τόσο κοντά μας, αλλά και για το προνόμιο μας να τα χαιρόμαστε σε κάθε ευκαιρία.