Σκύρος: Το μαγικό νησί των Σποράδων είναι η απάντηση στο «πού να πάω διακοπές»
Το νοτιότερο, αλλά και μεγαλύτερο νησί των Σποράδων, η Σκύρος, απευθύνεται μόνο στους γνώστες της ποιότητας, αλλά και του αυθεντικού, ελληνικού καλοκαιριού.
Χρυσαφένιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά χωριά και μια κοσμοπολίτικη Χώρα που είναι ψηλά σκαρφαλωμένη, ώστε να προσφέρει πανοραμική θέα στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες της. Η Σκύρος, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη φύση της, δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά κατά βάθος είναι για όλους, και ίσως τελικά αυτό είναι που την κάνει τόσο ξεχωριστή.
Βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου με περίπου 3.000 κατοίκους. Συνδυάζει τον γαλήνιο χαρακτήρα της με τη διάθεσή της για εξωστρέφεια, που αποτυπώνεται άλλωστε και στα γεμάτα ζωή μπαράκια της Χώρας, που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές ενός λόφου και προσφέρει απίστευτη θέα στο απέραντο Αιγαίο. Τα πευκοδάση της βορεινής της πλευράς του νησιού έρχονται σε γοητευτική αντίθεση με τους άγονους λόφους της νότιας. Στα νερά της Σκύρου θα βρει κανείς δεκάδες σκάφη που αναζητούν τις πιο απόμερες παραλίες, ενώ τα βράδια τα τραπέζια του νησιού γεμίζουν με όσους αναζητούν την πιο νόστιμη αστομακαρονάδα που έχουν γευτεί στη ζωή τους. Ανέγγιχτη ακόμα από τον μαζικό τουρισμό, η Σκύρος είναι ένα νησί με μοναδικό χαρακτήρα και παράδοση. Δεν είναι τυχαίο που οι πιο θρυλικοί ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας όπως ο Θησέας και ο Αχιλλέας, συνδέονται με το νησί της Σκύρου -σύμφωνα με το μύθο, ο Θησέας πέθανε στη Σκύρο, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία Αχίλλι – το μέρος από όπου λέγεται ότι ο Αχιλλέας αναχώρησε για την Τροία. Ο θρύλος άλλωστε λέει ότι τα σκυριανά αλογάκια είναι απόγονοι των αλόγων που τράβηξαν το άρμα του Αχιλλέα. Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τη σπάνια αυτή ράτσα αλόγων μπορείτε κάλλιστα να επισκεφτείτε το Skyrian Horse Conservation Center στο Farm Mouries, όπου φιλοξενούνται 65 σκυριανά αλογάκια -το 1/4 του συνολικού πληθυσμού τους δηλαδή.
Ανεξάρτητα από το αν θέλετε οργανωμένο beach bar ή απλά κάπου να απλώσετε την πετσέτα σας μπορείτε να πάτε στην παραλία Γυρίσματα, μία υπέροχη αμμουδερή παραλία μήκους σχεδόν ενός χιλιομέτρου. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε και το απογευματινό ποτό σας, Αγαπημένη είναι η παραλία Πεύκος, με χοντρή άμμο και ψιλό βότσαλο. Η δημοφιλέστερη και πιο «κοσμική» παραλία του νησιού όμως είναι ο Μώλος. Οργανωμένη, με καθαρή θάλασσα και ψιλή άμμο, αλλά και με εστιατόρια στα οποία μπορείτε να γευματίσετε. Σπάνια θα συναντήσετε κύμα στη συγκεκριμένη παραλία, ενώ προσφέρει και θέα στο Κάστρο της Χώρας. Προστατευμένη από τον αέρα και τα κύματα είναι και η παραλία Άγιος Φωκάς. Απέχει περίπου 30' με το αυτοκίνητο από την Χώρα, η ασφαλτοστρωμένη διαδρομή όμως είναι απολαυστική καθώς περνάει μέσα από πευκόδοσος. Τα νερά της παραλίας είναι ρηχά, κατάλληλα για μικρά παιδιά, ενώ υπάρχει και μια ταβέρνα από την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.
Σε αντίθεση με την εύκολη πρόσβαση του Αγίου Φωκά θα παιδευτείτε λίγο περισσότερο για να φτάσετε στην παραλία Αγαλίπα, καθώς θα χρειαστεί να κάνετε μια κατάβαση που σίγουρα δεν τη συστήνουμε για μικρά παιδιά. Πιο εύκολη είναι η διαδρομή για τον Άγιο Πέτρο, μια εξίσου απόμερη παραλία όπου τα πεύκα ακουμπούν τη αμμουδιά. Κάντε μια στάση και στην ομώνυμη οικογενειακή ταβέρνα, που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο πευκοδάσος. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε λαδόπιτα με ξινοτύρι, μια παραδοσιακή συνταγή που μοιάζει βγαλμένη από τις αναμνήσεις που αγνοούσαμε ότι έχουμε. Αν θέλετε αστακομακαρονάδα, τότε, αξίζει να επισκεφτείτε την ψαροταβέρνα «Στέλιος», ή τον «Ψαριώτη» στη Λιναριά -εκεί είναι και το βασικό λιμάνι του νησιού. Αν πάτε στην παραλία Ασπούς να κάνετε μια στάση και στη ψησταριά «Λάμπρος», όπου θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε το μπιφτέκι γεμιστό με φέτα.
Στη Χώρα να δοκιμάσετε τα παϊδάκια του «Μαργέτη», ενώ στο καφενείο «Μαρίτσα» θα γευτείτε σπιτικά κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές. Φυσικά ως συνοδευτικό θα παραγγείλετε παντού φάβα σκυριανή (προσοχή σε όσους έχουν αλλεργία στα κουκιά).
Για παγωτό μπορείτε να πάτε στα «Γλυκά της Φαλταΐνας», ενώ οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την ξακουστή μπουγάτσα του Μήτσου. Αφού επιλέξατε το επιδόρπιό σας, περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια της Χώρας, πιείτε ένα καφέ σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία και εξερευνήστε το Μεσαιωνικό Κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και προσφέρει ανεπανάληπτη, πανοραμική θέα.
Το πιθανότερο είναι πως θα έχετε επιλέξει να μείνετε και στην Χώρα, καθώς εκεί θα βρείτε και τα περισσότερα καταλύματα. Άλλα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε είναι τα Μαγαζιά, ο Μώλος, τα Γυρίσματα που ήδη αναφέραμε, αλλά και τα Πουριά. Στα Πουριά οι βράχοι και τα απομεινάρια του αρχαίου σκυριανού λατομείου δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως επιβλητικό τοπίο που προκαλεί δέος. Μην φύγετε από το νησί αν δεν δοκιμάσετε πρώτα το μέλι του, ενώ όπως μάλλον γνωρίζετε η Σκύρος φημίζεται επίσης για τα κεραμικά, της, αλλά και για τα ξύλινα έπιπλα. Με λίγη έρευνα θα βρείτε τα αντίστοιχα καταστήματα, ενώ αρκεί και μια απλή βόλτα στην Χώρα για να αποκτήσετε μια εικόνα.
Κρατήσετε στα υπόψιν σας πως η Σκύρος συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό την καθιστά προσβάσιμη οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, ενώ αποτελεί και δημοφιλή προορισμό για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καθώς εκείνες τις μέρες λαμβάνει χώρο το σκυριανό καρναβάλι.
Το μόνο σίγουρο είναι πως φεύγοντας από την Σκύρο θα έχεις δύο απορίες: 1. Γιατί δεν την είχα ανακαλύψει νωρίτερα; και 2. πότε θα ξαναπάω;